Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Brez poskakovanja!

Vsebina
Nova Zelandija je znana po svoji dramatični pokrajini, vendar ni dela ki ne bi bil bolj veličasten kot so fjordi južnega otoka. Alex Swindells in nahrbtnik sta opravila tridnevni pohod po stezi Hump Ridge Track.
 
Mestece Milling je bilo v zatonu, zato je otvoritev znamenitosti, kot je Hump Ridge Track bila ravno prava stvar, da znova požene zanimanje za tole mestece.

Steza Hump Ridge Track se je uradno odprla pred petimi leti in je najnovejša in najbolj raznolika pohodniška destinacija Nove Zelandije. Steza ni preprosta, zato se nanjo ne odpravljajte, če nimate dobre kondicije. Sama cena pohoda je $90, vendar če imate kaj denarja viška, vam priporočamo, da ga porabite na stvareh, ki jih je ekipa pripravila za čim udobnejši pohod.

Pohod traja tri dni in poteka nekako v trikotniku: prvi dan vzpon do vrha; drugi dan hoja po grebenu in spust do stare proge in tretji dan postopanje ob obali do dogovorjene točke, kjer vas poberejo.

“Prvi dan je najhujši!“ opozarja Jessica z marketinga Hump Ridge. Sprejeli smo vse dodatne ponudbe, ki bi nam lajšali pohod (ključno z luksuzno sobo z lastnim tušem), helikopterski paket pa je pomenil, da smo se lahko razvajali z vinom in nekaterimi drugimi gurmanskimi poslasticami, ki drugače nimajo kaj iskati na resnih pohodih.

Ko smo si oprtali naše lahke dnevne nahrbtnike smo se podali v gozd in pustili nosačem, da nosijo naše težje stvari (in ob tem seveda čutili malo grenak priokus tega, da goljufamo s pohodom). Po kakšni uri je občutek krivde minil, saj smo prišli do ubijalskega vzpona in prav veseli smo bili, da smo se tedaj odločili za helikopterski paket, v okviru katerega nismo potrebovali najtežjih stvari vlačiti s seboj.

Med vzponom so drevesa postajala vse nižja, pokrajina pa raznolika. Na vrhu smo si čestitali, vendar smo se hitro podali našemu prvemu cilju nasproti. Seveda pa v gorah stvari delujejo bližje, zato smo menili, da bomo prej prišli do hišic, kakor dejansko smo.

Tako smo prišli v napol alpskem svetu do koče Okaka. Lokacija tega postajališča vam nudi obilje naravnih lepot. Vremensko okno nam je omogočilo pogled na naše izhodišče, kjer smo bili le slabih pet ur poprej začeli. In tako se je prvi, naporen, dan zaključil.

Drugi dan (po udobni nočitvi v koči) smo se napotili na zajtrk – na kašo z rebrci.

Malce težkih nog zaradi naporov prvega dne, smo bili veseli, da bomo imeli ta dan večinoma spuste. Polni novih moči in razburjenj smo se odpravili proti zgodovinski vasici Port Craig.

Kristalna jasnina nam je omogočila prekrasen razgled in resnično smo imeli občutek, kakor bi stali na vrhu sveta. Ko smo prišli do skale ‘Luncheon Rock’ (ki je šele na četrtini naše začrtane poti), smo si vzeli čas, da smo se naužili sveta okoli sebe.

Naprej in navzdol smo prišli do viadukta Edwin Burn  (neverjetnega gradbeniškega podviga), ki stoji visoko nad dolino. Po šestih urah hoje drugega dne smo prispeli v vasico Port Craig, kamor je vodila stara delavska proga.  V vasici še stoji zapuščena stara šolska zgradba.
 
Ko smo odložili stvari, smo šli v virtualni muzej – progo za prevoz gramoza, ki nas popelje od vasice do zaliva Port Craig, potovanju ob artifaktih, ki nam pokaže čase, že davno minule. V zalivu pa smo uživali še ob Hektorjevih delfinih.

Ko smo se namestili za prenočitev, smo se že veselili zadnjega dne našega pohoda in lepot, ki so nas še čakale.

Po še enem nočnem počitku in zajtrku smo se odpravili na pot. Pot nas je vodila skozi gozdove do obale, kjer smo si ogledovali krasne kamnite bazenčke. Kratek sprehod ob plaži pa ni dolgo trajal in že smo se vrnili na zahteven gozdni teren. Skozi potočke in blatne mlake smo prišli do še enega mostu pri Track Burnu, ter s tem zaključili naš pohod, polni vtisov, ponosa in veselja. Iskusili smo pravi dragulj juga Nove Zelandije.

Hostli Fiorldland

YHA Te Anau

Na robu nacionalnega parka Fiordland stoji Te Anau, ki je odlična lokacija od koder lahko pridete do novozelandskih znamenitosti. Ta hostel, ki spada v kategorijo 4+ vas bo prevzel z domačnostjo, udobno nastanitvijo za popotnike in le lučaj stran od obale prelepega jezera Te Anau.

V loži je prečudovit kamin in veliko naslanjačev, ki vam pomagajo zatopiti se v knjigo ali gledati naše brezplačne filme. Naša prvovrstna kuhinja ima vedno tudi začimbe in sveže zeli iz našega prehrambenega vrta, da si lahko sami pripravite izvrstni obed. Prav tako pa boste našli tudi prvinski vrt v katerem je velik žar, če se odločite kaj obrniti nad ognjem.

YHA Te Anau    YHA Te Anau    YHA Te Anau
 
Te Anau se nahaja blizu glavne ceste in tukaj lahko najdete raznoliko opremo za pohodništvo, živila, domačo hrano in veliko spominkov. Osebje vam bo z nasveti pomagalo izvleči kar največ iz vašega bivanja tukaj. Te Anau vam nudi mirno in izjemno čisto nastanitev v srcu prelepe pokrajine Fiordland.

Svetel, čist, sodoben (odlično opremljen) in sproščen -  tako je Ta Anau opisal Lonely Planet

Čisto in umirjeno zatočišče z močnimi prhami in prijaznim osebjem - tako je Ta Anau opisal Let’s Go Guide

www.yha.co.nz

Sorodni članki

Prijava