Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Izrael za prave popotnike – 2. del

V prejšnji številki Globetrotterja smo se posvetili Rdečemu morju z Eilatom, Mrtvemu morju z Masado, Jeruzalemu ter osvetlili zgodovino in današnje razmere v tej državi. Kot obljubljeno bomo Vam v tej številki predstavljam sredozemsko obalo z mesti Akku, Haifa in pa seveda Tel Aviv in Jafo ter Galilejsko jezero, po katerem naj bi po legendi hodil sam Jezus Kristus, dotaknili pa se bomo tudi Golanske planote.

Vsebina

Golanska planota se nahaja na severovzhodu Izraela in je jabolko spora med Sirijo in Izraelom, saj je to ozemlje zasedla izraelska vojska leta 1967, danes pa se tam nahaja približno 18.000 judovskih naseljencev, ki živijo v nekaj več kot 30 kibucih in približno enako število Druzov, ki živijo v petih vaseh. Prve poselitve segajo v 3 tisočletje pred našim štetjem, ko so Golan naselili Amoriti, sledili pa so jim Aremejci, Judje, Asirci, Babilonci in Perzijci. V 5. stol.pr.n.št. se na ozemlje iz Babilonskega izgnanstva vrnejo Judje v večjem številu, kasneje ozemlje prešlo pod nadzor Aleksandra velikega ter ostalo pod grško nadvlado vse do prihoda Rimljanov v drugem stol.pr.n.št. in ravno v tem obdobju se prvič pojavi ime Golan, ki izhaja iz grškega Gaulanitis. Po delitvi rimskega cesarstva je Golan pripadel Bizancu, od 16. stoletja pa vse do 1. svetovne vojne pa je bil v rokah Turkov. Po letu 1920 je pripadel Francoski mandatni Siriji, po koncu Francoske mandatne Sirije pa Siriji.

Po Izraelsko – Arabski vojni so se na planoti utrdili Sirci, ki so naslednjih 17 let bombardirali izraelske vasi dobrih 1000 km nižje, zaradi česar se je Izrael odločil zasesti Golan leta 1967. Leta 1973 je Sirija ponovno zasedla velik del južnega Golana, a ne za dolgo, saj ga je Izraelska vojska ponovno zasedla v protinapadu. Leta 1974 je bilo podpisano premirje, med zasedenim ozemljem in Sirijo pa je tamponska cona široka od 100 m do 3 kilometre, ki sega od tromeje z Libanonom do tromeje z Jordanijo. Sirija je vse do danes in tudi sedaj zahteva vrnitev ozemlja, Izrael pa le pogojno soglaša, v kolikor bi bil Golan demilitarizirano območje. Tako sosednji državi še zmeraj nimata diplomatskih odnosov, meja med državama pa je hermetično zaprta in prehodna le za pripadnike misije OZN pod imenom UNDOF. Tako so nekako na kratko opisane korenine spora med Sirijo in Izraelom. Med šestdnevno vojno pa je Izrael zasedel tudi majhen košček Libanonskega kmetijskega ozemlja, ki bi naj pripadal vasici Šeba.

In kaj pomeni Golanska planota z vidika obiskovalca?

Če je država Izrael želela to območje naseliti, je seveda morala ustvariti ustrezne pogoje za življenje in preživetje. S tem namenom, je v to področje preselila nekaj industrije in pa seveda kmetijstvo. Zaradi dobrih klimatskih pogojev, je na golanski planoti veliko število večjih in manjših vinogradov in tudi vinskih kleti, v katerih lahko tudi pokusimo izvrstno izraelsko vino, pred kratkim pa so naredili tudi veliko pivovarno in pivnico, kjer si lahko privoščimo pivske specialitete in tudi drugo hrano ter uživamo v dobrem pivu. Poleg kulinaričnih užitkov pa vsekakor ne smemo izpustiti vzpona na Mt. Bental, kjer lahko v živo vidimo izraelske vojaške utrdbe iz vojne in predvsem lep razgled na Sirijo in 2814 visok Mt. Hermon, kjer je tudi edini zimsko-športni center v Izraelu. Zanimivo je tudi, da na Mt. Bentalu skoraj zagotovo srečaš večje število vojakov in vojakinj na služenju vojaškega roka, saj spada obisk te točke v izobraževalni proces v času služenja vojaškega roka.

Če torej povzamemo, na Golanski planoti je dosti stvari, ki nam Slovencem veliko pomenijo; gore, narava, vinska trta, pivovarne, svež zrak in zmerne temperature tudi v poletnih mesecih. In če vas tudi ta povzetek ni prepričal, Vas vabim, da si pogledate kratko projekcijo, ki bo dala tej zgodbi piko na i. Projekcija!

Po celodnevnem pohajkovanju po Golanski planoti seveda paše osvežitev in nič ni boljšega, kot namestitev v Youth Hostlu Karei Deshe, ki leži na obali Galilejskega jezera in ima lepo urejeno lastno plažo, lahko pa si privoščite tudi dobro samopostrežno večerjo z velikim izborom rib iz Galilejskega jezera in drugimi dobrotami. Pa pustimo hrano za nekaj časa in se posvetimo Galilejskemu jezeru, ki je največje jezero v Izraelu in meri 166 km², njegova gladina pa je kar 209 metrov pod gladino morja in je tako najnižje ležeče sladkovodno jezero na svetu. Skozenj pa teče tudi reka Jordan, ki pa bi si zaradi svoje majhnosti le stežka zaslužila ime reka v naših krajih.

Galilejsko jezero je tudi tisto, po katerem bi naj po legendi hodil Jezus Kristus in ob katerem je med pet tisoč mož  razdelil dve ribi in pet rezin kruha in jih s tem tudi nahranil. Ta skala, na kateri naj bi se to dogajalo je danes znotraj cerkve imenovane po »čudežu multiplikacije«. Nadalje je ob samem jezeru precej drugih točk, ki so za krščanstvo velikega pomena, seveda pa je tu tudi rimsko mesto, ki ga je ustanovil Herod Antipas, sin Heroda velikega v letu 20 našega štetja. Danes velja Tiberias za pomembno letovišče. V bližnji okolici Galilejskega jezera pa najdete tudi nekaj naravnih parkov in celo avstralski živalski vrt s kenguruji.

Čeprav je doživetje povsem drugačno od fotografij, Vas vabim, da si s klikom ogledate kratko dia projekcijo Galilejskega jezera. 

Seveda pa je Izrael tudi sredozemska dežela in ravno ta del sem pustil za konec. Vzdolž sredozemske obale se nahaja kar nekaj pomembnih mest in letovišč, v tem prispevku pa se omejujem na tri in sicer na Tel Aviv s starim Jafo, Haifo in Acre ali Akko. Slednje mesto Acre je mesto z izjemno bogato zgodovino, katerega prve omembe segajo v 16. stol.pr.n.št.. Sledila sta grško in rimsko obdobje. Kasneje je prešlo pod arabsko upravo, kjer je treba posebej omeniti bitko s križarji leta 1191. Sledila je Otomanska vladavina, za njo pa Britanski mandat. Po planu združenih narodov iz leta 1947 bi naj Acre pripadal novi arabski državi, vendar ga je izraelska vojska zasedla leta 1948 in tako je še danes del Izraelskega ozemlja. Več o mestu v angleščini lahko preberete v wikipediji.

Haifa je najpomembnejše izraelsko pristanišče in zato daje mesto pravi pristaniški videz z vsem, kar spada zraven. Haifa pa ni le tovorno pristanišče, ampak tudi potniško in povezuje Izrael predvsem s Ciprom. Čeprav večji del mesta ni privlačen za turiste, je v Hiafi svetovni center Bahajske vere, ki je nastala v Perziji v 19. stoletju. Danes ta vera združuje okrog 6 milijonov vernikov po vsem svetu. Sam center in njegova zunanja urejenost sta postala simbol Haife, kar je tudi edina stvar, ki jo v Haifi resnično priporočam.

Tel Aviv in Jafo sta mesti, ki sta se s časom zlili v eno. Če je Jafo idilično staro mesto z ozkimi ulicami, je na drugi strani Tel Aviv, moderno mesto z visokimi stolpnicami, ekskluzivnimi hoteli in širokimi avenijami. Vzdolž mesta se razteza ogromna peščena plaža, ki že v maju ponuja dovolj toplo sredozemsko morje in seveda sonce, ki ga v Izraelu ne zmanjka.

Zaradi zasedbe celotnega Jeruzalema v šestdnevni vojni leta 1967, večina držav izkazuje nestrinjanje na tak način, da svoja veleposlaništva postavi v Tel Avivu, čeprav je Jeruzalem glavno mesto Izraela.

Tel Aviv je žal zaslovel tudi po atentatu na Jicaka Rabina, predsednika izraelske vlade in dobitnika Nobelove nagrade za mir leta 1994. Njegovo mirovništvo in kompromis s Palestinci pa sta razjarila skrajneže in eden teh skrajnih Judov ga je 4. novembra 1995 tudi umoril.

Sam Tel Aviv se je začel razvijati v začetku 20. stoletja, malo po tistem, ko so, zaradi izboljšanih varnostnih razmer, lahko porušili del obzidja mesta Jafo. Sama izgradnja Tel Aviva se je začela leta 1908, leta 1920 pa je Tel Aviv štel 2.000 prebivalcev, v glavnem priseljencev iz Jafa. Že leta 1925 je štel 34.000 prebivalcev, z razmahom nacizma in fašizma pa je sprejemal vse več judovskih priseljencev iz Evorpe. Tako je leta 1937 štel že 150.000 prebivalcev, kar je predstavljalo tretjino takratne judovske populacije Izraela. Jafo je s svojimi 65.000 prebivalci še vedno služil kot vstopna točka za Jude iz Evorpe, kar je povzročalo nestrpnost pri arabskih prebivalcih in tudi nasilne izgrede, zaradi česar je mesto Tel Aviv izgradilo lastno pristanišče in letališče, ki je še danes izraelsko okno v svet. Danes Tel Aviv šteje 390.000 prebivalcev.

Da se ne zapletam preveč v zgodovino in politiko Izraela, ki jo je res težko razumeti, dovolite da se na koncu prispevka poslovim s projekcijo sredozemskega Izraela, kjer boste lahko videli mesta Acra, Haifa, Tel Aviv in Jafo. 

Za konec pa velja le še vabilo v Izrael, deželo z bogato zgodovino in kulturo ter zelo zapleteno politiko.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava