Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Moja islandska saga

Imate kdaj popotniške sanje, ki prekinejo vašo dnevno rutino? Se vam v misli pretihotapijo slike pokrajin, narave, mest, ljudi?

Vsebina

Zakaj ne bi poskusili?

Sem Anna, prihajam iz Poljske in sem se odločila, da se za nekaj mesecev med svojim študijem in službo odpravim na Islandijo. Podpirala sem lokalno nevladno organizacijo, ki se zavzema za okoljsko ozaveščanje, mednarodne stike in reševanje socialnih težav skozi razne projekte. Z vami bi rada delila nekaj dejstev in nekaj osebnih mnenj glede Islandije in Reykjavika. Islandija zares postreže z neverjetno pokrajino in posebnimi zgodbami, kamor koli pogledamo in gremo.

Pa začnimo!

Priložnost, da odpotujem na Islandijo, je prišla povsem nepričakovano. Brskala sem po spletu in Facebook skupinah in videla razpis. Druga taktika, ki sem jo prav tako ubrala, je bila, da sem prijave pošiljala kar samoiniciativno, brez razpisov. Moja gostiteljska organizacija je bila SEEDS, kjer so mi priskrbeli hrano, nastanitev, posteljnino in nekaj čistil ter nekaj žepnine – 70 evrov na mesec.
 
Začela bi z mojim letom iz Varšave na letališče Keflavik in s presenečenjem, da sem na letalu srečala ogromno Poljakov. Izkazalo se je, da so Poljaki največja manjšina v Islandiji, poleg Litovcev. Tako čudovit otok ima tudi kar nekaj ovir. 
 
Zaradi veliko nizkocenovnih letov, je otok postal zelo dostopna destinacija, ki vabi s svojo prelepo naravo.
 
Masovni turizem je urbano pokrajino Islandije močno spremenil. Vidimo lahko spremembe v arhitekturi glavnega mesta, pa tudi v naravi. Jeklene valovite hiše so nadomestili moderni hoteli in pisarne. Vpliv na naravo je prav tako velik. Ruralna območja niso navajena toliko turistov. Nimajo veliko odtokov in ne morejo tako hitro odstranjevati smeti, ki jih »proizvajajo« turisti. Ena izmed vidnih težav otoka je postalo odnašanje zemlje. 
 
Islandija je velesila tudi v ustvarjanju obnovljivih virov energije in v trajnostnem življenju. Elektriko v glavnem proizvajajo naravni viri, kot je geotermalna energija. 
 
Z vami bi rada delila tudi nekaj zabavnih dejstev.

Ste vedeli, da ...

  • Lahko Islandci poiščejo svoje korenine vse do prvih naseljencev. V »Knjigi Islandcev« ali Íslendingabók www.islendingabok.is/English.jsp je zgodba prve genske slike in sorodstva potomcev in sodobnih Islandcev. Domačini lahko preverijo tudi, če so v sorodu s pomembno zgodovinsko islandsko osebo, zvezdo ali javno osebo. 
  • Ker je Islandcev tako malo in jih je veliko v sorodu, imajo veliko možnost, da je njihov partner ne tako daljni bratranec ali sestrična. Da bi to preprečili, je na voljo aplikacija ÍslendigaApp, ki prepreči »incest«. Tako lahko Islandci kar s telefonom preverijo, če si z izvoljeno osebo delijo prednike. Zelo uporabno in domiselno.
  • Islandščina je najbolj blizu stari nordijskem jeziku Norse, jeziku Vikingov. Ker je otok tako daleč od vsega, je tudi jezik ohranil svojo naravno obliko. To pomeni, da lahko Islandci razumejo in berejo izvirne sage in knjige iz srednjeveških časov.
  • Skyr je mlečni izdelek, skoraj brez maščob, podoben jogurtu ali skuti, z veliko vsebnostjo beljakovin. Je zelo zdrav in ne bo pokvaril vaše postave. Pravijo, da izvira že iz obdobja Vikingov.
  • Samo na Islandiji boste našli na roko pleten pulover iz volne lokalne ovce, ki vam bo pomagal pri življenju na arktičnem zraku – to je pulover lopapeysa. Posebni vzorec je lokalni trend, ki je priljubljen tudi drugod: https://handknit.is/products/gerdur-icelandic-sweater-light-beige?variant=37914136134.
  • Prava delikatesa je fermentirano meso morskega psa, Kæstur hákarl. Zaradi vremena in možnosti za svežo hrano, so Islandci izumili jed, ob kateri ne bo ravnodušen noben turist. Več o islandski narodni hrani: www.northbound.is/blog/58/vikings-guide-to-traditional-icelandic-food.
  • Islandija ima le vulkansko zemljo in veliko je aktivnih vulkanov, ki lahko izbruhnejo. Se spomnite izbruha vulkana Eyjafjallajökull leta 2010?
Film Skrivnostno življenje Walterja Mittyja odlično prikaže izbruh vulkana: www.youtube.com/watch?v=Hnt9xLxQVN0.
 
Kot vidite, je Islandija zares poseben kraj in to je le ogrevanje za razkrivanje te države.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava