Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Dragulj puščave Čila

Vsebina
Tri najlepše stvari v San Pedru de Atacami, dragulju puščave Čila
 
Čile je država kontrasta. Ima ledenike, gozdove, velike Ande, pa tudi najbolj suho puščavo na svetu. Puščava Atacama ima samo en milimeter dežja vsakih dvajset let.
 
V središču te suhe puščave se nahaja San Pedro de Atacama, majhna puščava, ki je popolnoma osredotočena na turizem. Okoli 85 % njegovih 5600 prebivalcev izvaja gospodarske aktivnosti, povezane s turizmom. 
 
 
Do San Pedra lahko pridemo z letalom, z dvournim letom do Catalame iz prestolnice Santiaga. Od letališča Loa v Calami vozijo posebni avtobusi, ki prevažajo potnike skozi puščavo za okoli 10 ameriških dolarjev. Seveda je možnost, da že vnaprej rezervirate poseben prevoz, na voljo so tako poceni, kot malce bolj luksuzne možnosti.
 
Hostelling International ima hostel v središču San Pedra de Atacame, kjer lahko turist dobi dobro posteljo, brezplačen internet, informacije o ogledih, menjalnico in veliko interakcije s popotniki iz vsega sveta za 10 do 30 dolarjev na noč. Ko sem bil tam jaz, sem našel turiste iz Nemčije, Nizozemske, Brazilije, Švice in Španije. 
 
Priporočljivo je primerjati cene ogledov, saj je v mestu veliko turističnih agencij, ki ponujajo skoraj enake oglede za različne cene. Razliko upravičijo z različnimi vozili in pripravami za turistični ogled, na primer, če dobro govorijo angleško, ali ne. Dober nasvet je tudi, da se podate na voden ogled in ne poskusite ogleda v lastni režiji z izposojo avtov. Okoli San Pedra so večinoma le umazane ceste in hribi, ki so nevarni za ljudi, ki niso vajeni vožnje v takšnih razmerah.
 
 
Obiščite dolino Marsa in Lune, osupljivega območja puščave Atacama, kjer okolje izgleda kot iz drugega planeta. Na rdečih kamnih in v suhih soteskah je celo NASA testirala svoja vozila, ki jih je poslala na Mars. A moja najljubša stvar v San Pedru de Atacami so gejzirji, naravni vrelci Puritama in Laguna Cejar.
 
Za obisk gejzirjev morate vstati zgodaj, saj se vsi vodeni ogledi začnejo že ob štirih zjutraj. To ni naključje, spektakularni vrelec, kjer temperatura vode doseže okoli 100 stopinj, se vsako jutro ob šesti uri aktivira, kot bi bil naravnan na uro. Do vrelcev pa turiste čaka 90-kilometrska vožnja od San Pedra.
 
 
Spektakel je zares unikatni: Kombinacija sonca in zelo nizkih temperatur, ki je vedno okoli ničle. Nato pa vrelec vode, ki zlahka doseže štiri metre, vročina in para. 
 
Seveda so varna območja označena, saj bi lahko v nasprotnem primeru kdo padel v gejzir. Vsako leto se kak turist ali dva, ki ne upoštevata pravil poškodujeta ali celo umreta.
 
Turisti se lahko celo kopajo v teh termalnih lagunah, ki se oblikujejo v gejzirski vodi, ki je posebej označena, da je varna. To je zelo zanimiva izkušnja, saj je zunaj zelo mrzlo, lagune pa so zelo vroče. Seveda je zapustiti vročo vodo najtežja stvar, ker je zunaj tako mrzlo.
 
 
Moja druga najljubša stvar v San Pedru je prav tako povezana z vodo. Naravno zdravilišče Puritama. Nahaja se 45 kilometrov od San Pedra. Je reka, ki se je oblikovala v termalni bazen.
 
Ljudje morajo začeti v zadnjem, osmem bazenu in se približevati izviru, kjer je voda skoraj neprijetno topla. Vse je povezano z naravno vegetacijo, ki raste zaradi prisotnosti vode tako globoko v puščavi. 
 
Moja tretja najljubša stvar je prav tako povezana z vodo: Laguna Cejar.  To je drugi kraj na svetu, takoj za Mrtvim morjem v Izraeli, kjer lahko lebdimo na vodi z visoko koncentracijo soli. Voda ima visoko koncentracijo soli, kar jo naredi gostejšo, telo pa jo težje prebrodi. 
 
 
Nahaja se okoli 20 kilometrov od San Pedra de Atacame. Dober nasvet je, da s seboj vzamete steklenico vode. Po kopanju v tako slani vodi, bo vašo kožo med sušenjem žgalo in hitra, improvizirana prha bo najboljša stvar, ki se vam lahko zgodi. Prav tako je dobro imeti japonke, saj je zelo težko hoditi po majhnih kristalčkih soli, saj so zelo ostri. Moja koža je bila zelo mehka po kopanju v Laguni Cejar, saj imajo solni kristali učinek pilinga. 
 
San Pedro de Atacama je dragulj v sredini puščave in ima toliko za ponuditi. Aktivnosti v naravi, čudovite kraje, pa tudi dobro mero nočnega življenja za mesto, ki je tako majhno. Ima dobre restavracije za vse žepe, bare in kavarne, pa tudi arheološke razstave v muzejih Gustavo Le Paige in Meteorite.
 
Zanimive povezave
Hostelling International – San Pedro de Atacama: www.hihostels.com/es/hostels/san-pedro-de-atacama
Rezervacija ogledov preko interneta v San Pedru de Atacami: www.denomades.com/san-pedro-de-atacama
Muzej Meteorite: www.museodelmeteorito.cl

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava