Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Mesto Karla velikega

Aachen – mesto Karla velikega in mesto Evrope 

Nemško mesto Aachen predstavlja živo zgodovino Evrope. Občutek boste imeli, kot da ste stopili v pomanjšano Evropo. Aachen je na meji z Belgijo in Nizozemsko ter uteleša duha, vrednote in ideale Evrope, ki so se pričeli še s Karolingi. Karel veliki je umrl in bil pokopan v Aachnu pred točno 1200 leti. Danes je Youth Hostel v Aachnu stičišče mladih popotnikov iz vse Evrope in sveta.
Vsebina
Katedrala v Aachnu je tako mestna znamenitost, kot spomenik bogati zgodovini Evrope. Katedrala je sprva bila dvorna kapela cesarskega dvora (v letu 800, ko je Karel veliki bil okronan za cesarja). Ko je bila dozidana je postala prva katedrala severne Evrope. Noga stoletja je služila kot sakralni objekt, cerkev, kjer so kronali skoraj vse nemške kralje.
 
Seveda pa je izraz »kronanje« dokaj nenatančen, in ga ne smemo jemati dobesedno. Katedrala pa se je s časom večala, saj so jo venomer dozidavali ter je tako v letu 1414 dobila ogromna gotska okna, ki v višino merijo celih 27m in so bila ob postavitvi najvišja okna na svetu. Zakladnica katedrale je najpomembnejša zakladnica severno od Alp. Tukaj najdemo dragocene artefakte kot je Lotharjev križ, doprsni kip (tako zlat kakor srebrn) Karla velikega… tukaj pa je tudi svetišče, kamor naj bi bil k poslednjemu počitku položen Karel veliki v letu 814.

Kozmopolitanski žar

Aachen je znan po svojem sproščenem vzdušju, najbolje pa ga izkusite, če se sprehodite po zgodovinskih ulicah. Zelo prijeten kontrast veličastnim zgodovinskim stavbam ob poti Karla velikega pa je živahnost, ki jo mestu daje 45.000 študentov z vseh koncev sveta. Tako mesto postane živahno, pa vendar sproščeno in zares uživa v vsem, kar ga obdaja. Raziskovanje dokazov kozmopolitanskega značaja Aachna je še en razlog za ogled mestnega centra, kjer se mestni značaj odraža skozi stoletja.

Mestna hiša

Mestna hiša Aachen, zgrajena ob stari cesarski palači iz 14. stoletja je naslednja med priljubljenimi znamenitostmi. Preurejena je bila v veličastno baročno palačo tekom vrhunca mestne slave. V notranjosti Grosses Haus – za katero verjamejo, da je najstarejša stanovanjska enota v mestu – boste našli mednarodni muzej časopisov, kjer je na voljo veliko zanimivih eksponatov. Muzej se sedaj posveča tudi drugim medijem. Muzejska zbirka vključuje več kot 200.000 časopisov in drugega natiskanega materiala s celega sveta pisanega v skoraj vseh možnih jezikih. Tukaj boste lahko iz prve roke videli zgodovinske naslove, ki vas pripeljejo iz preteklosti do sedanjosti.

Umetnost

Za razliko od zgodovine pa boste v Ludwig Forumu mednarodne umetnosti videli umetniška dela sodobnih ustvarjalcev iz različnih žanrov – od pop arta pa se do fotorealizma. Skozi leta pa je ena stvar vedno ostala značilna za Aachen in to je mestni evropski etos. Tega ne boste mogli spregledati, ko pridete v mesto, saj je več kot očitno, da ste prišli v »Evropo«.

Aachnska katedrala

Katedrala je bila prvi vnos na seznam svetovne dediščine UNESCO, ki ga je Nemčija vpisala. Razlog za njen vpis je očiten. Zgrajena je bila med leti 790 in 800 ter je svetovno pomembna tako kot zgodovinski, umetniški in arhitekturni spomenik. Gre za odličen primer sakralne arhitekture. Ob tem pa je še zadnji dom Karla velikega in kraj, kjer so preko 600 let kronali nemške kralje. Tako postane vsak obisk nekdanjega cesarskega mesta Aachen nepozaben dogodek.

Dobrodošli v Youth Hostel Aachen

Youth Hostel Aachen je sodobna in privlačna stavba v umirjenem delu mesta. Je stičišče mladih iz vse Evrope in širše. Gostje si lahko tukaj privoščijo tudi odmor za kavico, v lastnem bistroju, na terasi ali v sobi za srečanja.
 
Na voljo je 180 postelj v 55 sobah. 18 sob ima lastne tuše. Osem sob je primernih tudi za ljudi na invalidskih vozičkih. Možen je poln penzion, obroki pa so zdravi, lahki in raznoliki. Postrežejo tudi vegetarijanske obroke.
 
Predvsem skupinam pa so namenjene tudi skupne sobe, katerih je kar deset. Dobrodošli so tudi kolesarji.
 
Zgodovinski center mesta je oddaljen poltretji kilometer.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava