Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Tarragona

Vsebina
Rajske plaže in bogata zgodovina vabijo v Tarragono
 
Iščete popoln poletni oddih, kjer bi se za nekaj časa izognili vrvežu vsakdanjega življenja? Vas spet srbijo pete, pa niste prepričani, kam bi se podali tokrat. Morda bo prav Tarragona vaša naslednja vznemirljiva detinacija.
 
 
Kaj? Tarragona? Je to kaj za pod zob?
Brez skrbi, nič takega ni. Gre za katalonsko obalno mesto, ki je od bolj znane Barcelone oddaljeno približno 100 kilometrov proti jugu. Zaradi relativne majhnosti – mesto ima okoli 130.000 prebivalcev – Tarragono mnogi turisti, ki počitnikujejo v Barceloni preprosto spregledajo. To pa še ne pomeni, da tukaj ne bi imeli česa videti in doživeti. Tarragona namreč obiskovalcem ponuja kilometre rajskih peščenih plaž, bogato mestno jedro ter zgodovino, ki sega v čas Rimskega imperija. Plaže vas bodo nemudoma očarale, po brezskrbnem poležavanju pa boste brez težav našli kak tapas bar, kjer boste lahko preživeli ostanek večera. Katalonci so zelo družabni, čeprav se velikokrat zdi, da neradi uporabljajo tuje jezike. Mestni trgi so tudi med tedenskimi večeri precej živahni, kar precej pripomore k ustvarjanju sproščenega vzdušja.
 
 
Sicer pa se v mestu prepletata urejena modernost ter bogata zgodovina Rimljanov. Tarragona, oziroma Tarraco, kot se je mesto takrat imenovalo, je bilo pomembno središče tega dela sveta, o čemer še vedno priča amfiteater, ki je pod Unescovo zaščito, ter ostanki hipodroma in drugih struktur iz tistega časa. Meščani pa so zelo ponosni tudi na tradicijo postavljanja človeških stolpov. S stanjem na ramenih kolega pod sabo skupine tekmujejo, katera bo ustvarila najvišji stolp, vse pa spremljajo glasba, ples in različne igre. Tradicija veleva, da mora na vrhu stati otrok, početje pa se je v preteklosti že večkrat izkazalo za zelo nevarno. Rekord sicer stoji pri desetih nadstropjih, veliko skulpturo na to temo pa lahko najdemo na aveniji Rambla Nova. 
 
 
V mestu pa najdemo tudi veliko tujih študentov, ki za dlje časa na lokalno univerzo prihajajo preko študijskega programa Erasmus.
 
Sliši se super! A kako pridem tja?
Tako cenovno kot časovno je najboljša kombinacija letala iz Trevisa do Barcelone, do Tarragone pa nato lahko pridemo bodisi z vlakom ali medkrajevnim avtobusom. Sam sem izbral prvo varianto – nizkocenovni prevozniki v Barceloni pristajajo na terminalu 2, od koder vozi tudi vlak do glavne železniške postaje Sants. Vozovnica stane okoli 4 €, tam pa prestopimo na vlak proti Tarragoni, za katerega bomo plačali še okoli 8 €. Vlaki v regiji so udobni, moderni in točni, vsaj po mojih izkušnjah. Za podobno ceno lahko izberete tudi avtobusnega prevoznika Plana, a boste zamudili enkratno železniško progo tik ob morju.
 
Mestni avtobusi v Tarragoni kažejo podobno sliko urejenosti in zanesljivosti, vozovnica pa stane evro in pol ne glede na to, če se želite peljati le do naslednje postaje ali do konca proge. Treba je omeniti, da za razliko uslužbencev v Barceloni, jih tukaj le malo govori angleško, tako da je najlažje imeti evro in pol vedno pripravljen.
 
Nič lažjega kot to! Toda kje naj prespim?
V mreži Hostelling International lahko najdete dva solidna ponudnika nastanitev. Prvi je Residence Hall Sant Jordi, ki večinoma ponuja prostore študentom na izmenjavah, lahko pa tukaj najamemo sobo tudi za krajši čas. Drugi se nahaja v središču bližnjega mesteca imenovanega Altafulla, ki ga lahko dosežemo z lokalnim avtobusom. Imenuje se Alberg Casa Gran in ponuja pristno katalonsko atmosfero ter neposredno bližino barov ter drugih zanimivosti.
 
 
Zdaj imam vse, kar potrebujem. Še kaj zadnjih nasvetov preden grem?
Zagotovo si vzemite čas za sprehod ob morju do plaže Tamarit, nad katero kraljuje sijajen dvorec z istim imenom. Sama pot nas pelje preko peščenih plaž ter manjših klifov, mimo skritih zalivov in gozdičkov, kjer najdemo senco pred vročim mediteranskim soncem. Za ta nekoliko daljši sprehod si je treba rezervirati vsaj dve ali tri ure časa, najbolje pa je, da se nazaj v mesto vrnemo z avtobusom.
 
Če ne potujete v višku poletja je priporočljivo s seboj vzeti tudi kaj toplejšega od majic in kratkih hlač. Kljub temu, da so temperature doma morda razmeroma tople, na tamkajšnji obali hladno piha in nas večeri presenetijo z neprijetno nizkimi temperaturami.
 
 
Predvsem pa ne pozabite kopalk, brisače, kreme za sončenje ter obilice dobre volje. Tarragona je simpatično mesto, ki popotniku še dolgo časa ostane v spominu. Čeprav se skriva v senci večje Barcelone je to odlična samostojna destinacija, ali pa priložnost za zabaven postanek, če se morda nahajate v bližini.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava