Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ugodna namestitev za vse mlade

Prvi mladinski hostel je bil ustanovljen v Nemčiji pred kar 100 leti

Kje se je vse začelo? Prvi stalni mladinski hostel na svetu se je odprl leta 1914 v gradu mesta Altena, majhnega kraja v centralni Nemčiji. 100 let kasneje se je na tem mestu odvila velika zabava za počastitev te obletnice.
Vsebina
Nenavadne ideje, da bi ustvaril youth hostel, se je na pohodu domislil nemški učitelj Richard Schirrmann (1874-1961). S svojimi učenci je rad pohajkoval v naravi in jih poučeval na terenu. Na takratnem sprehodu se je z učenci podal v Aachen, vendar so naleteli na hudo nevihto, nikjer pa ni bilo zatočišča. Vse dokler niso prišli do šole, ki je ponujala začasna prenočišča. 'Takrat sem prišel na idejo – šole so med počitnicami zaprte. Tam bi lahko ponujali postelje iz slame, ki bi bile na voljo za mlade popotnike po dolgi hoji,' je povedal Richard Schirrmann. Torej legendarno noč, 26. 8. 1909 štejemo za noč, ko se je pričela zgodba youth hostlov.

27. junij 1914

Tu je še en zanimiv datum: 27. 6. 1914 (samo en dan pred poskusom umora v Sarajevu - povod za prvo svetovno vojno) je Schirrman odprl prvi stalni youth hostel na hribu nad mestom, ki ponuja razgled na slikovito pokrajino.
 
V hostlu danes dve sobi in skupna soba, ki se nahajajo v gradu,  služijo v muzejske namene, saj so še vedno v izvirnem stanju – s posteljami, narejenimi iz hrastovega lesa, iz dveh ali treh nadstropij.
 
Richard Schirrmann je začel iskati podporo. Našel je Wilhelma Münkerja, trgovca, ki se je izkazal za popolnega partnerja.  Kljub nekaj preprekami, se je ideja o ugodni namestitvi obdržala – najprej se je razširila v Nemčiji, iz Nemčije pa na celotno Evropo, še posebej na Nizozemskem, v Angliji in na Škotskem. Leta 1931 so zabeležili 12 nacionalnih združenj youth hostlov s kar 2600 hostli. Številka je strmo rastla, saj so nacionalna združenja med seboj delila svoja znanja in izkušnje.

Gibanje okoli sveta

Zgodnja leta youth hostlov so tudi zgodnja leta gibanj za mir in razumevanje. 'Naši ideali veljajo tako danes, kot so pred 105 leti, ko se je ideja razširila iz Nemčije,' je povedala Angela Braasch-Eggert, predsednica združenja Youth Hostel v Nemčiji (DJH). 'Temu je sledila ustanovitev mednarodnega združenja IYHF - International Youth Hostel Association. Prepričana sem, da je naš skupni interes in cenjenje mladinskih hostlov nekaj, kar si je utrdilo prihodnost po vsem svetu, pa tudi gostje cenijo kvaliteto in standarde, ki so bili doseženi.'

Dvigalo

Grad v Alteni je nedavno pridobil še eno atrakcijo – dvigalo. Ta 'New Gate (Nova vrata)' vodijo od gradu v Alteni, v sredino sprehajalne cone v mestu.  Dvigalo do gradu premaga 80 metrov nadmorske višine, med vožnjo pa ponuja unikatno izkušnjo s projekcijami na stenah.
 
Danes se youth hostel nahaja pod gradom in ponuja 36 ležišč.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava