Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Evropa v dveh tednih – 1. del

Roadtrip po Evropi je velikokrat na seznamu opravil marsikaterega študenta, ne samo slovenskega. A kam sploh iti, kaj obiskati, kaj delati? Ideja je prepotovati Evropo, ki v vsaki državici skriva nekaj zanimivega, zabavnega, pustolovskega. Kaj še čakamo? Gremo!

Vsebina

 

Prva postaja – najem avtomobila

Čeprav so vlaki in javni prevoz po Evropi dobro urejeni, je vseeno bolj svobodno, lažje in tudi ceneje, če si štiri osebe najamejo avtomobil in si razdelijo stroške. Ker bomo prepotovali dober del Evrope, mora biti avto udoben, varčen in dovolj velik. Povprečen najem avta za dva tedna z zavarovanji in neomejeno kilometrino vas bo stal okoli 250 evrov, odvisno od avtomobilske agencije in želj. Vredno si je zapomniti tudi, da veliko agencij zahteva, da je voznik avtomobila starejši od 20 let ali pa da ima nekajletne vozniške izkušnje. Z najemom avta si tudi zagotovite zasilno prenočišče na varnem in toplem, če kdaj spremenite načrt, zaidete s poti ali pa vas presenetijo prepolni hostli, kar je v poletni sezoni možno, če ga ne rezervirate vnaprej. Avto je rezerviran, treba je samo izbrati prvo destinacijo in si začrtati okvirno sliko potovanja. Pri tem vam lahko pomaga ogromno spletnih strani, če nimate nobene ideje, seveda pa boste na izletu najbolj uživali, če boste se prilagodili drug drugemu in vsakemu izpolnili vsaj eno željo. 

Na zabavo v zdravilišče?

Prva destinacija je Budimpešta, glavno mesto Madžarske. Ne pozabite nekaj svojih evrov menjati za forinte, saj se boste končno počutili bogate, ko vam bo 50 evrov prineslo okoli 15.000  forintov. Prva stvar, za katero v vsi popotniški priročniki pravijo, da si jo morate ogledati, je grad na hribu, zahodno od Donave, ki je priznan tudi kot svetovna dediščina. Ljudje so tukaj naseljeni že od 11. stoletja in zagotovo vam bo kraj dal vpogled v nekaj srednjeveške zgodovine. V Budimpešti se lahko nastanite v hostlu Hostelling International Casa de la Musica, ki svoje goste za devet evrov na noč razvaja tudi s sezonskim bazenom in koncerti v kletnem baru, ki vam omogoča, da vam ne bo treba niti zapustiti stavbe, da spijete kakšno pivo. Celotna soseska ima živahno nočno življenje, če pa ste malce pustolovski, imate malo večji »budget« in ste v Budimpešti v soboto, se odpravite na spa zabavo, tip zabave, ki je v Budimpešti vedno bolj popularen. Madžarska je znana tudi po svoji klobasi, langoših in palinki, sadnem brendiju, ki vas bo zagotovo ogrel, saj je dobesedni prevod pijače raketno gorivo. A naj vas preprostost ne pretenta – če se boste po Budimpešti samo sprehodili, boste opazili ogromno prelepih stavb, v oči pa zagotovo pade parlament in njegova soseda, muzej etnografije in ministrstvo za kmetijstvo. Parlament je tretji največji na svetu in paša za oči.

Bronasti kipi in komunistična arhitektura

Po sproščujočem izletu v Budimpešti se lahko odpravite v še eno študentom prijazno mesto, Bratislavo. Richard Tulloch je za spletno stran Traveller zapisal, da lahko ta mini Dunaj raziskujemo na mini proračunu. Če boste avto nekje parkirali in mesto raziskovali z mestnim prevozom, vam je v pomoč Bratislava Card, ki vas bo stala 10 evrov in vam ponudila 24 ur prevoza in popuste za muzeje in restavracije, pa tudi oglede po mestu. Med drugimi boste s to kartico lahko izkoristili popust za lekarniški muzej in muzej orožja. Središče mesta vas bo očaralo s tlakovanimi ulicami, na poti pa boste lahko našli tudi bronaste kipe, s katerimi so želeli na ulice in komunistični arhitekturi vrniti nekaj humorja in življenja. Najdete lahko fotografa, moškega, ki prihaja iz odtočnega kanala, in celo Napoleona. Vredno si je ogledati tudi grad Devin, ki je bil zgrajen že v prvem stoletju. Študentske zabave poiščite v študentskem naselju Mlynska dolina in njegovih klubih Unique, ELAM in Club 39. Tudi v Bratislavi boste lahko našli poceni nastanitev, priporočam hostel Patio. Priporočam, da v Bratislavi preživite dve noči in se zjutraj podate na malce daljšo pot.

Sorodni članki

Prijava