Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Oglejte si polarni sij s HI Norveška

Pogled na polarni sij je fascinanten! Je naravni fenomen, ki je neverjetno lep. Z njim povezujejo več mitov. Predstavljajte si mirno, modro-črno zimsko noč in nebo polno živih barv, kot so rumena, zelena, modra in vijolična.

Vsebina
Polarni sij je najbolje viden v temnih nočeh in ob jasnem vremenu. Kot pove že ime, je povezan s polarnimi regijami. Najbolj pogosto se zgodi v pasu okoli magnetnega pola v razdalji okoli 2500 km. Čeprav lahko polarni sij vidimo v večjem delu Norveške, je najbolj močan in pogost na obalnih regijah Troms in Finnmark.

Kaj je polarni sij?

Polarni sij se zgodi, ko velika vsota električno nabitih delcev z veliko hitrostjo leti proti zemlji do magnetnega polja in se združi z zgornjimi sloji atmosfere. Plin se vžge in barve ponazarjajo pline, ki gorijo in ki jih sestavlja atmosfera. Rumeno-zelena in rdeča svetloba predstavlja kisik, vijolična, ki jo pogosteje vidimo na nižjem sloju svetlobe, prihaja iz duška, enako je z modro barvo. Elektroni pridejo iz sonca, stanje sonca pa odloči, če se bodo spremenili v polarni sij. Nekatere delce ujame Zemljino magnetno polje in najdejo pot do polarne regije. Nismo povsem prepričani, kaj se zares zgodi. Mogoče je ta nevednost pomagala pri nastanku mitov o polarnem siju.
 
Veliko je vraževernosti in zgodb o polarnem siju. V starih časih, so ljudje polarni sij videli kot opozorilo na kaznovanje ali na spomin na dobro obnašanje. Nekateri so verjeli, da je polarni sij opozorilo na vojno in kugo. Če ste polarnemu siju pomahali z belim robčkom, ste ga razjezili in vas bi lahko vzel z njim. Nekateri so govorili, da ima severni pol nadnaravne sposobnosti.
 
O polarnem siju lahko preberemo in slišimo veliko zgodb in legend in čeprav je še vedno nekaj negotovosti, danes vemo, da je to fizični fenomen. Vemo tudi, da je neverjetno lep in da ljudje potujejo iz vseh koncev sveta, da bi ga videli.
 
HI Norveška ponuja več hostlov v tem območju polarnega sija. Mehamn je hostel, kjer se severni sij zgodi najpogosteje. Andenes, Senja, Ballstad, Å in Bodø se nahajajo južneje, a možnost, da boste zagledali polarni sij je še vedno zelo dobra.
 
Kdaj se polarni sij pojavi? Polarni sij velikokrat povezujejo z zimo, a je tukaj pravzaprav vso leto, le ne moremo ga videti ob svetlih nočeh, saj mora biti nebo zelo temno. Polarni sij se v severnem delu Norveške pojavlja od septembra do aprila. Najmočnejše polarne sije lahko vidimo tudi, ko je še svetlo. Polarni sij je težko videti na dneve, ko je polna luna, saj zbledi zaradi svetlobe.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava