Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Iskanje božiča

Vsebina
Postaja vedno bolj mrzlo, v nekaterih državah je že zapadel prvi sneg in vsi se začnemo oblačiti kot snežaki. To je znak, da se bo začel božič. Drevesca se že okrašujejo in trgovine so polne ljudi, ki kupujejo božična darila. Vsi se veselijo tople družinske večerje in odvijanja daril ob božičnem drevesu. A ne vsi. 



Čeprav se večerja z družino sliši lepo, moramo imeti družino za praznovanje božiča. In čeprav je boleče priznati, moram reči, da moja situacija z družino ni ravno srečna. Seveda imam družino, vendar moji starši ne praznujejo božiča. Božič je čas, ki sem ga vedno imel rad, a ga nikoli nisem mogel uživati z družino tako, kot sem hotel. Prav tako Nizozemci niso ravno navdušeni nad ljudmi, ki niso v družini na njihovih družinskih srečanjih. Med tem mrzlim in belim časom, ki je tudi topel, saj ga vsi praznujejo s svojo družino, se jaz sprehajam po praznih ulicah ali ždim doma, saj ne morem iti v bar ali trgovino, ker je vse zaprto. Bolje rečeno, to sem delal včasih. Nekaj let nazaj sem našel rešitev na mojo osamljenost čez božič. Božič bom praznoval drugje, v drugi državi.

Čez poletje, ko sem obiskal Anglijo, sem se spoznal dva prijatelja iz Budampešte iz Madžarske. Pisali smo si e-pošto in na neki točki se mi je zdela dobra ideja, da obiščem Madžarsko. Nisem dolgo iskal prevoza in nastanitve in takrat se mi je porodila ideja, da bi za božič Nizozemsko zapustil in praznik praznoval nekje drugje. O tem sem se pogovarjal s prijateljema in rekla sta, da me z veseljem čez božič gostita na njuni družinski večerji. Tja sem se napotil za dva tedna, za božič in za novo leto in eden izmed mojih prijateljev mi je ponudil nastanitev. Imel sem se super. Nihče v družini ni znal angleško in moj prijatelj je prevedel govorjeno, ko je bilo potrebno, a to, da smo bili drug z drugim je bilo čisto dovolj. Nikoli nisem bil v tako toplem domu in nikoli se za božič nisem imel tako lepo. 



Naslednje leto sem božič praznoval v Vologdi, v Rusiji in v Rigi, v Latviji. Novembra sem gostil dva 'couchsurferja'. Ona in jaz smo bili veseli, da sem jih lahko gostil, saj sta mi pisali na večer prihoda. Po naključju sem pravkar prišel domov in preveril moj couchsurfing profil. Imeli smo se super, postali smo prijatelji in povabila sta me k njima v Moskvo. Seveda sem njuno povabilo sprejel in se odločil da grem skoraj takoj, decembra. Medtem sem naključno spoznal še nekoga iz Rige in odločili smo se, da čez praznike pridem v Rigo. Po pogovarjanju na facebooku smo postali takšni prijatelji, da sem spal kar pri njeni družini. Spet so me toplo pozdravili in tudi tokrat starši niso govorili angleško. Danes je Rusija pravoslavna in ker sledijo gregorijanskemu koledarju pomeni, da božiča ne praznujejo 24. decembra, ampak 7. januarja. Tako sem po obisku Rige šel v Rusijo in spet praznoval božič. Bil sem pri prijateljih v Moskvi, za božič pa sta me peljala k njuni družini. Kot na Madžarskem, nihče ni govoril angleško, a to ni bilo važno, saj sta prijatelja prevajala, ko je bilo potrebno. Dejstvo, da ne govorimo istega jezika ni bilo važno, saj smo skupaj jedli in se uživali v družbi. Tisto leto sem kar dvakrat praznoval božič, z dvema družinama in v dveh državah. Skupno pa jim je bilo, da nobenega še mesec nazaj nisem poznal ter to, da so prijazni in da so me vsi toplo sprejeli.



Leto zatem sem živel v Las Palmas v Gran Canarii, v Španiji, saj sem bil na izmenjavi. Nisem se vrnil na Nizozemsko in na srečo je tam bilo veliko študentov, ki so prav tako ostali na otoku. Tako smo s številnimi prijatelji naredili načrte za božič. Na božično večer smo imeli gromozansko večerjo pri meni skupaj s 24 ljudmi. Vsi so prinesli tipično nacionalno jed. Lahko si predstavljate, kako je izgledalo moje stanovanje po tem, ko je tam jedlo 24 ljudi. Naslednji dan smo z manjšo skupino prijateljev priredili lov za zakladom po mestu. Bilo je čudovito. Božiča nisem preživel z uradno družino, a so prijatelji v tem času postali moja družina. Enkratno je bilo organizirati večerjo in to, da se je večerje udeležilo toliko prijateljev in celo samo znancev.  Lov za zakladom je bil prav tako odlična ideja in del božiča, tako kot večerja.



To leto bom božič praznoval s punco in njeno družino v Sloveniji. Tako se mi že četrto leto zapored izpolnjuje želja praznovati božič s prijatelji in družino. Mogoče to res ni moja družina, a to zame ni pomembno. Moja želja je bila praznovati božič v toplem okolju. Skozi potovanja, naključja, srečo in spontanost se je moja želja izpolnila. V treh let sem božič praznoval kar štirikrat – na Madžarskem, v Latviji, Rusiji in Španiji z družino ali nadomestkom družine. Mislim, da bolje skoraj ne gre.

Sorodni članki

Prijava