Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Postani prostovoljec v Afriki

Vsebina
Kako pogosto se ti ponudi priložnost biti v bližini belih morskih psov? Če nisi navdušen nad morskimi psi, te morda zanima kako poteka ujetje in izpustitev slona ali bizona? Si vedno želel/a videti velikih 5 v afriški divjini? Rad delaš z otroki? Surfaš, kite surfaš, hodiš v gore ali nasploh obožuješ šport? Sedaj imaš možnost delati kot prostovoljec in izkusiti vse te neverjetne dogodivščine. In to v Afriki! Kot verjetno veš, se Afrika še vedno sooča z veliko problemi, kot so revščina, podhranjenost, bolezni, onesnaženost. Žal se po ulicah potika na stotine otrok, katerih edini "dom" je prazna hiša, kjer so nasilje in alkoholizem del vsakdana. A v Afriki deluje veliko nevladnih, neprofitnih in ostalih organizacij, ki želijo sprememb. Na tem mestu vam predstavljamo dve takšni južnoafriški organizaciji, članici Hosteling International, kjer lahko kot prostovoljec/prostovoljka pomagaš tudi ti.


Ta neprofitna organizacija nudi pomoč skupnostim v Južni Afriki, Keniji in Gani z različnimi razvojnimi projekti, kjer imajo možnost sodelovati tudi prostovoljci. Organizirajo jim transport, nastanitev in prehrano. Torej, kako lahko pomagaš ti? Možnosti predstavljamo v nadaljevanju. Če smo pritegnili tvojo pozornost, več informacij dobiš na njihovi spletni strani.

"Prostovoljiti" z živalmi (Južna Afrika)

Great White Shark conservation: Pouči se o življenju velikega belega morskega psa in ostalih živalskih vrst ob pomoči in podpori morskih biologov. Vsak prostovoljec/ka je prav tako aktivno vključen v eko turizem (cage diving).



Pre Vet Project: Pripravniki se bodo v afriški divjini učili o varstvu in menedžmentu prostoživečih živali, kar vključuje "igro" ujeti, rehabilitirati, zaščititi in izpustiti divje žival kot tudi asistirati veterinarskim operacijam. Ta projekt je namenjen vsem, ki se želijo ukvarjati z raziskavami, veterino ali menedžmentom prostoživečih živali.

Wildlife Sanctuary: Projekt omogoča delo z velikimi mačkami, kot so levi, gepardi in tigri. Pomagaš lahko živalim, ki v divjini niso imele možnosti preživetja. Pouči se o zaščiti afriških divjih živali in pomagaj pri dnevnih opravilih na farmi.



Hartees Animal and Community Projects: Program vključuje divje, rešene in rehabilitirane živali, katerim se nudi pomoč in s tem tudi boljše pogoje za življenje. Skozi delo z različnimi divjimi živalmi (sloni, opicami.) boš izboljševal/a svoje znanje.

Wildcat farm/Sanctuary: Projekt omogoča delo in tudi bivanje v neposredni bližini velikih mačk: mogočnih levov, tigrov in gepardov. S podporo in znanjem strastnih ljubiteljev teh veličastnih živali, se boš učil/a in hkrati pomagal/a mačkam, potrebnim pomoči.

"Prostovoljiti" z otroki (Gana, Kenija, Južna Afrika, Tanzanija)

Adventure Surf Club: Projekt je namenjen socialno ogroženim otrokom, ki jim boš skozi učenje surfanja (ja, ti boš njihov učitelj/ica) polepšal dneve. Poleg ur na valovih se boš z njimi podal/a v gore in se zabaval/a v različnih športnih aktivnostih.



Settlement project: Delo v vzgojno-izobraževalnem centru s socialno ogroženimi družinami. Sam/a boš sestavljal urnike in poučeval/a otroke, kar vključuje obvezno šolsko snov, kot tudi pomembne življenjske nauke, pomagal/a pri organizaciji dogodkov in zbiranju sredstev. Hkrati se boš poučil/a o vodenju neprofitne organizacije ter južnoafriški kulturi.

School and Edu-care Assistance: Delo v šoli ali vzgojno-izobraževalnem centru pod vodstvom učiteljev.

Skills Development Projects: Poučevanje v razredu, sestavljanje urnikov, pomoč otrokom pri razvoju različnih spretnosti in znanj.



Disabled School Assistance: Pouči se in delaj z ljudmi, ki jih ostala okolica ne sprejema, razume ali zaničuje. Naučil/a se boš delati z invalidi in psihično prizadetimi otroci ter pozitivno zaznamoval njihovo življenje.

Business Skills Development Project: Nudil/a boš mentorstvo lokalnim prebivalcem, jih učil/a o poslih, trgovanju, jim pomagal/a pri zagonu podjetja ali širjenju le-tega.



Kite Surfing Outreach project: Nauči se kite surfati in podaj znanje naprej mlajšim generacijam. Otroke boš poučeval/a plavanja in surfanja na top 5 kite surfing destinacijah na svetu. Ta projekt je eden fleksibilnejših, saj si lahko sam/a izbiraš, kdaj boš opravljal/a delo. Prav tako boš prejel/a 12 ur šolanja kite surfing-a, kar naj bi zadostovalo za pridobitev IKO certifikata.

School and Computer Class Assistance: Otrokom boš pomagal/a pri osnovah dela z računalnikom in nudil/a pomoč v lokalni sirotišnici.



Hartees Safe Home: Pomoč mladim žrtvam nasilja in zlorab. Namen projekta je otrokom nuditi varnost, oblačila, prehrano, nastanitev, stabilnost, čas, ljubezen in čustveno podporo, da se lahko končno prebijejo iz večnega kroga zlorab.

Travel and Volunteer Package: Združi neodvisno potovanje s prostovoljstvom v lokalni skupnosti. Skozi poučevanje otrok ali le preživljanje časa z njimi boš dobil/a globlji vpogled v južnoafriško družbo. Potuj med projekti kakor ti poželi srce.

Vsak projekt ima določeno minimalno število dni trajanja in določene zahteve. Večinoma je zahtevana starost 18 let, osnovno znanje angleškega jezika ter povratna letalska vozovnica. Prav tako je udeležbo na projektih potrebno plačati. Zakaj? S finančnim prispevkom organizacije pokrijejo stroške nastanitve, prehrane, prevozov ter stroške programa samega. Večine projektov brez prispevkov prostovoljcev in njihove fizične pomoči namreč sploh ne bi bilo. Za vse nadaljnje informacije o cenah, nastanitvi ipd.: www.southafricavolunteerexperiences.org.za .



"Otroci so srce centra in naš vrt pljuča," so zapisali na spletni strani. Kot je lahko razbrati, se vse vrti okoli otrok. Namen tega projekta je, preprosto, dati otrokom, ki so ostali sami na svetu, možnost biti samo otroci. Jim omogočiti varno okolje, oazo, kjer se lahko učijo in igrajo, kjer so ljubljeni, kjer je za njih poskrbljeno, kjer se jih posluša in nudi pomoč, ko jo potrebujejo. St. Luigi Scrosoppi Care Centre/Sorgsentrum je lociran v Oudtshoorn, v Južni Afriki, majhnem mestu med gorovjem Outeniqua in Swartberg, ki se ponaša z bogato kulturo, zgodovino in neverjetnim vremenom - kar 330 dni na leto je obsijano s soncem.



Cilji centra so otrokom zagotoviti dostop do šolanja, zlasti na področjih računanja, pismenosti in znanosti. Prostovoljci in delavci v centru otrokom nudijo pomoč, da dosežejo svoj potencial v znanju in življenjskih veščinah. Pomemben del je tudi nega in vzdrževanje dobrega zdravja, tako telesnega kot duševnega. Socialno in terapevtsko pomoč se nudi otrokom, ki trpijo zaradi podhranjenosti,raznih bolezni, otrokom, ki se soočajo z učnimi težavami, zanemarjanjem in zlorabo. Kot prostovoljec/ka boš pomagal/a v doseganju teh plemenitih ciljev. V centru se otroci prehranjujejo, prostovoljci z njimi molijo, se igrajo, jih poučujejo, z njimi razpravljajo, pojejo, pletejo, se smejejo, pripovedujejo zgodbe in skupaj uživajo v še mnogih drugih različnih aktivnostih, po katerih hrepenijo otroci. Center je katoliški in ga upravljata dva verska reda, a je odprt za celotno skupnost. Vključeni so tudi lokalni kvalificirani in usposobljeni delavci. 

Kako se prijaviti? Obišči njihovo spletno stran in izpolni pristopno prijavo. Kot prostovoljec/ka boš moral/a prispevati za namestitev. A tvoje bivanje v  Backpackers Paradise, družinsko vodenem hostlu z izjemnim razgledom v samem središču kraljestva nojev, bo zagotovo prijetno. 



Bodi pozitivna sprememba v skupnosti, nadgradi svoje sposobnosti in življenjepis, izboljšaj svojo izobrazbo ter izgradi samozavest, nauči se več o kariernih možnostih, sklepaj prijateljstva in nova poklicna poznanstva, preživi čas v naravi z otroki ali živalmi ali zgolj  popestri svoj vsakdan. Če daš le malo, lahko pridobiš tako veliko - s "prostovoljenjem" v Afriki. Kot je nekoč rekel H. Jackson Brown Jr.: "Ne pozabi, da najsrečnejši ljudje niso tisti, ki več prejemajo, ampak tisti, ki več dajejo."

Sorodni članki

Prijava