Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Vodič po evropskih božičnih tržnicah

Vsebina
Zvončki na saneh so začeli cingljati in zato je čas, da se začnemo veseliti izletov po Evropi, da se zabavamo in nakupimo božična darila. Preberite si naš izbor mest, kjer boste letos našli prelepe božične tržnice.



1. Bath, Velika Britanija
27. 11. do 14. 12. 2014

V senci opatije v Bathu boste lahko našli zavetje nakupovalcev božičnih daril in prodajalce v majhnih lesenih hiškah, ki prodajajo po naročilu in ročno narejene predmete. Bath je gregorijansko mesto s preprosto lepoto, kar pomeni, da je dobro pripravljen za božično čarovnijo tudi brez okraskov, vendar k božični čarovniji zagotovo pripomorejo pevci božičnih pesmi, barvni okraski in vonj po topli britanski hrani in kuhanem vinu.



Rezervirajte si Hostel Bath.

2. Berlin, Nemčija
24. 11. do 31. 12. 2014

Skozi končne mesece Nemčija postane še posebej priljubljena zaradi sezonskih praznovanj. V Berlinu lahko najdemo okoli 50 božičnih tržnic, ki že tako živo mesto spremenijo v pravljično deželo. Naša najljubša tržnica je Weihnachtszauber na trgu Gendarmenmarkt v središču Berlina, ki je odlična zaradi prijetne atmosfere in lokacije, saj se nahaja med tremi znamenitimi stavbami – med stavbo Deutscher Dom, med stavbo Konzerthaus in francosko cerkvijo Französische Friedrichstadtkirche.




3. Basel, Švica
27. 11. do 23. 12. 2014

V Baslu najdemo ene izmed največjih in najbolj romantičnih božičnih tržnic v Švici, dve izmed njih se nahajata v središču mesta, blizu katedrale in zgodovinske cerkve Barfüssekirche. Velikansko božično jelko okrasi specialist za božična drevesa, Johann Wanner. Vaflji, baselsko pecivo leckerli in klobase na žaru so tradicija v tem mestu skupaj z lučkami, ki razsvetljujejo mesta. Odprtje božičnih tržnic, 27. novembra, je spremljal pihalni orkester glasbene akademije v Baslu skupaj z brezplačnim čajem, kuhanim vinom in juho.



Rezervirajte si Hostel Basel.

4. Bruselj, Belgija
28. 11. 2014 do 4. 1. 2015

Obiščite moderno tržnico ''Zimski čudež'', ki se nahaja na prelepem trgu Saint Catherine, ki je zaščiten pod dediščino UNESCO. Tam boste našli zvočno in svetlobno predstavo, drsališče, panoramsko kolo, vrtiljake, koncerte. V Bruslju združujejo tradicijo s progresivno umetnostjo – nadrealizmom in novim dizajnom – arabeske, razstava stripov, dnevni program je ekološko prijazen, prodajalci na tržnicah pa so si prislužili znamko Fairtrade. Belgijci so božično tržnico naredili drugače, a vseeno pravljično.

Rezervirajte si Hostel Bruegel.

5. Dunaj, Avstrija
15. 11.  do 24. 12. 2014

Dunaj je dedek evropskih božičnih tržnic, saj ''decembrske tržnice'' tukaj potekajo že od leta 1294. Advent je tukaj poln nostalgije in lepote, tržnice pa so na trgu mestne hiše, tradicionalne tržnice potekajo tudi v Freyungu, Spittelbergu in pred cerkvijo St. Charlesa Borromea. Pričakujte dobrote, kot so kandirano sadje, božični punč in pečeni kostanji, lahko pa se podate tudi na jahanje ponija in na izlet z vlakom Christkindl Express v parku.



Rezervirajte si Hostel Vienna.

6. Barcelona, Španija
25. 11. do 23. 12. 2014

Od velikih trgovcev do prijetnih zbirk lokalnih prodajalcev vam Barcelona ponuja nepozabno božično izkušnjo. Klasična in bolj znana Dira de Santa Llúcia se je razširila na več kot 300 stojnic, kjer lahko pričakujete ročno izdelane okraske, darila, božične zvezde in božična drevesca. Katalonska narodna figura se presenetljivo imenuje ''caganer'' ali ''drekač'' in je majhna figura, ki se kar nepraznično sklanja nad kadeče poleno, ki se zakuri na božični večer. Na veselje vseh se manjše verzije te figure prodajajo na stojnicah.

Rezervirajte si Hostel Pere Tarrés.

7. Lille, Francija
20. 11. do 30. 12. 2014

V božiču oživi trg Rihour in se prelevi v bleščečo zimsko pravljico polno radosti. Veličastno 50-metrsko kolo ponuja panoramski pogled na celotno mesto, ki se svetlika od umetnega snega, ki je dovolj prepričljiv, da si želite nadeti rokavice. Ob kolesu najdemo tudi 18-metrsko božično drevo.



Rezervirajte si Hostel Lille.

8. Bologna, Italija
21. 11. 2014 do 7. 1. 2015

Bologna mogoče ni na vsakem seznamu mest, ki jih hočemo obiskati za božič. A čeprav je manjša od katerih nemških tržnic, je Fiera di Natale v Bologni okrašena z lučkami, kot tudi stolp Asinelli. Povsod boste lahko nakupili nekaj manjših daril ali unikatne lesene figurice. Tukaj lahko dobite olupke citrusov v temni čokoladi ali pražene oreščke. Uživate lahko v okrašenih angelčkih, ki so postavljeni po mestu. Ne pozabite domov prinesti vrečke ''torrone'', slastne božične nugat kreme.


9. Stockholm, Švedska

Božična tržnica v Skansenu je popolna možnost, da izkusite to praznično skandinavsko prestolnico. Tržnica je tam že od leta 1903, tam pa lahko dobite tradicionalne švedske izdelke, kot so okraski iz slame, ročno narejene sveče ali umetnine lokalnih rokodelcev. Lačni? Odločite se za tradicionalno jed švedskih božičnih tržnic – pokajeno klobaso , jeguljo, žafranove žemljice, pepparkakor (ingverjevo pecivo) in glögg (kuhano vino).



Rezervirajte si Hostel Långholmen.

10. Vilna, Litva

Vilna je ena izmed novih gostiteljic božičnih tržnic, saj jih prireja šele od leta 2009, vseeno pa se obisk na njih vsako leto povečuje zaradi folklornih praznovanj. Na steni katedrale je prikazana tradicionalna pravljica ''Božične sanje'', ''stari mož božiča pa ima dom na sredini tržnice, da ga lahko obiščejo otroci, spremlja pa ga vzhodnoevropska božična glasba. Privoščite si ''kucio'', narodni priboljšek iz makovih semen, medu, zrn, konopljinih semen in stročnic.

Rezervirajte si Hostel Filaretai

Sorodni članki

Prijava