Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Prvi snežni festival v Sarajevu

Vsebina
Največji zimski dogodek v Sarajevu v poklon štirinajstim olimpijskim igram, ki so potekale v Sarajevu.

Projekt snežni festival Sarajevo želi pritegniti turiste v zimski turistični sezoni v prestolnico Bosne in Hercegovine ter k olimpijskima gorama Bjelasnici in Igmanu. Festival načrtujejo in organizirajo preverjene agencije in združenja hostlov iz Evrope in sveta. Organizatorji snežnega festivala Sarajevo so najeli tudi izkušene inštruktorje smučanja in bordanja ter gorske reševalce. Dogodek je namenjen turistom, starim od 18 do 35 let, ki so ljubitelji zimskih športov. To je prvi projekt takšne vrste, saj se koncentrira predvsem na mlade. Pričakujejo, da bo mesto obiskalo okoli 1000 obiskovalcev in študentov. Kaj je novega in kaj se bo zgodilo na festivalu? Šest dni bodo v sklopu festivala potekali dogodki na olimpijskih gorah in v Sarajevu, pa tudi, če bo potrebno, kjerkoli v Bosni in Hercegovini.



Potencial in dostopnost do olimpijskih gor in Sarajeva ponuja možnost organiziranja festivala vsako leto. Prvi festival bo potekal od 16. do 21. januarja 2015.

Več o festivalu in programu TUKAJ.

O Bosni in Hercegovini
Bosna in Hercegovina se nahaja na balkanskem polotoku in meji na Hrvaško (na severu, jugu in zahodu), na Srbijo (na vzhodu) in na Montenegro (na jugovzhodu). Ima 26 km obale z Neumom kot večjim mestom. Čeprav ima nižine na severu, je država večinoma gorata, glavno mesto Sarajevo pa se nahaja med Dinarskim gorovjem in je zato idealno izhodišče za smučanje pozimi in za pohodništvo v toplejših mesecih.

14. zimske olimpijske igre
Zimske olimpijske igre so v Sarajevu potekale leta 1984, ko je bila Bosna in Hercegovina del Jugoslavije. V komunistični državi so olimpijske igre potekale drugič, prve so bile poletne olimpijske igre v Moskvi leta 1980. To je bil čas veselja in mednarodnega prepoznavanja Sarajeva, saj je obiskovalce pozdravilo bosansko gostoljubje.



Na večer iger je nastal problem – snega ni bilo in olimpijske površine so bile gole. Bili so na robu katastrofe, ki jo je rešil sneg, ki je zapadel čez noč in mesto rešil sramote. Ta dogodek je postal znan kot 'Sarajevski čudež' in je postal izhodišče za izjemno uspešne olimpijske igre.

Veliko olimpijskih obratov je danes še vedno v uporabi, najbolj znana so smučarske proge Jahorina, Bjelašnica in Igman, ki ponujajo eno izmed najkvalitetnejših in najcenejših smuk v Evropi. Ker so olimpijske igre bile organizirane, ko sta bili sreča in stabilnost v državi na vrhuncu in zaradi tega, kar se je zgodilo nekaj let kasneje, so olimpijske igre v Sarajevu še vedno velik dosežek. Maskoto iger Vučka lahko še danes najdete na veliko majicah in spominkih – tako starih kot novih.



Sarajevo danes
Sarajevo je bilo v devetdesetih letih na robu propada. Danes je živo mesto, ki je znano po atraktivnem izgledu in vzhodno-zahodnem ambientu. Ulice Baščaršije in 'turško mesto' so tlakovane in strmi hribi so posejani s hiškami z rdečimi strehami in minareti. Na zahodu Sarajeva se 10 kilometrov vije Novo Sarajevo, najdemo pa tudi sosesko Dobrijna z neštetimi bloki. Na zahodnem koncu ob tramvajski progi se nahaja Ilidža. Bjelašnica in Jahorina ponujata kvalitetno smuko za majhno ceno in sta le 30 km oddaljeni od mesta.



Več informacij in rezervacije: 
Telefon: +387 20 89 10 
Mobilni telefon: + 387 61 51 88 25
Spletna stran: www.ferijalni.org  

Sorodni članki

Prijava