Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Začnite sami in končajte s prijatelji

Zlahka lahko rečem, da večino časa ne vem, kje bom naslednji dan in kaj bom počel. To naredi potovanja zabavna. Ne veš ravno, kam greš, kaj boš delal, če boš koga spoznal, ali boš spoznal svojo bodočo ženo ali moža ali boš videl nekaj najbolj neverjetnega do zdaj. Najboljša stvar potovanj je neznano. To je potovanje in to ga sestavlja. Raziskovanje neznanega. Mogoče imate nekakšno idejo, kaj boste počeli, kaj boste našli, a nikoli ne morate biti prepričani. Moj nasvet je, da pojdite na potovanja brez pričakovanj. Če nimate pričakovanj, nikoli ne boste razočarani. In mogoče boste razočarani – realnost nikoli ni takšna, kot jo pričakujemo in instinktivno smo razočarani, če niso stvari takšne, kot smo si jih predstavljali. Pomislite – velik del pričakovanj je narejenih na podlagi vaših želj in stvari, na katere upate, da se bodo zgodile. Greste v kraj, ker hočete iti tja in po navadi ni niti natančnega razloga, zakaj hočete iti tja. Mogoče je zaradi želje, da tam nekaj najdete. Me razumete? Skoraj neizogibno je iti na potovanje brez pričakovanj.

Vsebina
Tako lahko z gotovostjo trdimo, da imamo vsi določena pričakovanja, ko se podamo na pot in da je možno, da bomo razočarani, če ne bomo našli tistega, kar smo iskali. To je lahko samo stavba, ki smo jo želeli videti in je v resnici drugačna, kot smo si jo predstavljali ali pa ni tiste večje kulturne razlike, ki smo jo pričakovali. Našel sem pot, kako to premagati. Pravzaprav ni ravno odkritje, ampak je le način potovanja. Mislim, da je najboljša oblika potovanja potovati nekam, kjer nekoga poznam. Ne oblika couchsurfinga, na primer, kjer greš nekam in potem najdeš prenočišče. Mislim to, da imaš v kraju, kamor potuješ, že prijatelja, ki ti bo pomagal odkrivati kraj in spoznati domačine. Če lahko spiš pri njemu ali njej, imate popolno potovanje. 
 
Prvič – sam ne izbereš kraja, ampak kraj izbere tebe. Ne greš samo v kraj, kjer še nisi bil, ampak greš v kraj, ki ga sploh nisi imel namena obiskati. Sam, na primer, nisem imel namena iti v Rusijo, na Poljsko ali v Slovenijo. Nikoli se ne bi niti spomnil tega samo zato, ker še o teh državah nisem slišal ničesar in ker je bil moj interes osredotočen na mediteranske države. Zdaj, ko sem te tri države odkril, pa tudi njihove kulture, sem zelo zrasel kot popotnik in kot oseba.
 
Drugič – nikoli ne boste imeli pričakovanj, nikoli ne boste morali delati raziskav o državi in tako ne boste razočarani. Ne boste raziskovali točk, ki jih morate videti, saj vaš prijatelj pozna nekaj krajev, ki so pomembni. Nasveti, ki jih dajejo domačini so veliko bolj osebni. Prav tako boste dobili priložnost videti stvari, ki jih turisti (preberite moj članek z naslovom Življenje brez potovanja ni življenje, kjer boste lahko prebrali mojo definicijo turista) ne bi nikoli videli. Mogoče boste spoznali prijatelje vašega prijatelja in dobili pogled na lokalno kulturo in navade. Pogovor s štirimi ljudmi bo vam dalo štiri različne zgodbe in štiri različne vtise o kraj. Vaš prijatelj vam mogoče daje vtis, kakšni so ljudje v tej državi, a je težko soditi po le eni osebi. Mogoče boste spoznali koga, ki je velik ljubitelj nečesa, kar imate radi tudi vi in to vam bo mogoče spremenilo življenje. Če imate več prijateljev v istem mestu, ki se ne poznajo ali imajo različne interese, boste videli več krajev in dogodkov.
 
Poleg vsega tega, je potovanje na tak način cenejše. Ne pravim, da morate spati pri prijatelju zaradi denarja, ampak je zagotovo prednost za oba. Namesto, da bi zapravili okoli 20 do 25 evrov na noč v hostlu, lahko prijatelja povabite na pijačo, mu kupite darilo ali naredite kakšno drugo lepo gesto. Tako lahko potujete več in dalj časa. Namesto, da se v kraj odpravite za en teden, lahko greste za dva tedna za isto vsoto denarja, sam ali s kom drugim. Lahko si preberete poglavje o financah (Managing Finances) na mojem blogu, če vas zanima več o tem.
 
Najpomembnejši razlog za spanje pri prijatelju je udobje. Udobje tega, da imaste kje spati in da poznate nekoga, ki pozna mesto. Nekdo, ki bo popestril vaš čas, ker ve, kam vas mora peljati, kaj delati v mestu in kako sistem poteka. Pravzaprav se lahko veliko bolj sprostite. Vse, kar morate narediti je, da poveste svoje želje prijatelju in mu slediti. To mogoče ne zveni prav zanimivo, a sem storil prav to v dveh enakih situacijah (potoval sem v dve evropski glavni mesti) in povedal vam bom, zakaj mi je ljubše ostati pri prijatelju. Če se prepustite in pustite drugim, da vas vodijo, ne rabite skrbeti, kje boste jedli, kako boste prišli domov, kaj boste obiskali in kako boste do tja prišli, koliko boste zapravili. Vso energijo, ki bi jo drugače porabili za to, lahko porabite pri prijatelju, pri ljudeh, ki jih boste spoznali (ne rabite skrbeti, če jim lahko zaupate) in vdihnete duh mesta. Če ste sami, boste ugotovili, da se mesta med seboj ne razlikujejo preveč in da niste poleg novih stavb ali narave, izkusili čisto nič novega. In prav imate, saj so razlike v ljudeh in v kulturi, v kateri se znajdete, ne pa v stavbah, ki imajo mogoče drugačno obliko, kot tiste v vašem domačem mestu. Verjemite mi, kot socialna oseba in izkušen popotnik, vam lahko povem, da se najverjetneje na prvi dan ne boste s kom spoprijateljili. Mogoče boste na zadnji dan naleteli na nekoga, ki je zanimiv.
 
To, da stanujete pri prijatelju, ne pomeni, da morate biti skupaj 24 ur na dan. Čeprav je mogoče vaš prijatelj vesel, da lahko z vami dela stvari, mora vseeno živeti svoje življenje, vi pa si lahko kaj ogledate sami, saj se boste tako osredotočili na okolico in si zapomnili pot (sam se vedno izgubim, ko sem s kom, saj ne morem utihniti in se ne osredotočam na pot) ali pa kaj fotografirali. Mogoče tega ne boste pričakovali, a ljudje lahko postanejo razdraženi, če so predolgo z isto osebo. Sam sem že večkrat izkusil takšno razdraženost, ko sem pri nekom stanoval predolgo in je res škoda, saj ne rabi biti tako. Po drugi strani pa sem nekajkrat zelo rad preživljal čas z isto osebo in ne bi bil rad sam. Odvisno je od tega, kakšna oseba ste in kakšna oseba je tisti, pri katerem stanujete in seveda od situacije. Ne rabite imeti pravil, le vedeti morate, da se to lahko zgodi in kaj se dogaja, če to čutite. Samo lepo oznanite prijatelju, da boste sami obiskali kak kraj in ga fotografirali ter da vas nekaj ur ne bo. Mislim, da če imate zabavnega prijatelja, vrnitev nazaj ne bo težava.
 
Moj nasvet ob potovanjih je, da obiščete kakšnega prijatelja. Je najbolj zabavno, udobno in učinkovito, kraj pa spoznate bolj podrobno. Govorim o zahodni in vzhodni Evropi, saj je potovanje v Indiji, na primer, povsem druga zgodba. O tej temi lahko preberete več na mojem blogu www.diegomallien.com/en. Nikoli nisem pričakoval, a ker potujem tako, kot sem vam opisal, danes tekam po Evropi in ne vem kdaj ali kako bom koga obiskal, omejen pa sem samo s časom in denarjem.

Sorodni članki

Prijava