Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Evropska prestolnica Kopenhagen

Kako lahko vikend preživimo v eni izmed evropskih prestolnic?

Evropske prestolnice so vsaka zase nekaj posebnega. Ko ti ena ponudi arhitekturne znamenitosti, te druga popelje med kulinarične presežke, tretja pa v svet pravljic. In tako se je tudi zgodilo v danskem mestecu Kopenhagen, ki sem ga poimenovala mesto, ki te popelje v otroštvo. 
Vsebina
 
 
Vsaj mene je popeljalo in v trenutku, ko sem vstopila v muzej Ripley's, sem že postala mala punčka, ki se je podala v svet Hansa Christiana Andersena. Andersen je bil rojen leta 1805 in prav ta pisatelj je tisti, ki nas je odpeljal, ko smo bili majhni, v svet Male morske deklice, v svet Cesarjevih novih oblačil, tukaj so še pravljice o Grdem Račku, Palčici, Princesi na zrnu graha in tako naprej. 
 
Na sliki je kip Male morske deklice in je ena najbolj fotografiranih stvari v Kopenhagnu. Pa naj na kratko zapišem zgodbo, če že kip te deklice krasi dansko pristanišče. V pravljici morska deklica reši življenje princa, ki je doživel brodolom in se odloči za tvegano dejanje, osvojiti njegovo ljubezen. Da bi lahko postala človek, se mora odreči svojemu glasu in plavutim. Poleg tega lahko postane človek samo, če jo bo princ ljubil in če se ne poroči s kakšno drugo žensko, drugače bo umrla s strtim srcem in se spremenila v morsko peno. Mala morska deklica očara princa, ki se pa ne zaljubi vanjo. Princ se poroči s princeso sosednjega kraljestva in Mali morski deklici stre srce. Kljub temu, da bi lahko ostala človek, če bi princa ubila, se ne odloči za to dejanje in se raje vrže v valove. Njeno telo se spremeni v morsko peno, a njena duša postane duh, hčer zraka. 
 
 
Pravzaprav je zanimivost muzeja, da so pravljice predstavljene v obliki kipov, ki se premikajo in govorijo. Del muzeja Ripley's te popelje tudi v svet čudes, presežkov. Ali veste da je najvišji človek na svetu g. Wadlow, ki je visok kar 272 cm?

Kaj pa pravzaprav lahko še vidimo v mestu pravljic?

Lahko se na primer podamo na Rundetaarn oziroma na okrogli stolp. Pravzaprav ni okrogel samo od zunaj, temveč se tudi pot navzgor vije spiralno in se kar sedemkrat in pol ovije okrog stolpa in ravno to daje stolpu posebnost. Za malo adrenalinskega podviga poskrbi tudi okrogla steklena plošča, na katero lahko stopiš in ko pogledaš navzdol, je pod teboj kar 25 metrov, zaradi katerih se ti zatresejo noge. A brez skrbi, stvar je popolnoma varna. 
 
 
Sicer pa pogled na vrhu stolpa ponuja razgled nad celotno mesto Kopengahen in že si lahko iz stolpa ogledate, katera je naslednja zadeva, ki si jo je vredno ogledati od blizu. Pa zakaj ne kar cerkev v predelu Christianhavn. Tako lepo se jo je videlo iz stolpa, da že mora biti zanimiva. Sicer pot do nje malo traja, a ker v Kopenhagnu ne gre brez kanalov, kamor vas barke lahko popeljejo na enourni izlet ali pa se odločite le za opazovanje jadranja barkic skozi kanale in pot po cerkvice bo minila zelo hitro. Greje me sonček, ob meni vonj morja, ko me je ravno zagrabila lakota, sem si privoščila še belgijski vafelj. Na poti pa sem se ustavila še na tržnici in nakupila jagode. Za moj postanek v kakšnem zelenem parku, sem si rekla. 
 
In že sem prispela do cerkve Saviour's, kjer ravno tako nudijo razglede z vrha. No, to pa je podvig, da se povzpneš na najvišjo točko cerkve, do cerkvenega zvona in še dlje. Je bil pa razgled še višji kot iz okroglega stolpa. 
 
 
Tako sem si ponovno lahko ogledala moj naslednji postanek. Sicer ni bil najbolje viden, vendar pa sem si ogledala smer, kamor moram hoditi. In to je bil center mesta.
 
Ker gre za najlepši del Kopenhagna, si je treba tu vzeti čas, se usesti v eno izmed restavracij čisto ob vodi in preprosto le uživati v trenutku. Ja, govorim o centru mesta, o prelepem Nyhavnu. O tistem čudovitem predelu Kopenhagna, kjer ima vsaka hiša drugačno barvo ometa.
 
 
Mesto ima veliko parkov, ki so zelo urejeni in samo čakajo, da se uležete na sveže pokošeno travo in uživate. Nekako najbolj znan pa je park Tivoli, ki pa ni samo zelenica, temveč tudi zabaviščni park. 
 
In danščina, ta čudovit jezik. Domačini sicer govorijo tudi zelo dobro angleško. V kolikor radi kolesarite, je morda to eden izmed najpreprostejših prevoznih sredstev. Danci so znani kot zelo zagreti kolesarji. Od jedi bi omenila jed »smorrebrod«, nekako v angleškem prevodu pa bi to bilo open-face-sandwich. Gre za sendvič, ki ni pokrit z zgornjo plastjo kruha. 
 
Če pa želite skočiti na Švedsko, pa imate direktno povezavo z mestom Malmo. Le hop na vlak in ste v dobri uri v drugi državi. 
 
Potepanja po Evropi so pravzaprav odlični kratki oddihi, da spoznamo del tuje kulture, jezika, hrane. Predvsem pa je fino, da lahko informacije o mestih poiščemo kar na spletu. Ena izmed odličnih spletnih strani je http://europa.eu/readyforeurope/#/en/. Le-ta ponuja lepo število uporabnih informacij, veliko vsebinskega gradiva, fotografij, motivacijskih filmčkov in celo zemljevid. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava