Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Delo na daljavo

Že dlje časa sanjate o potepanju po svetu? Ali vas samo odbija delo med štirimi stenami pisarne? Iz kakršnegakoli razloga že, vsi kdaj pa kdaj dosežemo točko, ko začnemo razmišljati o delu »od doma«. Ampak kako to pravzaprav izgleda? Najbolj splošno je mišljenje, da je delo doma/v kavarni/v deljenih prostorih sanjsko in nam omogoča svobodo na različnih področjih. Vendar pa k vsemu dobremu spada tudi nekaj negativnih plati.

Vsebina

Kdo se lahko loti dela na daljavo?

Nekateri poklici lažje opravljajo svoje delo na spletu ali kako drugače, brez da bi se morali fizično pojaviti na delovnem mestu, ali pa lažje najdejo priložnostna dela. Ljudje, ki po navadi delajo »na daljavo« oziroma se lažje izognejo uram v pisarni so: programerji, freelancerji, pisci reklamnih besedil, prevajalci/tolmači, pisatelji, komercialisti, tržniki, rekruterji, spletni tutorji in spletni oblikovalci. 
 
Obstajajo pa še številni poklici, ki so bolj ali manj vezani na delovno mesto, vendar je lahko lokacija izvajanja prilagodljiva: učitelj, fitnes ali športni inštruktor, natakar, zaposleni v hostlu, osebje na križarkah, vodič, kuhar, festivalsko osebje, varuška, študentski programi dela in potovanja, stevardesa, sezonsko delo ali profesionalni igralec pokra. 
 
Kot je prikazano skozi nabor poklicev ti variirajo od tehničnih do jezikovnih, prodajnih in s pisanjem povezanih delovnih mest.

Kako povezati potovanje s kariero?

Zelo pogosto za delo na daljavo poprimejo tisti, ki začasno živijo v drugi državi ali potujejo, tako imenovani digitalni nomadi in vagabundi. Pomembno je, da razlikujemo med izrazi in da poznamo njihov pomen. 
 
Beseda expat izvira iz “expatriate” in predstavlja posameznika, ki živi in dela v tuji državi, vendar ima še vedno državljanstvo v domovini. Primeri takšnih poklicev so: au pair varuška, osebje v barih, učitelji tujih jezikov, ponudniki storitev v tujem jeziku in tako naprej.
 
Digitalni nomadi so tisti, ki za svoje delo najpogosteje uporabljajo internet. Delajo lahko dobesedno kjerkoli na svetu, če le imajo povezavo s spletom. Najpogosteje se nahajajo v kavarnah, hotelih, deljenih delovnih prostorih in v podobnih okoljih. Tovrstni poklici zajemajo: blogerje, freelancerje, programerje, pisce reklamnih besedil, strokovnjake za socialne medije, lastnike spletnih podjetij in tako naprej. 
 
Vagabundi so rdina skupina, ki posega predvsem po fizičnem delu. Delajo lahko brez stalne pogodbe. V nekaterih primerih lahko delo poteka v zameno za posteljo ali pa gre za sezonsko delo. Primeri: delavci na kmetijah, umetniki, glasbeniki, ulični prodajalci, fizični delavci.
 
Prednosti dela na daljavo:
  • svoboda odločanja o tem, kdaj in kje bo delo potekalo;
  • ravnovesje med službo in domom;
  • prihranek pri gorivu, hrani in poslovnih oblačilih;
  • fleksibilnost in časovni prihranek;
  • večja produktivnost;
  • manj motečih dejavnikov.
 
Slabosti dela na daljavo:
  • zasebno in profesionalno življenje se zlijeta;
  • strah zaradi določene mere nestabilnosti;
  • občutek osamljenosti;
  • skrb za prihodnost.

Prilagajanje na »daljavo«

Nekateri nadrejeni so morda skeptični pri dodeljevanju dela na daljavo, predvsem zaradi pomanjkanja nadzora nad zaposlenimi. 
 
Pri delu na daljavo je bistvenega pomena oblikovanje delovnega prostora. Če se odločite za delo doma, poskušajte določiti prostor, ki bo namenjen izključno vašemu delu. Poskrbite, da se vsakodnevni pripomočki in dodatki ne shranjujejo na tem mestu in da tam tudi ne preživljate svojega prostega časa. Če boste upoštevali te postopke, bo vaša produktivnost ostala na spodobnem nivoju. Poskušajte razlikovati med obveznostmi povezanimi z domom in tistimi, povezanimi z delom. Načrtovanje je ključno za uspešno delovno shemo. Ustvarite realističen dnevni urnik. Ta vam bo pomagal pri jasnem in urejenem delovnem razpoloženju. 

Kako najti delo, ki ga lahko opravljate na daljavo? Na pomoč vam lahko priskoči vsemogočni internet.

Obstaja nekaj spletnih platform za delo: Flexjobshome office careersremote okworking nomadswe work remotelyvirtual vocationsremotivejobpressoTravelme.worldescape the cityskip the drivepower to fly. Vsekakor pa je priporočljivo, da preverite, ali katero podjetje v vaši okolici išče koga za sodelovanje na daljavo.
 
Prav tako v primeru, da ste strokovnjak na enem izmed zgoraj navedenih področij skušajte poiskati spletne skupnosti, ki specifično združujejo programerje na daljavo ali kreativne pisatelje/pisce reklamnih oglasov. 
 
Pomnite pa, da delo na daljavo ni čisto preprosto. Da si utrete pot med množico digitalnih nomadov, morate po navadi biti strokovnjak z dobrimi izkušnjami. K uspehu pa pripomore tudi strast in talent za izbrano aktivnost. Menite, da ste ravno vi pravi za uspešno delo na daljavo?

Sorodni članki

Prijava