Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Brezplačni ogledi po Evropi

Brezplačni ogledi ali projekt »Free Tours« po Evropi

Ne glede na to, kdo se odloči za potovanje izven svoje države, naj bodo to mladi, stari, skupine, družine ali posamezniki, imajo v večini podoben cilj; videti čim več za čim manj. A včasih se zdi ta želja »preoptimistična«.
Vsebina
 
Približno desetletjem so na SANDEMANs NEW Europe to »preoptimistično« željo spremenili v resničnost s pričetkom projekta »Free Tours«. V večjih evropskih državah so si zadali cilj, da bodo omogočili vsem popotnikom, ne glede na njihov »proračun«, kakovostno voden ogled.  Celotna stvar deluje na principu prostovoljnih vodičev, ki ob koncu svojega vodenja po izbranem mestu, zbirajo prostovoljne donacije. Ti vodiči na svoj način predstavijo mesta skozi zgodbe in zgodovinska dejstva ter ob tem ustvarijo prijetno, zabavno vzdušje, ki se popolnoma razlikuje od včasih dolgočasnih ogledov, polnih suhoparnih dejstev in letnic.
 
Organizacij, ki nudijo »Free tours« je po svetu veliko, a vse delujejo po enakem principu. Njihove letake oziroma zemljevide lahko najdemo v hostlih, barih in drugih javnih zbirališčih. Na le-teh je običajno zarisana pot vodenega ogleda, ura in dan ogleda ter seveda točka zbirališča. Ogledi trajajo okoli dve uri, kar je ravno dovolj časa za dober informativen sprehod, ki se izvaja v vsakem vremenu. Večinoma ogledi potekajo v angleškem jeziku, a ponekod se je ponudba razširila do te mere, da ob zanimanju ponujajo tudi vodiče prostovoljce, ki vodijo ogled še v drugih tujih jezikih.
 
Iz svojih dosedanjih izkušenj lahko zagotovo trdim, da so ogledi, pa tudi vodiči, zelo raznoliki. So vodiči, ki vas bodo nasmejali do solz s svojimi šalami in sarkastičnimi pripombami, so takšni, ki vas bodo v ogled vključili s vprašanji in pravilne odgovore nagradili in so takšni, ki bodo na poti do vas pristopili in z vami poklepetali. Kdorkoli že, prepričana sem, da bodo mesto dobro razkazali in pokazali odprtost za vprašanja udeleženih.
 
»Brezplačni ogledi ali Free tours« so se v zadnjih letih zelo razširili in s tem ciljam predvsem na to, da se ogledi vodijo tudi v manjših mestih. Torej predlagam oziroma skorajda že svetujem, da kamorkoli se odpravljate, preverite možnost dobrega ogleda mesta za ceno, ki jo določite sami.
 
Prostovoljka Tina

Sorodni članki

Prijava