Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kneževina Lihtenštajn

Davčna oaza za poslovneže

O majhni državi Lihtenštajn vemo zelo malo. Država se nahaja med Švico na zahodu in Avstrijo na vzhodu ter skriva številne zanimivosti. V državi živi samo nekaj več kot 35.000 ljudi in je ena najmanjših držav sveta. Tukaj skoraj ne poznajo kriminala. Zadnje ubojstvo se je zgodilo leta 1997. Vsak ki je obsojen na več kot dve leti zapora gre odslužit kazen v sosednjo Avstrijo. Hišna in stanovanjska vrata so po navadi odklenjena, ljudje se počutijo varno, avtomobili se ne zaklepajo, zdi se kot dežela iz sanj. Uradni jezik v državi je nemški, vendar ga večinoma ne uporabljajo preveč. Večina prebivalcev govori z alemanskim narečjem, ki je drugačen od prave nemščine. 
Vsebina
Glavno mesto Lihtenštajna je Vaduz. Po zadnjem štetju v mestu živi nekaj več kot 5400 ljudi. Mesto ponuja številne znamenitosti. Dnevno prihaja na ogled mesta veliko turistov iz celega sveta. Možnost ogleda mesta je mogoč tudi s turističnim vodenjem ob predhodni najavi skupin ali pa se popeljete s turističnim vlakom. Sam sem izkoristil ogled glavnega mesta kar s kolesom, saj sem nadaljeval kolesarjenje do sosednje Švice. Največja znamenitost mesta je grad, ki se nahaja na hribu nad mestom. Vaduški grad je bil prvič omenjen v dokumentih leta 1322. Možnost ogleda gradu je nemogoča, saj je grad zaprt za obiskovalce. Izjema je en dan v letu in sicer 15. avgusta, ko praznujejo državni praznik. Takrat Knez Hans-Adam II. povabi vse prebivalce Lihtenštajna na kozarec piva in vina po zaključku festivala. Obiskovalci lahko na ta dan vstopijo samo na dvorišče gradu ne pa v notranjost. V poletnih mesecih mesto ponuja veliko festivalov, eden bolj odmevnih je filmski festival. V centru glavnega mesta se nahaja stavba, ki spominja na alpsko hišo, gre za stavbo mestne vlade. Vstop vanjo je mogoč samo v najavljeni skupini. Mesto ponuja tudi brezplačen ogled poštnega muzeja, prav tako so vredne obiska lihtenštajnske narodne galerije, znamenite rdeče hiše, mestne hiše ter katedrale. 
 
Vaduz pa ni edino mesto, ki je v tej državi vredno ogleda. Če ste ljubitelji pohodništva in zimskih športov je Lihtenštajn prava izbira za vas. Naj za zanimivost povem, da skoraj vsako leto sem pride na smučanje angleški princ Charles. Danes je država znana po davčni oazi, davki so minimalni, nekje okrog 4 %, zato se svetovna podjetja odločajo, da svoja predstavništva preselijo v to bogato državo. Lihtenštajn je vodilni svetovni proizvajalec umetnih zob in protez saj pokriva skoraj 20 % svetovnega trga. Prav tako je ena od večjih svetovnih lihtenštajnskih podjetij Hilti. Če boste kdaj potovali po vzhodni Švici ali sosednji Avstriji, naredite ovinek in si vzemite čas za obisk Kneževine Lihtenštajn.
 
V Lihtenštajnu se, deset minut stran od prestolnice Vaduz, nahaja prijeten Hostel, ki je v sklopu Hostelling International. Posteljo je že mogoče dobiti že za 33 evrov v skupnih večposteljnih sobah, če pa si želite malo zasebnosti, vam je na razpolago tudi zasebna soba.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava