Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Očistimo Slovenijo v enem dnevu

Vsebina

Oistimo Slovenijo v enem dnevu!V organizaciji društva Ekologi brez meja bo 17. aprila 2010 potekala največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini Slovenije, Očistimo Slovenijo v enem dnevu!. Cilj projekta je povezati 200.000 prebivalcev Slovenije, ki bodo v enem dnevu! iz naše narave očistili več kot 20.000 ton komunalnih odpadkov. Poleg čiščenja divjih odlagališč, ki bo potekalo pod okriljem društev, bo organizirano tudi čiščenje razpršenih odpadkov v okolici šol, vrtcev, v mestnih središčih, na sprehajalnih in pohodniških poteh. K temu delu akcije vabimo prav vse slovenske šole in vrtce. 
 
Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je nastal kot pristna civilna pobuda. Odziv in medijska podpora akciji sta tako velika, da sta presenetila celo organizatorje. Do danes je podporo projektu izkazalo že več kot 30.000 posameznikov, občin, komunalnih podjetij, šol, vrtcev, društev in podjetij.  

 
Častni pokrovitelji projekta so predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Državnega zbora RS dr. Pavel Gantar in predsednik Vlade RS Borut Pahor. Kot pomembni partnerji so k projektu pristopile tudi večina slovenskih krovnih nevladnih organizacij. Mednje sodijo Planinska zveza Slovenije, Lovska zveza Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj, Potapljaška zveza Slovenije, Gasilska zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije s preko 600 društvi, ki že sicer organizirajo čistilne akcije. K sodelovanju so vabljeni prav vsi prebivalci Slovenije in po svojih zmožnostih pomagajo pri uresničitvi projekta in s tem k čistejšemu okolju v naši državi. 

K partnerstvu pri projektu je pristopil tudi Urad RS za mladino.
 
Da bi organizatorji s projektom dosegli trajen učinek, se bo veliko pozornosti posvečalo tudi ozaveščevalni kampanji, vsesplošna podpora projektu pa hkrati odpira tudi možnosti za izboljšanje zakonodaje na področju odpadkov. 
 
V okviru projekta nastaja prvi vseslovenski digitalni register divjih odlagališč. Ta bo v obliki spletnega zemljevida dostopen vsem občinam in občanom ter jim bo v pomoč pri organizaciji prihodnjih prostovoljskih in drugih čistilnih akcij. Vse ljubitelje narave vabimo, da na spletni strani
www.ocistimo.si prijavijo divja odlagališča v svoji občini in na ta način prispevajo k nastajanju prvega digitalnega registra divjih odlagališč v Sloveniji.
 
Akcija bo z obsežno sanacijo divjih odlagališč, izdelavo centralnega registra divjih odlagališč ter z vplivom na ozaveščenost in posledično na zmanjšano odlaganje na divja in urejena odlagališča, prinesla tudi povsem konkretne prihranke državi in občinam, ki jih bodo te namesto v sanacijo odlagališč, lahko vložile v razvoj in blaginjo državljanov Slovenije. Na ravni cele države bodo ti prihranki znašali na desetine milijonov evrov.
 
Projekt zaradi obsežnosti presega vsakega posameznika, zato vabimo vse ljubitelje narave, da se nam pridružijo že sedaj pri sami organizaciji projekta. Če želite pomagati pri organizaciji akcije v svoji občini, pišite na
lokalno@ocistimo.si, če želite prijaviti divje odlagališče v svoji občini, pojdite na www.ocistimo.si. Na spletni strani www.ocistimo.si boste dobili vse informacije o projektu. Vsa morebitna vprašanja lahko naslovite tudi na info@ocistimo.si .

Sorodni članki

Prijava