Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ogled mesta Češki Krumlov

Češki Krumlov je majhno srednjeveško mestece or reki Vltavi in je prava paša za oči. Ozke uličice, glavni trg ter grad, ki se dviga nad mestom daje občutek, da se vse odvija v pravljici. 

Vsebina
Včasih kar malo pozabimo ali pa se ne zavedamo, kaj nam ponujajo pokrajine, ki od Slovenije niso oddaljene več kot 5 ur vožnje z avtom. Južna Češka ponuja marsikaj, najbolj poznani so gradovi Južne Češke. Regija poleg gradov ponuja tudi slikovito pokrajino, ohranjena srednjeveška mesteca, dobro kulinariko in odlično pivo. Med njimi, vsaj po moji oceni, najbolj izstopa Češki Krumlov.

Prava srednjeveška perla

Zgodovina mesta sega v 13. stoletje. Mesto je bilo vseskozi v lasti nemških plemiških rodbin. Večina nemškega prebivalstva so po 2. svetovni vojni izgnali. Verjetno najlepše mestece na Češkem poleg večno zlate Prage je Krumlov. Renesančno mesto je locirano na zavoju reke Vltave. V mestu je na voljo veliko zanimivosti za oglede, od galerije slavnega slikarja Egona Schieleja, ki je v mestu preživljal del svojega življenja, barvne fasade lepih palač, veličastni grad nad reko, mnoge cerkve ter legende o vampirjih prispevajo svoj davek k prepoznavnosti mesta. Sijajna arhitektura v starem centru mesta se zagotovo vsakemu obiskovalcu vtisne v spomin, saj mesto ni brez vzroka na Unescovem seznamu že od leta 1992. Na glavnem trgu je na steno mestne hiše iz ploščic pritrjen najstarejši mestni zemljevid na svetu, ki je bil včasih namenjen javnosti, ki je v mesto prispela po opravkih. Mesto ponuja na izbiro tudi mnogo tipičnih pivnic, kjer poleg odličnega piva nudijo tudi dobro hrano, predvsem njihov golaž. Iz gradu, ki se mogočno dviga nad samim mestom se razprostira enkraten razgled.  

Še vedno ugodne cene

Češko pivo, ki še vedno slovi po najboljših okusih, je lahko, tako kot vse ostalo, v mestu zelo ugodno ali pa so cene povsem primerljive našim. Če spijete pivo in kaj pojeste na samem glavnem trgu, lahko za to odštejete bistveno več kot v kakšnem prav tako prijetnem baru v odmaknjenih ozkih uličicah. Njihovo domače pivo se imenuje Eggenberg in je na voljo tako temno kot svetlo, oba sta odličnega okusa. Na splošno velja, da je vsa ponudba še vedno poceni, natakarji in vsi drugi zaposleni, s katerimi pridete v stik, pa prijazni. Ker samo mesto ni oddaljeno od Slovenije več kot pet ur vožnje, tudi pot do tja ni pretirano draga. Prenočišča se gibljejo že od deset evrov dalje na osebo, če seveda niste preveč izbirčni. Če si v mestu želite ogledati vse, od muzejev, gradu, grajskega parka, cerkva, za to potrebujete en vikend. In mesto vas bo pozitivno presenetilo. Ob vsakem mojem obisku v kakšni izmed ulic odkrijem kaj novega. Na svoj račun pa pridejo tudi ljubitelji vodnih športov. Na voljo so kajaki s katerimi se lahko v spremstvu vodnika spuščate po reki Vltavi.  

Prenočišča, kulinarika in pivo

Češka je daleč naokoli poznana po svojem izvrstnem pivu. Ponujajo mnogo vrst, skoraj v vsakem večjem mestu pa imajo tudi svojo pivovarno. Ni ga turističnega kraja, ki ne bi imel vsaj ene pivnice. Teh se kar nekaj najde tudi v Češkem Krumlovu. Ob odličnem pivu ponujajo tudi odlično hrano, kjer je vredno izpostaviti njihov tipični golaž. Njegov okus skupaj z vrčem piva je več kot pika na i za odlične obiske tega pravljičnega mesta. Tudi za prenočišča imajo dobro poskrbljeno. Tako za tiste, ki želijo drage hotele, kot za nas, ki obožujemo  hostle. Po ugodnih cenah se da prenočiti v hostlu Cesky Krumlov – Travellers Hostel ter Hostel Havana. Oba se nahajata v centru mesta. 
 
Majhno mestece Češki Krumlov ima vse, kar imajo veliki. Grad je le malo manjši od znanega praškega Hradčani, grajski park za njim pa tudi ni kaj bistveno manjši od znanega dunajskega parka v Schönbrunnu.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava