Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Doseganje ogljične nevtralnosti

Vsebina
Mesec april je na Hostelling International bil posvečen doseganju ogljične nevtralnosti.
 
Kaj pa ogljična nevtralnost pravzaprav pomeni?
 
Doseganje ogljične nevtralnosti pomeni trud za zmanjšanje izpustov plinov in najti nekaj, kar bi izenačilo preostanke plinov, ki jih ne moremo odstraniti. Ogljična nevtralnost je termin, ki izraža potrebo po ekološkem ravnovesju med aktivnostmi, ki imajo izpust in procesi, ki znižajo to onesnaženje do ničle ali blizu ničle.
 
 
Veliko je ukrepov, ki jih lahko storiš za zmanjšanje tvojega ogljičnega odtisa in jih lahko najdeš v vseh 10 mesecih, ki jih bo izvedla zveza Hostelling International v letu 2017.
 
Od tipa in količine elektrike, ki jo uporabljajo hostli do načina ogrevanja in uporabe vode. Ti pa lahko zmanjšaš ogljične izpuste tvojega hostla s hrano in načinom prevoza.
 
Od aprila 2012 Hostelling International svojim gostom ponuja možnost kompenzacije CO2, ko rezervirajo nastanitev. To opcijo ponujajo v 35 državah. Vsi prihodki pritekajo v tri mednarodne projekte v Peruju, na Kitajskem, in v Malawiju, kjer HI ponuja nove službe, prispeva k lokalni rasti in višje ravni zdravja. HI prav tako naredi donacijo v višini 0,1 GBP na noč iz fundacije HI Sustainability Fund, ki financira mrežne projekte za zmanjšanje izpusta CO2 in vsa združenja spodbuja k prijavi za to fundacijo, pišejo na spletni strani hihostels.com.
 
Kot veste, Hostelling International vsak mesec izbere dva izstopajoča projekta. Za mesec so izbrali:
CarboNZero Certification, kjer YHA Nova Zelandija skuša zmanjšati naš vpliv na planet. 
• Projekt kako zgraditi nizkoenergijski hostel v združenju švicarskih hostlov. 
 
Projekt CarboNZero Certification velja za celotno združenje YHA New Zealand. Želijo zmanjšati izpuste in učinek tople grede za 5 % povsod, kjer je to v njihovem združenju možno. Elektrika je največji vir izpustov, zato načrtujejo investiranje v solarno in geotermalno energijo. Klimatske spremembe so ena največjih težav, s katerimi se sooča svet in mislijo, da je tudi njihova odgovornost, da naredijo, kar lahko, da pomagajo. 
 
Šest hostlov v Švici se uči, kako zgraditi nizkoenergijski hostel – hostli Gstaad Saanenland, Zermatt, Interlaken, Saas Fee, Scuol, Valbella in Bern se trenutno prenavljajo. Minergie je certifikacija za kakovost za nove in prenovljene stavbe. Tisti, ki dobijo certifikacijo, imajo znatno nižjo porabo energije kot konvencionalne stavbe. Pristop je posvojilo tudi združenje švicarskih hostlov in ga uporablja na novih stavbah in na velikih prenovah. Gradijo ekološke hostle in ne uporabljajo svinca, bakra, titana, cinka in uporabljajo les, kolikor je le možno. Vse gradbene materiale je možno reciklirati ali ločevati. Več o trajnosti v švicarskih hostlih lahko preberete tukaj.

Sorodni članki

Prijava