Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pisanje, potovanja in hrano-tožje

Vsebina
Sandra Meglić se je junija odpravila na Norveško, kjer bo preživela eno leto. Zakaj, kaj dela in še par zanimivosti je zaupala samo bralcem Globetrotterja. 
 
 
Za eno leto si se kot prostovoljka odpravila na Norveško. Kako si izvedela za to možnost in kako je tekla prijava?
V bistvu je k moji prijavi prispevalo več stvari. Ker sem že prej pomagala Popotniškem združenju Slovenije z urejanjem Instagrama in pisanjem člankov, sem v bistvu že dobila idejo o delovanju HI organizacije in tako sem prejemala na e-pošto tudi njihove novice in ponudbe.  Po Erasmus+ tečaju, ki mi ga je združenje omogočilo, sem se začela zanimati za EVS projekte in nekega dne sem prejela mail z opisom enoletnega projekta na Norveškem. Navadno sploh ne bi prebrala takih stvari, ampak odkar sem ugotovila, da EVS zajema ogromno različnih področij dela, sem se odločila iz čiste radovednosti stvar preveriti. Presenečena sem odkrila, da ta projekt zveni krasno, da mi odgovarja tudi termin in da bi morda čisto iz radovednosti poskusila srečo!
 
Zakaj si se sploh odločila za prijavo?
Za prijavo sem se odločila zato, ker se mi je projekt zdel praktično pisan na kožo in krasno sklapljal moje izkušnje z interesi ter ker sem v tem času ravno načrtovala zaključek zadnjega izpita ter sem potrebovala nekaj časa stran od stresa ter malo spremembe v življenju.
 
 
Nam lahko poveš kaj več o projektu?
Leto 2017 je leto trajnostnega turizma in tako so že tretje leto zapored iskali dolgoročne prostovoljce, letos so vzeli mene in grafično dizajnerko iz Španije, ki bi skrbeli za promocijo organizacije Hostelling International z dodano noto promocije naravovarstva in »zelenega« načina potovanja.  Glavni cilj teh je ohraniti socialna omrežja pri življenju, pridobiti goste in sledilce, skrbeti za njihovo dobro počutje in dobro atmosfero tako zunaj kot znotraj hostela. 
 
Katere so tvoje glavne naloge, kaj počneš?
Glede nalog sva obe s kolegico precej fleksibilni in najine naloge so odvisne od najinih sposobnosti. Sama zelo rada pišem, fotografiram in poskušam biti kreativna, zato skrbim za blog, za izgled spletne strani, Instagram in Facebook, pripravljam zemljevide za turiste, promocijske videe, intervjuje z gosti, zaposlenimi in prostovoljci, v načrtu pa imam tudi obnoviti svoje znanje klavirja in prirediti koncert za goste. Vse te naloge bom tudi prenesla s sabo septembra, ko se za vsaj štiri mesece iz Osla selim v Bergen, na drugo stran države. Skratka, dela ne zmanjka!
 
 
Si doživela kulturni šok? Katero razliko med Slovenijo in Norveško bi izpostavila?
Norveško sem pred tem za krajši čas že obiskala, zato mi je veliko stvari bilo že znanih, a kljub temu fascinantnih. Težko zajamem vse v enem odstavku. Ena stvari, ki te vedno preseneti, je seveda standard države – čeprav veš, da se odpravljaš v drago državo, te 9 evrov za pivo še vedno udari po žepu. Prav tako ni za zanemarit »podnebnega« šoka – dolžina dneva poleti precej drugačna kot pri nas, saj sonce zaide okrog 23. ure in tudi čez polnoč se še vidijo sledi sončnega zahoda za jezerom in 22 stopinj Celzija je za Norvežane precej topel dan, park se napolni z ljudmi, ki se predajajo soncu v kopalkah. 
 
 
Kaj ti je bilo do zdaj najbolj všeč?
Najbolj všeč mi je splošno vzdušje v hostlu, saj je čez poletje tukaj ogromno prostovoljcev, ki pomagajo pri delovanju hostla, zato so vedno na urniku nove ideje in aktivnosti, spoznala sem tudi veliko ljudi. Prav tako mi je všeč način dela ter podpora mojih idej s strani nadrejenih, pestrost urnika, splošna ideja EVS-a in pestrega nabora prednosti in priložnosti, ki ga program omogoča.
 
Je kaj, kar ti ni všeč?
Ne bi mogla izpostaviti veliko stvari, ki mi niso všeč, ampak ena teh je, da sem sama precej vajena drugačne hrane kot se jé tukaj, predvsem dobrih kosil, zato me daje malo hrano-tožje včasih. K sreči je v hostlu, kjer trenutno bivam, celo spodbujano, da prostovoljci pripravljajo kaj svojega iz preostale hrane namesto da se le-ta meče stran. Prav tako bi mi bila bolj všeč namestitev v samski sobi, ampak tudi to je nova izkušnja.
 
 
Začela si pisati tudi blog, nam ga lahko malo predstaviš.
Seveda! Poleg bloga za Hostelling international, ki je ciljan na tiste, ki se zanimajo za turistične aktivnosti v državi, imam tudi svoj blog, kjer opisujem svoj pogled na stvari, kar mene osebno fascinira in kako se razvija moja prostovoljska izkušnja ter dodajam fotografije za lažjo predstavo. Moja želja je, da s tem spodbudim še koga k odločitvi za prostovoljsko delo, saj so pridobljena znanja in novi kontakti fantastične zadeve! Najdete me na http://evsnorveska.blogspot.si/.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava