Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Prvi vzpon na Matterhorn

Pred 150. leti, 14. julija 1865, se je na Matterhorn povzpel prvi človek, Anglež, Edward Whymper. Bil je prvi, ki je stal na vrhu 4478 metrov visoke gore. Obletnica prvega vzpona je to poletje dober razlog za obisk Zermatta, vasice na vznožju znane gore. Med 10. in 18. julijem bodo se gostje lahko veselili posebnega praznovanja v čast te obletnice. Tudi izven tega datuma ta gorska vasica veliko ponuja, tudi za popotnike, ki imajo bolj tanko denarnico. Tukaj je veliko cenovno ugodnih ali brezplačnih priložnosti za pustolovščino. Gostje lahko bivajo v youth hostlu Zermatt, ki je edini hostel na svetu s pogledom na Matterhorn.
Vsebina

Cenovno ugodna zabava

Koze na prostem
Posebna zanimivost to poletje je kozja parada – Geissenkehr. Dvakrat na dan, od konca junija do sredine avgusta, se skozi vas sprehodi čreda koz. Ob devetih zjutraj jih ženejo na travnik, ob petih pa se vrnejo v hlev. Najboljše mesto za čakanje koz in njihovih pastirjev je Bahnhofstrasse.
Cena: brezplačno
 
 
Razgled na 29 štiritisočakov
Iz višine 3089 metrov na gori Gornergrat ne vidite le Matterhorna, temveč še 28 drugih štiritisočakov. Izlet z gorsko vzpenjačo ni ravno poceni, je pa dobra naložba, saj je gorska panorama iz te točke preprosto nepozabna. Če imate zanesljive korake, se lahko po vzponu z vzpenjačo, dol podate kar peš in prihranite nekaj denarja. Pot je dobro označena in po 1500-metrski višinski razliki traja okoli 4 ure in pol. 
Vožnja Zermatt-Gornergrat z vzpenjačo: enosmerna vozovnica 43 CHF, povratna 86 CHF, imetniki švicarske vozovnice imajo 50 % popust.
 
 
Pohodništvo in sprostitev okolu Sunneegge
Sončna terasa Sunnegga je izhodiščna točka za tri naslednje aktivnosti. Do tja lahko pridete peš ali z vzpenjačo. Iz hostla je peš Sunnegga oddaljena le uro in pol in čeprav je pot strma, je dobro označena in primerna tudi za neizkušene pohodnike.
Vožnja Zermatt-Sunnegga z vzpenjačo: enosmerna vozovnica 15,60 CHF, povratna vozovnica 24 CHF, imetniki švicarske vozovnice imajo 50 % popust, peš brezplačno.
 
 
Svizci v divjini
V Zermattu ni živalskega vrta, svizce lahko brezplačno vidite v divjini. V opazovalnih postajah, nekaj metrov od Sunnegge, je možnost, da jih boste poleti opazili zelo visoka. Tukaj je tudi tematska pot z zanimivimi informacijami o teh živalih.
Pot od Sunnegge do Blauherda, tja in nazaj: 7,6 kilometrov, dolga 3 ure.
Cena: brezplačno
 
 
Iskanje planik
Sunnegga je prav tako začetek tako imenovane rožne poti. Ta pot pelje skozi alpske cvetlične travnike in nešteto oznak, ki podajajo informacijo o rastlinah, ki rastejo blizu. Ostro oko bo imelo možnost opaziti slavno švicarsko rožo, planiko na meliščih.
Pohodniška pot Sunnegga-Tuftetn-Blauherd, tja in nazaj: 9,2 kilometra, 3 ure.
Cena: brezplačno
 
 
Sproščanje ob gorskem jezeru
Po jutranjem pohodu in iskanju lanik ali svizcev, se lahko popoldne sprostite ob jezeru Leisee, ki je le 15 minut hoje stran od Sunnegge. Ima tudi otroško igrišče, raženj, prostor za piknik in plažo za kopanje, ki je za družine še posebej priljubljena.
Cena: brezplačno
 
 
Po stopinjah prvih uspešnih plezalcev
Čeprav je Valais najbolj sončen kanton v Švici, v primeru dežja obiščite Matterhornov muzej Zermatlantis. Obiskovalci si lahko tukaj ogledajo gorski svet preteklih stoletij. Vidite lahko, kako so ljudje v Zermattu živeli v 19. stoletju in se zmrazili ob pogledu na utrgano vrv iz prvega vzpona na Matterhorn.
Cena: Odrasli 10 CHF, mladi od 10-16 let 5 CHF, otroci pod 10 let in imetniki švicarske vozovnice imajo vstop brezplačen.
 
Več informacij: www.zermatt.ch/en/museum

Nizkocenovna nastanitev s pogledom na Matterhorn

Youth Hostel Zermatt ponuja očarljivo alternativo za goste, ki ne potrebujejo luksuznega hotela, da bi uživali v gorah Valaisa. Postelja v večposteljni sobi stane od 39 CHFna noč, dvoposteljna soba s kopalnico pa 126 CHF. Vključen je bogat zajtrk, posteljnina, davek in pogled na Matterhorn. Gosti lahko prav tako uživajo v večerji s štirimi hodi za 17,5 CHF.
 
 
Prihod z vlakom
Do Zermatta vožnja z vlakom iz letališča v Zurichu, Ženevi ali v Baslu traja okoli tri ure. Če imate Swiss Pass Flex ali vozovnico Swiss Transfer, je pot cenejša.
 
Vozovnica Swiss Transfer goste iz vseh treh letališč do Zermatta popelje za 141 CHF (2. razred).
 
Privlačna alternativa za obiskovalce, ki skušajo preživeti več časa v Švici, je Swiss Pass Flex, ki imetnikom zagotavlja brezplačno potovanje z vlakom, avtobusom ali z ladjo za 3, 4, 8 ali 15 dni v enem mesecu. Imetniki dobijo tudi popuste za vožnje z vzpenjačo in brezplačen vstop v muzej na določene dneve. Tridnevna vozovnica stane za mlade do 26 let 203 CHF, za starejše pa 239 CHF (2. razred).
 
 
Dva razloga za praznovanje kantona v Valaisu
Poleg prvega vzpona na Matterhorn, Valais to leto praznuje še eno obletnico – natančno 200 let nazaj je kanton postal del Švice. Švicarska zveza youth hostlov ima hostle tudi v Sionu in Saas-Fee-ju. WellnessHostel4000 v ledeniški vasici Saas-Fee je prvi hostel na svetu, ki ima svoj wellness in fitnes.
 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava