Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Animirani junaki so oživeli v Gradcu

Avstrijsko štajersko prestolnico Gradec so zadnji vikend v oktobru okupirala čudna fantazijska bitja. Z njimi sem se družila na dvodnevni tradicionalni prireditvi AkiCon 2015. Posvečena je japonski popularni kulturi, ki je zadnja leta vedno bolj priljubljena tudi med mladimi v Sloveniji.

Vsebina
 

Festival japonske kulture je bil organiziran v nekdanji tovarni mila, Seifenfabrik

 
Privlačna opečnata zgradba s samostojno stoječim, kar 50 m visokim, dimnikom stoji ob reki Muri v južnem predmestju Gradca. Že čakanje v vrsti pred vhodom je bila svojevrstna dogodivščina. Mnogi obiskovalci so bili namreč oblečeni v svoje najljubše junake, večinoma iz sveta japonskih animiranih filmov (anime) in stripov (manga). Kot je na takšnih prireditvah običajno, so bile dvorane polne stojnic s priljubljenimi stripi, risankami, računalniškimi igricami, ter številnimi predmeti, povezanimi z najbolj znanimi domišljijskimi junaki iz sodobne japonske pop kulture. Poseben kotiček je bil namenjen igranju najnovejših računalniških igric, pa tudi zabavi z različnimi vzhodnjaškimi namiznimi igrami, od kart, pa do tradicionalnega go-ja. Prireditev so popestrile številne predstavitve, predavanja, tekmovanja in delavnice (plesne, pevske, izdelovanje kostumov ...). Tako kot običajno, je bilo najbolj zanimivo tekmovanje »cosplay«, za katerega je rezerviran glavni oder. Poimenovanje cosplay izhaja iz združenja besed kostum (costume) in igra (play). Ljubitelji preoblačenja se za to priložnost preobrazijo v določen lik. Ne le z obleko, temveč tudi z govorjenjem in obnašanjem. Tako na odru dobesedno oživijo številni domišljijski junaki, večinoma iz japonskih animiranih filmov in stripov. Nastopajoči pokažejo svoje spretnosti v kreiranju in izdelovanju kostumov ter oponašanju likov, gledalci pa uživajo v njihovih nastopih. Kostumi  so lahko z obilico iznajdljivosti narejeni poceni, nekateri pa za njihovo izdelavo porabijo tudi več kot tisoč evrov.
 
 
Anime je fenomen v japonski popularni kulturi, ki se je začel razvijati pred pol stoletja, priljubljenost animiranih filmov pa še danes narašča. To niso običajne risanke za najmlajše, saj obravnavajo resne teme iz domišljijskega ali vsakdanjega življenja. Zgledujejo se po japonskih stripih in mnoge zgodbe temeljijo na risanih dogodivščinah. Tovrstni animirani filmi so na Japonskem zelo priljubljeni in vsako leto jih posnamejo več kot petdeset. Med navdušenimi gledalci so tako otroci kot šolarji in študenti, pa tudi starejši ljubitelji.
 
Vedno več ljubiteljev popularne japonske kulture je tudi v Sloveniji. Na svoj račun pridemo na največji tovrstni prireditev v Ljubljani, Makkon. Dobro obiskan je tudi Anime sejem v Izoli, ki ga prireja Animov – Društvo ljubiteljev animiranih filmov, stripov in družabnih iger. Jeseni smo se zbrali tudi v Mariboru, kjer društvo Animoku organizira prireditev ChibiMakkon. V nam najbližjih Avstriji in Italiji so srečanja bolj pogosta, v Trstu pa je celo prodajalna, namenjena ljubiteljem tovrstne japonske umetnosti.
 
 
Srečanja, imenovana Anime konvencije (anime convention) so se začela leta 1975 v Tokiu, sprva le z nekaj sto udeleženci. Danes pritegnejo tudi več sto tisoč obiskovalcev, velika srečanja pa prirejajo tudi v ZDA, Avstraliji in Evropi, ter lahko trajajo več dni. 

Vabilo v Gradec

Gradec je tako blizu slovenske meje, da nisem potrebovala prenočišča. Morda bi se zanj odločila, če bi našla hostel iz skupine Hosteling international. A žal ga v Gradcu ni. Vseeno je to zelo prijetno mesto z zgodovinskim središčem, ki se mu je vredno posvetiti za vsaj kak dan. Najbolj privlačen del se stiska med grajskim hribom z delno ohranjeno utrdbo in reko Muro. Tu je kopica privlačnih trgovin, gostinskih lokalov, cerkva in večina muzejev. Privlačne pa so tudi sprehajalne poti, ki spremljajo Muro. Decembrsko dogajanje je še posebno živahno pred mestno  hišo. Njeno pročelje se konec leta z domiselno postavljeno razsvetljavo za mesec dni spremeni v adventni koledar. K prazničnemu vzdušju seveda sodijo tudi jaslice. In v Gradcu so ponosni na prav posebne – ledene jaslice. Vsako leto jih postavijo na arkadnem dvorišču Deželne hiše (Landhaushof), mednarodni umetniki pa jih izklešejo iz kar 50-ih ton ledu!
 
 
Ob Muri vzbuja pozornost Muzej moderne umetnosti, ki je videti, kot bi v baročni četrti pristala vesoljska ladja. Zgradba je bila dokončana leta 2003, ko je bil Gradec izbran za Evropsko prestolnico kulture. Takrat je dobilo mesto popolnoma novo podobo. Temeljito so obnovili staro mestno središče in meščanom približali bregove reke Mure. Tudi z izgradnjo umetnega otoka (Murinsel). Otok je bil namenjen za začasen umetniški projekt, potem pa je ostal. Podoben je velikanski, na pol odprti školjki kovinskega leska. Pravzaprav gre za čoln, ki je z mostom povezan z obema rečnima bregovoma. Na njem k postanku vabi kavarna in v času prireditev še gledališče na prostem.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava