Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Od premoga do kulture

Vsebina
Novo območje Ruhr
 
Goreč temperament je vedno bila značilnost bivše nemške premogovniške regije. A kar je enkrat bila dolina Ruhr – torej stroga, krepka in malce siva – se je od takrat razvila v moderno metropolo Ruhr. Prav ti dve nasprotji dajeta mestu čar. Katedrale industrije so moderni možganski trust za inovativne ideje in kulturo. 200 muzejev, 120 gledališč in 100 koncertnih dvoran ponujajo odlično urbano zabavo.
 

 
 
Malo je ostalo kadečih se dimnikov, večina prezračevalnih stolpov nad rudniki je osamelih in kladiva so tiha. Dni težke industrije je konec. Mogočne stavbe so še vedno tukaj za spomin preteklih dni, danes so le turistične zanimivosti.
 
Metropola Ruhr, včasih središče premogovne in jeklene industrije, je danes ena najbolj vznemirljivih kulturnih regij v Evropi. Bivše industrijske tovarne so danes dom umetnosti, kulture, zabave, športa ali sproščanja. Primer je Zollverein v mestu Essen. Včasih je to bil največji in najmodernejši rudnik na svetu, danes pa je zaščiten pod Unescom.
 
Območje Ruhr ponuja unikatno izkušnjo odkrivanja industrijske dediščine regije. V plinskem rezervoarju v Oberhausnu boste našli zanimive razstave, v Landschaftsparku, v kraju Duisburg-Nord, boste lahko splezali na vrh plavža ali pa se v Essnu drsali pred tovarno koksa.
 
Najbolj zanimivo pričo preteklosti pa lahko najdemo v bivši prestolnici premogovništva in težke industrije, v mestu Dortmund.
 
 
Tovarna koksa Hansa
Tovarna koksa v Dortmundu je ena svetlih točk industrijske dediščine v območju Ruhr. Na območju bivše tovarne Hansa se lahko obiskovalci danes učijo o zgodovini in sedanjosti metropole Ruhr na vodenih ogledih. Fokus teh ogledov je jukstapozicija arhitekture, tehnologije in narave. Tovarna koksa Hansa je začela delovati leta 1928. Sosednji premogovniki so sem dostavljali antracit, kjer so ga obdelali in z njim delali koks in koks za gorivo za peči. Po propadu premogovniške industrije v območju Ruhr, so območja proizvodnje zaščitili kot zgodovinske spomenike. Tovarna koksa v Dortmundu je danes ena najpomembnejših industrijskih spomenikov v območju Ruhr.
 
Velika atrakcija: premogovnik Zollern
»Dvorec dela« je ime, ki je dobil danes, saj so ga označili za najlepši premogovnik v območju Ruhr in je danes pod zaščito UNESCO.
 
 
Premogovnik Zollern je bil v Dortmundu znan predvsem po tovarni z njenim vhodom v secesijskem stilu. Muzej predstavlja družbeno in kulturno zgodovino premogovništva v tem območju. Razkril je svet trdega garanja in težkih delovnih pogojev v premogovništvu. Predstavlja tudi primere življenj moških in žensk. 
 
V sosednji restavraciji lahko obiskovalci uživajo v tipični hrani iz območja Ruhr. V prostorih premogovnika Zollern lahko najdete tudi veliko ostankov premogovniške zgodovine na tem območju.
 
Muzej zdravja in varnosti v poklicu
Raziskovalna razstava, ki jo je organizirala DASA, nemška razstava zdravja in varnosti v poklicu, je eden izmed nasvetov za izlet v območje Ruhr. Njihov moto je: »Izkušnje, človek, delo, tehnologija.« Ta inovativen in vznemirljiv muzej bo vključil vse vaše čute med raziskovanjem delovnega sveta preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Vodilna tema razstave je razvoj delovnega sveta glede zdravja in varnosti v poklicu. Obiskovalci lahko sedijo v kabini ali držijo zobozdravniški sveder. Glavni problem se osredotoča na človeške vrednote, kot je poštenost, dostojanstvo, zdravje in sodelovanje v družabnem življenju, saj se to nanaša na vsakdanji delovnik. 
 
Osrednja točka za nemški nogomet
Popolnoma nov nemški nogometni muzej danes predstavlja javni prostor za preteklost in sedanjost nemškega nogometa. Od oktobra 2015 je muzej osrednja točka za nemško igro, saj opiše športne, politične, kulturne, družbene in gospodarske poglede športa, pomene in podpomene, pa tudi njegovo privlačnost, čustva, vznemirjenje in zabavo, kar so deli te lepe igre. 
 
 
Muzej je bil ustvarjen z mislimi na obiskovalca. Ponuja visokokakovostno izkušnjo in privlačno okolje. Njegova misija je, da informira, izziva, preseneča, vpliva na obiskovalce in jih zabava z njegovo razstavo in mediji.
 
A nemški nogometni muzej ne bo le kraj, kjer bodo ščitili in prikazali zgodovino igre. Ponudil bo tudi kraj srečanja in diskusije za vsakega člana nogometne družine – od oboževalcev, klubov, zvez, prijateljev in podpornikov do partnerjev in sponzorjev.
 
 
Rudnik premoga v youth hostlu
Odlična izhodiščna točka za raziskovanje območja Ruhr je obnovljen hostel Youth Hostel Dortmund. V središču mesta so hostel prenovili in ga spremenili v moderen in udoben hostel s 24-urno recepcijo.
 
Gostje bodo presenečeni. Na eni strani bodo zagledali velike črne svetilke in črno-bele fotografije, ki simbolizirajo čas premogovništva in težke industrije. Tukaj je tudi bistro, kjer se ljudje lahko sprostijo, se med seboj spoznavajo in pogovarjajo. Na drugi strani je tukaj vrt in prosta cona. Da lahko gostje pridejo od enega dela do drugega, morajo iti čez hodnik s pravimi kosi premoga. Hodnik zato izgleda kot rudnik in prikazuje proces spremembe v mestu Dortmund in celotni regiji.
 
 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava