Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Idaho – krompirjeva država

Vsebina
Država Idaho je dežela ameriških Indijancev, rudarjev, lovcev na krzno,  drvarjev, kmetov, krompirja … 

Potovanje po Idahu in sicer njegovem severnem delu je potekalo precej nenavadno, saj sta z menoj bili na potovanju dve nenavadni popotnici, 81-letna in 78-letna babica. Odlično usklajene popotnice smo med potovanje po Združenih državah Amerike prepotovale čudovito državo. Država nam je razkrila ogromno svojih čarov – od lepe narave, gora, jezer, rek, prijaznih ljudi do izredno urejenih cest in kmetijstva.


Idaho zajema del znanega gorovja
Država leži na zahodni strani znanega Skalnega gorovja (Rocky Mountains). To področje je znano po izredno velikem številu jezer in zimzelenih gozdovih. Ker smo vse velike ljubiteljice narave in predvsem hribovitih predelov, smo v tem predelu videle veliko zanimivih priložnosti za oglede. Kot je za Združene države Amerike značilno, imajo lepo urejene, široke in pregledne ceste, ki so speljane do vseh večjih atrakcij. Znano je tudi, da Američani pravijo, »da ga ni čez kamot« in se do mnogih atrakcij pripeljejo z avtomobilom. To je bilo zelo všeč tudi babicama, ki sta s svojimi leti že tako izredno pogumni, da se sploh podata na takšno pot, kaj šele da bi še hodili po tamkajšnjih gorah. Neokrnjena narava Idaha in dostopnost je bila kot nalašč za nas. Mnoga jezera, ki krasijo to, za mnoge dokaj nepoznano, državo so izredno priljubljene letoviške točke tudi za domačine. Mnogi imajo tam svoje počitniške domove, kamor se odpravljajo ob svojih prostih dnevih. Večina teh ima v lasti tudi razne čolne, za katere imajo še posebej dobro poskrbljeno. V lukah, kjer jih parkirajo, imajo prav za vsak čoln urejeno nekakšno garažo na vodi, torej streho, pod katero privežejo čoln. Tudi tisti, ki imajo svoje čolne pred hiško ob jezeru imajo zanj urejeno strehico. Popotniki, ki se tukaj ustavljajo samo za kratek čas, pa potujejo na tipičen ameriški način. Razkošnost je strast mnogih Američanov, zato najamejo avtodome kar v velikosti avtobusa, poleg pa še osebni avtomobil, ki ga priključijo za avtodom in ga vlečejo s seboj. Tako imajo s seboj stanovanje in osebno vozilo. 


Več kot samo gorovje in jezera
Država za obiskovalce nudi še mnogo več kot samo neokrnjeno naravo v gorovjih, jezerih. Na jugozahodnem delu se razprostira puščava z visokimi sipinami, na južnem delu si lahko obiskovalci ogledajo lunine kraterje, kjer se ameriški astronavti urijo za hojo po luni.  Seveda pa so za obiskovalce oblikovali turistično ponudbo tudi tako, da lahko izmed mnogih aktivnosti v naravi vsak najde kaj zase in to prav v vsakem letnem času. Pozimi so atraktivna smučarska središča, ki jih je kar 16, v vseh letnih časih so na voljo označene poti za nordijsko hojo za katere je znano, da naj bi jih bilo preko 300 kilometrov. Izredno priljubljena aktivnost je tudi vožnja z motornimi sanmi, za katere imajo urejenih kar preko 1100 kilometrov poti. Da pa narava ne bi preveč trpela zaradi negativnega vpliva turizma, so zavarovali mnoga področja, kjer seveda veljajo stroga pravila v prid naravi. Na svoj račun tam pridejo tudi ljubitelji ribolova in lovstva, za katere imajo prav tako mnoge ponudbe in pa tudi tisti, ki živali radi samo opazujejo, bodo te lahko videli v nekaj desetih naravnih parkih.


Krompirjeva država
Zanimiv podatek je, da mnogi Idaho imenujejo tudi »Krompirjeva država«. Država ima namreč tudi veliko kmetijskih površin in od vseh pridelkov, največ pridelajo ravno krompirja. Rodovitna tla velikega predela države domačini izkoriščajo za kmetijske površine. Od že prej omenjenega krompirja do mnogih preostalih poljščin in tudi veliko živinoreje, predvsem govedoreje. Država ima še druga imena, najbolj znano ime je iz indijanskega jezika, ki v prevodu pomeni »Sonce prihaja izza gora«. Na njenem ozemlju so nekoč, kot lahko danes vidimo v vestern filmih, tam živeli Indijanci in kavboji. Žal tistega, nam znanega, življenja iz filmov ni več, so pa za njimi ostali mnogi spomini. Za obiskovalce najbolj vpadljivi so kraji s starimi lesenimi hišami, kjer so nekoč živeli domačini, ki so se preživljali z rudarstvom, gozdarstvom, lovom na krzna itd.  Ko stopiš v  takšen kraj, za trenutek dobiš občutek, da si se vrnil v preteklost. Idaho ima nekaj dobro ohranjenih starih krajev, ki so za vsakogar vredni obiska. 


Za mnoge precej nepoznana ameriška država je vsekakor izredno zanimiva za potovanje. Res je, da tam ni masovnega turizma, svetovno znanih atrakcij, je pa mnogo več na voljo za tiste, ki bežijo proč od tega, kamor želi večina. Tukaj sta narava in spomin na preteklost, ko so na tem področju še jezdili Indijanci in kavboji. 

Sorodni članki

Prijava