Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Nepričakovan obiskovalec pride v zaliv Whitepark Bay!

Vsebina

Ob obali zaliva Whitepark je nasedel delfinji mladič, kjer ga je še živega našel gost hostla »Whitepark Bay Youth Hostel«.

Ko je Kaiti Kartusov skupaj s prijateljico Mari-Liis (obe sta iz Estonije) aprila 2009 potovala po Severni Irski, se je najprej ustavila v hostlu Whitepark Bay. Med svojim bivanjem tukaj, pa je doživela nekaj nepozabnega.

Kakor je sama opisala: “odločili sva se, da greva na sprehod ob obali, okoli osmih zvečer. Med hojo sva naprej na plaži videli, da se nekaj premika. Ko sva prišli bliže, sva spoznali, da gre za delfinjega mladiča.” K sreči sta imeli dekleti pripravljene fotoaparate in sta dogodek tudi dokumentirali.

“Stekla sem pomagati delfinu, da je mogel nazaj v vodo. Bil je še živ in je mahal z repom. Bil je tako težek, da sva morali počakati, da je prišla plima, ter sva ga nato porinili v vodo. Vendar tudi ko je že bil v vodi, je hotel delfin zaplavati nazaj na plažo. Čakali sva, da bi se prepričali, da je odplaval na varno in ko sva se vračali proti hostlu sva srečali nekaj ljudi, katerim sva povedali, kaj se je zgodilo in da naj opazujejo plažo.”

 
Kaiti in Mari-Liis sta naravnost uživali v zalivu Whitepark. “Za obe je bila to čudovita izkušnja in uživali sva ves čas, ki sva ga prebili tamkaj. Gretta je bila tako prijazna in uslužna… Zagotovo se ob naslednjih počitnicah (v avgustu) vrnem tja.”
 

Ko je slišala za prigodo Kaiti in Mari-Liis je Gretta Scott-Campbell (upravnica hostla Whitepark Bay) stopila v stik s strokovnjaki za pomorsko življe in izvedela, da je bila mladič običajen delfin (delphinus delphis). In za vse, ki vas zanima več o delfinih, je tukaj nekaj podatkov;

  • Najdemo jih ob atlantski obali vzdolž vse Evrope (od severa Škotske pa do juga Portugalske).
  • Prisotni so vse leto, vendar so ob obalah Velike Britanije pretežno med julijem in oktobrom.
  • Plavajo v jatah od 10-50 in se večkrat združujejo v skupine tudi po nekaj 100 delfinov. Te skupine velikokrat skačejo iz vode in se škropijo.
  • Ti delfini so hitri plavalci in radi izvajajo akrobacije.
  • Potapljajo se od 20s pa do nekaj minut, čeprav zdrže pod vodo tudi po 20 minut.
  • Prehranjujejo se z ribami in hobotnicami.
  • Ti delfini se velikokrat oglašajo in jih je slišati na kopno.
 
Hostel Whitepark Bay se nahaja na severni obali Antrim. Postavljen je nad plažo zaliva Whitepark in ima prečudovit razgled na morje. Hostel se pojavlja na listah petih najboljših hostlov revije Backpacker Essentials, ki ga opisuje, da ima »… panoramska okna, ki ponujajo pogled vse do Škotske!" Ponujamo vam spalnice, opremljene čajne kuhinje, telefon, prostorno sprejemnico in parkirišče, po zelo dostopnih cenah.
 
 

Več informacij najdete na www.hini.org.uk.

Sorodni članki

Prijava