Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Toskana za popotnike

Toskana je ena najbolj priljubljenih turističnih pokrajin v Italiji in temu primerno so tudi cene kar visoke. A z malo truda je mogoče občudovati zasanjano pokrajino, bogata in atraktivna mesta ter okušati lokalne dobrote tudi na popotniški način. 

Vsebina
Ena dražjih stvari je običajno prenočišče in tu seveda vedno pridejo prav hostli. Posebno privlačnega sem našel v Firencah! Hostel Villa Camerata je urejen v vili iz 15. stoletja. Navdušil me je že zunanji videz, še bolj pa veličastna vhodna avla s freskami, v kateri je urejena recepcija in prostor za druženje. Sobe so urejene v novejšem delu, izbirate pa lahko med skupinskimi ali pa si omislite svojo. Za malo razvajanja sem bival v sobi s kopalnico, ki je urejena v ločenem nekdanjem gospodarskem poslopju. V njem so le tri sobe, moja pa je imela celo majhno teraso z razgledom na razkošen vrt, kjer so ravno cveteli dišeči jasminovi grmi. Če ste res na tesnem z denarjem, je najcenejše kampiranje – v prostornem parku ob vili je namreč urejen tudi manjši kamping. Zajtrk je, kot običajno v hostlih, samopostrežni. Pester izbor marmelad in drugih namazov ter seveda topli napitki. Jeste pa lahko v prostorni jedilnici ali še bolje, na bližnji terasi z razgledom na vrt.
 
Hostel se nahaja na robu mesta, kar ni posebna ovira, prej prednost. Lokacija sredi velikega parka je res mirna in sproščujoča, do njega pa ni težko priti z lastnim prevozom (brezplačno parkiranje), niti z mestnim avtobusom. V bližini sta končni postaji avtobusov št. 11 in 17, ki vozita skozi zgodovinsko mestno središče. Enkrat sem se v mesto odpravil kar peš, a dobre 3 km poti je le malo preveč. Bolje je prihraniti moči za spoznavanje največjih mestnih atrakcij. Avtobusno vozovnico lahko kupite v nekaterih barih in trafikah ali na glavni postaji. Tam je cena skoraj polovico nižja, kot če plačate na avtobusu. In še drobiž morate imeti, saj šoferji ne vračajo drobiža. Na goljufanje pa raje niti ne pomislite, saj sem v treh dneh kar nekajkrat naletel na kontrolo vozovnic!
 
Photo_by_Alessandro_Porri_on_Unsplash.jpg
 
Tudi, če vas zgodovinske atrakcije ne pritegnejo preveč, si velja ogledati vsaj Staro palačo – Palazzo vecchio ali stolp in kupolo katedrale Duomo. Vse tri zgradbe se ponašajo s fantastičnimi razgledi, do katerih pa se boste morali potruditi preko nekaj sto stopnic. Obvezen postanek je tudi Stari most – Ponte vecchio, na katerem tradicionalno prodajajo zlatnino. Če zmorete, je mogoč še kakšen obisk cerkva, svetovno znanih galerij ali pa bolj sproščujoč sprehod skozi prostrane vrtove Boboli, iz katerih se ponujajo lepi razgledi na stari del mesta. Malo drugačnih pogledov na preteklost boste deležni v muzeju, kjer si lahko ogledate modele inovativnih naprav po zamislih Leonarda da Vincija, se morda posvetite zgodovini mode v muzeju Gucci ali pa zanimivi razstavi posvečeni slavnemu izdelovalcu čevljev (Salvatore Ferragamo), ki je obul številne slavne osebnosti, vključno s Sophio Loren, Marilyn Monroe ... Za kosilo si lahko privoščite vsaj kakšno pizzo ali prigrizke v obliki sendvičev ter sladoled. Najboljše sladoledarne boste spoznali po vrstah. Poceni kosilo je mogoče dobiti v katerem izmed lokalov gostinskih priseljencev le nekaj korakov stran od najbolj obiskanih ulic se skrivajo kitajske, indijske, arabske in še kakšne restavracije, v katerih lahko dobite kosilo že za okoli 5 evrov.

Malo naokoli

Glavna železniška postaja se nahaja na robu starega dela mesta. Z nje se lahko odpravite na katerikoli konec Italije. A za spoznavanje manjših toskanskih mest so bolj priročne avtobusne povezave, najbolj elegantno pa je seveda potepanje z lastnim prevoznim sredstvom. Že v bližnji okolici Toskane je mogoče obiskati več starih vil z razkošnimi vrtovi. Tudi do pokrajine Chianti ni daleč. Znana je predvsem po odličnih rdečih vinih in olivnem olju. Med obdelanimi griči in gozdovi je vredno obiskati vsaj nekaj manjših utrjenih mest. Eno najbolj slikovitih je San Gimignano, ki je znano po številnih visokih stolpih za kamnitim obzidjem. Stolpi niso služili obrambi temveč so si jih bogate družine omislile, da bi pokazale svojo pomembnost. Na enega izmed njih se je mogoče povzpeti in tako ste lahko deležni še občudovanja mesteca iz ptičje perspektive. Na glavnem mestnem trgu pa ne spreglejte dveh sladoledarn, ki sta si v preteklosti že priborili laskavi naslov izdelovalca najboljšega sladoleda na svetu. Res je odličen! Podobno slikovito mesto je tudi Monteriggioni, med večjimi pa Siena, Arezzo, Lucca in seveda po poševnem stolpu sloveča Pisa. Toskana slovi tudi po toplicah, ki seveda niso le za starejše popotnike. So še posebno posebne in jih je res vredno obiskati. Pri kraju Saturnia namreč že od časa Rimljanov popotniki uživajo v termalnem izviru s temperaturo vode okoli 37 stopinj Celzija. Danes si to lahko privoščite v luksuzno urejenem zdravilišču ali pa še bolje, brezplačno in pod pravcatimi slapovi! Voda se namreč iz izvira prebija v obliki potoka, ki se po nekaj sto metrih spektakularno spremeni v razkošno slapišče z majhnimi bazenčki. V njih se je res prijetno namakati v kateremkoli letnem času. In to popolnoma brezplačno! Še parkirnine ne zaračunavajo na bližnjem parkirišču, kar je v okolici toskanskih turističnih atrakcij prava redkost. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava