Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Country in Alenka se srečata v Londonu

Vsebina
Ena največjih težav slovenskih glasbenih in športnih navdušencev je to, da svetovno priljubljeni športniki ali glasbeniki nikoli ne pridejo v Slovenijo. Tako moramo vedno plačevati več denarja, kot prebivalci kakšnih drugih držav,  da  bi si od blizu ogledali naše idole in  doživeli energijo množice. A včasih se je vseeno treba odločiti in se podati v sosednje države. Posebej v časih, ko prevoz ni več tako neznansko drag, kot je bil recimo še pred desetimi leti. Zaradi teh dejavnikov imava London in jaz posebno zgodbo. V tem mestu sem do sedaj preživela šest dni, od tega tri v O2 areni. Na C2C festivalu in na ATP zaključnem turnirju. 
 
 
Moja zgodba o želji po obisku Country festivala je nastala pred leti, ko sem odkrila to glasbo. A težko  je  biti navdušenec nad country glasbo nekje v središču Evrope, saj glasbeniki te zvrsti le redko pridejo v Evropo,  pa še takrat se ustavijo le v Veliki Britaniji in morda še na Nizozemskem ali v Skandinaviji.  Country glasba je namreč nekaj tako ameriškega  kot poltovornjaki ali pa ognjemeti 4. julija. A v  Londonu  zadnja štiri leta poteka C2C festival, ali Country to Country festival. Vedno sem želela iti in letos, ko je na njem nastopala moja najljubša pevka Miranda Lambert, sem vedela, da je zdaj moja priložnost. Festival  traja tri dni, a jaz sem se odločila sam za enodnevno karto. Tako sem kupila karte in 11. marca že vsa navdušena stala pred O2 areno. Še prej sem imela nekaj časa za odkrivanje novega prečudovitega kotička Londona, parka s klopmi in nagrobniki, ki so me spomnili na film »Notting Hill«, a to je že tema za kakšni drugi članek. Ker je to bil festival, je pomenilo, da se več koncertov dogaja skozi celotni dan. Najprej so bili koncerti pred notranjo dvorano, a velike zvezde so nastopile proti večeru v O2 areni. Arena je velikanski kompleks z restavracijami in bari. In tu lahko podam že prvo opozorilo, stojnice z hrano, ki se nahajajo v notranjosti so dražje, kot tiste, ki se nahajajo pred areno. Ker je bil to festival country glasbe, so seveda vsepovsod prodajali kavbojske klobuke in škornje. A jaz sem prišla na koncerte, kar je pomenilo, da sem na začetku samo tekala od odra do odra in poslušala različne izvajalce. Vsi izvajalci so me prepričali, da v živo zvenijo prav tako dobro kot na studijskih posnetkih. 
 
 
Posebej nastop Mirande mi je spet razkril, zakaj jo pravzaprav poslušam in zakaj me zanima njeno življenje. Njena besedila (posebej tista, ki govorijo o močnih in neodvisnih ženskah,  ki znajo poskrbeti zase) so mi že od nekdaj všeč (»Kerosene, Mama Broken Heart«). Po njenem koncertu sem odločila, da se na njen koncert vrnem kmalu, ampak to na najboljše sedeže, kjer me ne bosta motila  sprehajanje drugih ljudi in nepotrebna svetloba. 
 
 
Če bi se tudi sami radi opravili na kakšen koncert v tujino, vam bom dala še nekaj nasvetov o tej temi. Če imaš na voljo več koncertov ene turneje, se vedno splača izbrati tisti kraj, do kamor so najcenejše letalske karte. Najpomembnejši del je prav gotovo nakup koncertne karte, takoj ko le-te pridejo v prodajo. Tako da nimaš časa premišljevati, ali resnično želiš iti tako daleč samo zaradi enega koncerta. Če kupiš karte, ko pridejo v prodajo, dobiš najboljši sedež, zato moraš preprosto kupiti in iti, brez premišljevanja. Po navadi je težko dobiti letalsko karto za 20 evrov, saj letiš na točno želen datum. Ceno za letalsko karto je najlažje spremljati preko spletne strani Skyscanner. Ker je letališče po navadi oddaljeno od mesta, je treba kupiti tudi prevoz do njega. In to čim prej, ker se tudi cena teh kart zelo spreminja. Nekaj mesecev pred obiskom se da tako avtobus do mesta dobiti za en funt, kasneje pa lahko stanejo tudi že do dvajset funtov. Naslednja pomembna stvar je prenočišče, tu opozarjam, da se vedno lahko spi na letališču. Malce je neudobno, pa tudi preganjajo te, a je vsaj zastonj (razen seveda vse hrane in pijače, ki jo nameravaš zaužiti). Pri iskanju prenočišča pa ne smeš pozabiti na veze. Posebej v Londonu obstaja velika verjetnost, da nekdo pozna koga, ki v Londonu živi in kjer boš lahko prespal. So pa za spanje odlična možnost tudi hostli iz združenja Hostelling International, ki se jih lahko najde na različnih lokacijah po Londonu. O2 areni je najbližji YHA London Thameside. Na ta način enodnevnega obiska sicer vidiš bolj malo Londona, a imaš vsaj izgovor za ponovno vrnitev. 
 
Alenka Kastelic
 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava