Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Moč in skrivnost zgodovine

Vsebina

Predjamski grad  - moč in skrivnost zgodovine

predjama castleLe 10 km oddaljen od Postojnske jame se nahaja eno najslikovitejših čudes človekove zgodovine – Predjamski grad. Že več kot 700 let kraljuje v 123 m visoki skalni steni, mogočen, izzivalen in nezavzeten, kot nalašč za skrivno domovanje drznega, svojeglavega in upornega viteza Erazma Predjamskega. Takega ga opisuje romantična in lepa zgodba o razbojniškem gospodu. Nanjo spominja Erazmov rov, po katerem se lahko najpogumnejši obiskovalci tudi povzpnejo.

predjama castleDa so grad znali ohraniti in to kako so v njem živeli in gospodarili, obiskovalec spozna ob ogledu obnovljenih prostorov in njihove opreme. Med zanimivejšimi so bivanjski prostori, kapela in ječa, pri opremi pa prednjačijo nekateri kosi orožja, oljne slike in Pietà iz leta 1420. Iz grajske stavbe vodi mostovž do zavetja v duplini, kjer je v skalni steni opazovalnica s prelepim razgledom na okolico. Tu lahko vidite še vodnjak in vhod v legendarni Erazmov rov.

 
Postojnska jama  – neokrnjen čudež narave
 
 
Postojnska jama Postojnska jama je splet 20 kilometrov zakapanih rovov, galerij in dvoran, v katere so izkušeni vodniki v 190. letih pospremili že več kot 33 milijonov obiskovalcev. To je največja jama klasičnega krasa in hkrati najbolj obiskana turistična jama v Evropi. Leta 1872 so bili po jami položeni železniški tiri, leta 1884 pa napeljana elektrika. Tako vas danes na ogled popelje jamski vlak in ob električni razsvetljavi lahko občudujete vso razsežnost in mogočnost podzemnega sveta, kjer je geološka preteklost zapisana na svojevrsten način. Pogledom obiskovalcev se v Postojnski jami ponuja izredno kapniško bogastvo, kalcitne sige ter kapniki najrazličnejših oblik, barv in generacij. Stalna temperatura v jamah je od 8 do 10 °C. Ogled jame z vodičem traja uro in pol, in je na voljo vsak dan.
 
 
DvorecInformacije:
Turizem Kras, d.d.
Jamska cesta 30
6230 Postojna
Tel.: +386 (0)5 700 01 00
info@turizem-kras.si
www.turizem-kras.si

Sorodni članki

Prijava