Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Lepote Alpe Adrie

Vsebina
Če ste iz Slovenije, ste zagotovo že slišali za regijo Alpe Adria. Sestavlja jo namreč celotna Slovenija, del Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Mreža je bila ustvarjena, da bi se države medregijsko povezale in se med seboj promovirale. Turističnih priložnosti v tej regiji je ogromno in prav turizem vpliva tudi na druge poslovne priložnosti. Turisti lahko tukaj kolesarijo, jezdijo, na voljo so vinske in kulinarične poti, romarske poti in mnogo več. Vse to in še več predstavljamo tudi na blogu Say Hi to Alpe Adria. Vas zanima? Berite naprej.
 
@Author - Nea Culpa; www.slovenia.info
 
Seveda moram začeti s Slovenijo. Je edina država, ki je v tej regiji v celoti. Slovenija vam ponuja ogromno različnih aktivnosti. En dan lahko smučate, v drugem dnevu ste lahko na morju, tretji dan pa lahko hodite po eni izmed vinskih poti na Štajerskem. Če ste navdušenec nad pohodništvom, boste v Sloveniji zagotovo prišli na svoj račun. Pozimi in spomladi bodo vaše poti nižje, jesen pa je za številne pohodnike najlepši čas za obisk gora. Po prehojenih kilometrih pa lahko zavijete v katerega izmed zdravilišč, ki privabljajo turiste iz vse Evrope. Smo vas prepričali in potrebujete le še nastanitev? Preverite, če kateri Hostelling International hostel ustreza vašim merilom (prepričani smo, da ustreza).
 
@Author - Ana Pogačar; www.slovenia.info
 
Regija Alpe Adria zajema tudi tri avstrijske zvezne državice. Koroško, Štajersko in Gradiščansko. Koroška je najbolj južna avstrijska državica in je znana po prelepih gorah in jezerih. Pozimi seveda ponuja popolne smučarske proge, zagotovo pa so vam vsaj po imenu znana Vrbsko, Osojsko in Belo jezero. Grossglockner ponuja razglede tudi tistim, brez kondicije, saj se lahko nanj preprosto zapelješ, tukaj pa je tudi eden najlepših avstrijskih gradov Hochosterwitz. Dobro izhodišče za obisk vseh zanimivosti avstrijske Koroške je Celovec, kjer boste našli tudi odličen hostel. Gradiščanska ima kar 300 sončnih dni na leto in ponuja veliko zanimivosti za celotno družino. Ima šest naravnih parkov in narodni park Neusiedler See-Seewinkle, ki vas bo zagotovo impresioniral s svojo naravo. Štajerska pa ponuja pohodništvo, kolesarjenje (tudi gorsko) ter smučanje in tek na smučeh. Ogledate si lahko tisočletni hrast v Bierbaumu, planike pri Tenchtlingu ali pa apnenčaste livade gore Buchstein. Izbira, ki je zagotovo pestra, je vaša.
 
 
V Alpe Adrio je vključenih sedem hrvaških grofij, Istra, Medjimurje, Varaždin, Krapina-Zagorje, Karlovac, Koprivnica-Križevci and Virovitica-Podravina. Istra vas bo razvajala s čudovitim morjem in s kar 3000 leti zgodovine, kolikor je staro mesto Pula, ki je bila dom Rimljanov in Benečanov, središčno avstrijsko pristanišče, danes pa je kulturno in gospodarsko središče Istre. Istra pa ponuja tudi kolesarsko pot Parenzana, ki vodi vse od Poreča do Kopra in Trsta, če pa si želite na začetku nabrati moči, priporočam hostel Pula. Seveda pa lepote najdete tudi izven primorske grofije. Koprivnica je mesto, ki vas bo očaralo s svojim starim mestnim središčem, frančiškanskim samostanom, ki skriva dolgo zgodovino Frančiškanov v Koprivnici, saj so sem prišli okoli leta 1290. Krapina-Zagorje pa meji na Slovenijo in nudi bogato zgodovino in kulturo. Nobeno drugo območje na Hrvaškem nima toliko srednjeveških trdnjav in gradov, cerkva ali arheoloških mest, ki vabijo turiste.
 
@Author - Ivo Biocina, www.croatia.hr
 
Madžarska je v regijo Alpe Adria vključena z le eno grofijo Vas. Arheologi so tukaj odkrili naselja iz neolitskega obdobja, Vas pa ponuja tudi obnovljive naravne vire, zdravilno vodo. Reke, gozdovi in kolesarske poti ponujajo počitek in, kar je najbolj pomembno, termalno vodo. Tukaj je tudi nekaj gorovij, gorovje Koszegi in gorovje Bakony. Glavno mesto je Szombathely, ki je eno najpomembnejših mest na zahodu Madžarske in ponuja muzej, galerijo moderne umetnosti, pa tudi simfonični orkester in festival plesa. Zagotovo vredno ogleda!
Regija Alpe Adria ponuja raznoliko naravo in različne kulture. Zagotovo pa boste tukaj našli prijazne ljudi in pokrajino, ki bo nahranila vašo dušo in morda malce izpraznila vašo energijo, če se boste podali na kakšen pohod.

Sorodni članki

Prijava