Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Tako staro a tako sveže

Vsebina

Goran Beus RichemberghGoran Beus Richembergh je eden od petih regionalnih koordinatorjev razvoja HI. Njegovo področje vključuje osrednjo in vzhodno Evropo. Tukaj piše o najnovejših dogodkih v tej regiji in kako se je obeležila stota obletnica mladinskih domov - hostlov.

Tako staro a tako sveže – to je nekako opis, s katerim bi označil stoletnico hostlinga. Okoli 40 se nas je zbralo, iz devetih držav osrednje in vzhodne Evrope, ta mesec v hostli Feri na Igmanu pri Sarajevu, da proslavimo to pomembno obletnico. Bolj malo je bilo profesionalcev saj so prevladovali mladi in zagreti prostovoljci, ter uslužbenci hostlov. Tako je bila to dobra priložnost izvedeti, kako obiskovalci trenutno vidijo vlogo hostlov in kako dobro zveza razume njihove trenutne potrebe in pričakovanja.

Youth Hostel FeriSrečanje v hostlu  sta gostili hrvaška in bosanska hostling organizacija. Hostel, ki se nahaja ob vznožju Igmana, je le pol ure vožnje oddaljen od Sarajeva, kjer so bile leta 1984 zimske olimpijske igre. Zakaj smo se zbrali tam? Področje ima močen simbolični pomen. Hoteli smo proslaviti stoletnico otvoritve prvega hostla v Alteni s srečanjem v najmlajšem hostlu v naši regiji. 


 
Youth Hostel FeriYH Feri se je odprl decembra 2008 in je zelo moderen in praktičen smučarski hostel s 130 posteljami in vsemi potrebnimi dodatki za zimsko počitnikovanje, ali pa pomirjujoč počitek na področju znanem po najbogatejši koncentraciji ozona nad Evropo. Stali hostel (prav tako na tej lokaciji) je bil manjši (okoli 50 postelj) in je bil povsem uničen v vojni med leti 1992-1995. Leta 2003 se je bosanska zveza odločila, da ga ponovno zgradi, kot simbol pomiritve in mednarodnega miru.

S tem srečanjem na Igmanu smo vzpostavili zgodovinsko povezavo – od Altene kot najstarejšega do Ferija kot najmlajšega hostla – in tako sporočili, da imamo močno tradicijo in uspešno vizijo prihodnosti. Kot poudarek tega pa so vsi prisotni 8 avgusta sprejeli dekleracijo, ki pravi:

HI Hostli danes nudijo cenovno dostopne usluge visoke kakovosti. To je pomembno v času, ko se prebijamo skozi svetovno recesijo. Prispevamo doprinos na tržišču turizma za mlade, saj smo več kot ponudniki prenočišč, smo tudi stičišča mladih iz različnih kultur in družb, s čimer spodbujamo toleranco in razumevanje, sprejemanje in učenje.

Nekatere vlade in prevladujoče turistične organizacije v regiji ne prepoznavajo in ne razumejo dovolj dobro prednosti turizma za mlade in nasploh hostlinga. Pozivamo jih, da uvidijo, da je vsaj 20% prihodkov turizma z naslova mladih popotnikov. Uspešne in priljubljene turistične lokacije namenjajo veliko sredstev, da se približajo pričakovanjem mladih popotnikov. Vedo da brez ponudbe zanje niso dovolj konkurenčni.

Ob spominu na stoletnico hostelinga pozivamo medije v centralni in vzhodni Evropi naj podpro in promovirajo sporočila in vrednote hosteling organizacije, ki zbližujejo mlade preko vseh meja, preko nacionalnih turističnih organizacij in profesionalnih turističnih ponudnikov. Upamo, da bodo zamisli hostelinga tudi v bodoče mogle pomagati pri spoznavanju in razumevanju, ter omogočila varnejše in lažje obiskovanje oddaljenih krajev in ljudi.

To sporočilo smo poslali šeststotim časopisom, revijam, spletnim portalom, televizijskim in radijskim postajam v regiji. Kolikor vemo, se je do sedaj pojavilo že okoli sto omemb tega dogodka in še več jih je na poti.

Tako staro, pa tako sveže!

Goran Beus Richembergh

Sorodni članki

Prijava