Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Prostovoljstvo na Norveškem

NOVI LJUDJE + NARAVA = ZABAVA

Ximena, 32-letna poslovna ženska iz Santiaga v Čilah nam je povedala nekaj o svojih izkušnjah, ki si jih je pridobila, ko je prostovoljno delala v zahodni Norveški v hostlu Bergen Hostel Montana. Kaj jo je navdihnilo, da pomaga gostom hostla v norveških bregovih?

Vsebina

Nihče mi ni povedal, da je pohodništvo lahko zabavno!' je z velikim nasmeškom povedala Ximena.

Kot ena izmed treh prostovoljnih delavk v zahodni Norveški, se je pridružila Sonii iz Bolivije in Anneke iz Nemčije in skupaj so organizirale aktivnosti in za goste zagotavljale pestro družabno življenje.

'Želela sem narediti nekaj za druge, želela sem biti prostovoljka. Tukaj na Norveškem sem imela priložnost spoznati ogromno zanimivih novih ljudi in že na začetku pozdraviti goste hostla iz vseh koncev sveta.'

Ob prihodu je Ximena 3 tedne preživela v hostlu Bergen Hostel Montana, ki se nahaja na bregovih drugega največjega norveškega mesta. Tukaj je imela hitri tečaj o delu z družbo s poudarkom na tem, kako biti komunikacijski pobudnik pri gostih.

Kaj vključuje?

Družbeni prostovoljci organizirajo aktivnosti za in z gosti hostla. To lahko vključuje pravzaprav vse – od kuhanja kave in peke piškotov do popoldanskega ustvarjanja možnosti za pogovor z gosti in pogovor med gosti, pa tudi organiziranja izletov s kanuji ali sprehodov po mestu.

V to niso vključene nobene naloge, ki jih ima osebje hostla, delo vključuje le družabne odnose.

'Kar mi je bilo zelo všeč v tem programu je, da se vse odvija okoli ljudi, da se gostje med seboj pogovarjajo in da se zabavajo,' je povedala Ximena.

'Ena skupina je z mano šla na izlet s Kajakom v Bergen. Bila je res čudovita izkušnja, ki nas je spoprijateljila. To mi je bilo res všeč! To, da sem družbena prostovoljka mi je dalo priložnost, da izberem, katere aktivnosti se mi zdijo najboljše.'

Že na dan, ko je Ximena pristala v Bergnu, se je zaljubila v Norveško naravo.

'Pokrajina, gore, center Bergna – vse je bilo tako lepo,' je Ximena opisala njen prvi vtis na zahodno Norveško.

'V moji državi zunanja aktivnost pravzaprav ne obstaja. Tukaj lahko kolesarim, hodim na pohode in plavam z gosti hostla. Fantastično je!'

Zveni dobro? Če smo spodbudili vaše zanimanje, da bi postal družbeni prostovoljec v HI – Norveška, ali poznaš koga, ki bi mu ta vloga pristajala, obišči www.volunteering.no za več informacij.

Vabimo vas tudi k branju prispevka o prostovoljnem delu na Norveškem.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava