Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

V najlepšo »adventno« prestolnico

Zadnjega adventnega vikenda sem se že več tednov nestrpno veselila. V mojem rokovniku je za soboto, 23. 12., na veliko pisalo »Izlet v Zagreb« že več kot mesec dni. S Sašo in Kajo se imamo vedno noro fajn, na vseh naših izletih. Tudi tokrat je bilo tako. Božič je bil tik pred vrati in praznična okrasitev v mestu je dobila svojo moč. Na izlet pa smo se tokrat (prvič) odpravile z vlakom (iz Celja do Zagreba mine vožnja v manj kot dveh urah, če le ni zapletov na mejnem prehodu Dobova), kar je naredilo svoj čar. Vožnje z vlakom so nekaj zanimivega in posebnega. Za nas pa je to pomenilo predvsem brezskrbnost glede parkirišč, cestnin in vse smo si lahko privoščile kuhanček, dva tri. 

Vsebina

Svet iluzij, optičnih prevar, zabave in iger 

V dopoldanskih urah smo prispele v Zagreb in hitro ugotovile, da nas čaka sončen, predvsem pa zanimiv, dan. Že ko smo izstopile iz kolodvora in se napotile proti Trgu kralja Tomislava, nas je navdala božična evforija. Na trgu je namreč postavljeno neverjetno veliko in lepo drsališče Ledeni park. Sonce je kukalo izza kolodvora na drsališče, s katerega se je razlegal otroških smeh, v ozadju pa božične pesmi. Tako zelo lepo. Odpravile smo se do Trga bana Jelačića in ob tračnicah tramvaja nadaljevali po ulici Ilica, po manj kot 10 minutah hoje smo zagledale na desni strani med vrstnimi hišami logo Muzeja iluzij. Ker je muzej med obiskovalci mesta zelo priljubljen, je bilo – kljub opoldanski uri – treba počakati slabe pol ure na vstop. 
 
V Muzeju iluzij smo uživale. V dveh nadstropjih se razprostira pravi pravcat svet zabave. V igri senc, optičnih prevar, neravnih tleh in zrcalnih učinkov smo se zabavale in nasmejale, pa tudi čudile, kako je to sploh mogoče, spominsko kartico pa napolnile z nešteto noro zabavnimi fotografijami. Navdušujoče, noro zabavno in nepozabno! Pomikale smo se iz enega prostora v drugega, od enega eksponata do drugega in z navdušenjem preizkušale nove reči. 
 
 

Adventni Zagreb v vsem svojem sijaju

Po netipično hrvaškem kosilu (privoščile smo si namreč suši, ki je bil božansko dober) smo zavile levo po strmi ulici in odkrile tunel Grič, kjer so glasba, barvne lučke, pravljični liki (srečale smo babico zimo in Hrestača) in najrazličnejše stenske kulise (v obliki dreves, mesta …) naredili tunel tako živahno lep in topel. Povzpele smo se na Strossmayerjevo sprehajališče, ki je v tem decembrskem času še kako lepo. Ne samo zaradi pogleda na mesto, ki leži nekoliko nižje, temveč predvsem zaradi božične atmosfere, ki je ujeta med krošnjami dreves. Med debli mogočnih dreves so razporejene stojnice in mizice, vonj cimeta in klinčkov nam je dražil nosnice in morale smo si privoščiti kozarček kuhanega vina. Napotile smo se naprej do Jezuitskega trga, kjer je pred Galerijo Klovićevi dvori, adventna pravljica dosegla svoj vrh. Jelenček s sanmi, veliko »okno« s čudovito mestno veduto v ozadju, snežna krogla, klopca s prisrčnimi napisi, velika novoletna smrečica so ponujali nešteto odličnih prizorov, ob katerih smo se gnetli turisti, da bi dokumentirali in na telefon ali fotoaparat ujeli delček te čudovite decembrskega pravljice.  
 

Zimska pravljica na Trgu bana J. Jelačića

V središču mesta, na Trgu bana J. Jelačića, je dogajanje pestro skozi ves dan, a ko pade mrak in se prižgejo novoletne lučke, trg zažari. Na velikem odru je prepeval pevski zbor, ravno ko smo prišle na trg. Ob izviru, po katerem naj bi Zagreb dobil svoje ime, je narejen veliki adventni venček, v neposredni bližini pa so ustvarili pravo zasneženo zimsko vasico. Zasnežene smrečice, klopce, praznična okrasitev in številne stojnice privabijo veliko ljudi, da se ustavijo, spijejo kuhano vino, punč ali čaj, si privoščijo katero od mestnih dobrot, v promet pa gredo tudi ocvrte jogurtove miške, oblite z Nutello. Da je čar res pravi, ustvarjajo umetni sneg in res se zazdi, da se je čas za nekaj trenutkov ustavil v brezskrbnosti in pravljičnosti. Le streljaj stran, ob zagrebški katedrali, so na ogled žive jaslice. V času našega obiska igralcev sicer ni bilo, je pa prizorišče privabljalo obiskovalce, da se sprehodijo med iz slame in lesa narejenimi jaslicami.
 

Pravljični trg Zrinjevac

Na poti do Zrinjevca smo se ustavile v tunelu »Marićev prolaz« (Praška ulica 6). Tunel je okrašen z nešteto lučkami in povezuje dva dela mesta. Nešteto turistov se je gnetlo poleg nas in prav vsi smo si želeli isto – narediti spominsko fotografijo in se nagledati lučk. 
 
Simpatično okrašen park Zrinjevac je še ena izmed neštetih mestnih točk, ki se v večernih urah prebudi v vsem svojem sijaju in privablja trume ljudi. Ob asfaltirani potki skozi park se na vsaki strani nahajajo stojnice, kjer se da kupiti skorajda vse – od nakita, otroških igrač, ilustracij, čajev, ročnih izdelkov, medic in drugih žganic … Vse stojnice – tako kot drugo po Zagrebu – so bele barve. Drevesna debla so odeta v lučke. Na travniku so razne inštalacije iz lučk, v katerih uživajo zlasti otroci. V paviljonu sredi trga je potekal koncert. Poiskale smo stojnico s kuhanim vinom in palačinkami, mizico smo si delile z drugimi turisti, saj je bil trg res poln. S kuhančkom smo nazdravile na super preživet dan v hrvaški prestolnici in na bližajoči se božič.
 

Že tretjič zapored najlepši božični sejem

Zagreb smo zapustile navdušene in očarane. Čeprav sem pogosta obiskovalka hrvaške prestolnice, pa je nisem še nikoli obiskala v decembrskem času in tokrat me je mesto res prevzelo. Ne samo zaradi tramvajev, ki imajo svoj čar, pač pa zaradi pestrosti in živosti mestnega jedra. Nešteto stojnic z novoletnimi izdelki, odri s koncerti, okrašene mestne avenije, praznična dekoracija … vsaka ulica, trg, park, tunel (mesto ponuja kar 16 prizorišč) v mestu v času adventa pripoveduje in ustvarja svojo zgodbo, vse skupaj pa se odlično dopolnjuje. In tako je Zagreb upravičeno že tretje leto zapored postal najlepši božični sejem v Evropi.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava