Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Naj bo vožnja z avtobusom udobna

Mnogi turistični aranžmaji so običajno povezani z avtobusnim prevozom. Po naši majhni deželici takšno potovanje ni posebno naporna zadeva, toda če se odpravimo v sosednje države ali celo na drugi konec Evrope, se je dobro tudi na potovanje z avtobusom malo pripraviti. To še posebno velja za večurne ali celo večdnevne vožnje.

Vsebina

Nočne vožnje v državah s slabimi cestami niso najbolj priporočljive, saj ravno ponoči najpogosteje pride do tragičnih nesreč. Dobro je upoštevati, da so praviloma najnevarnejši sprednji sedeži, še posebno tisti na voznikovi strani. Za tiste z rahlim spancem niso primerni sedeži v bližini televizorja, saj jih ta lahko moti med spanjem. Če vam je na avtobusu pogosto slabo se je dobro izogibati sedežem v bližini koles, ker so tam tresljaji na slabem cestišču običajno najmočnejši. Za daljša potovanja se je dobro založiti s kakšnim prigrizkom in pijačo, ter morda še s kakšno revijo ali celo majhno družabno igro. Za udobje je potrebno poskrbeti s čim bolj ohlapnimi oblačili in blazinico za podporo glave, brez katere je veliko težje zadremati. Ker je danes večina avtobusov klimatsko hlajenih,  je treba biti pripravljen na mraz tudi sredi poletja,  zato je dobro vzeti s seboj kak pulover ali odejo.

Vožnja na dolgih razdaljah je lahko zelo utrudljiva tako fizično kot psihično. Zato si privoščite redne odmore z razgibavanjem. Dovolj je lahko že vstajanje iz svojega sedeža in pretegovanje nog in rok. To bo zmanjšalo mišično utrujenost in pospešilo cirkulacijo krvi. Med vožnjo brez premora pomaga tudi občasno menjanje položaja sedenja ali vsaj napenjanje mišic na stegnih, zadnjici in hrbtu.
Tatiči so na preži tudi na avtobusih in avtobusnih postajah, zato vrednejših predmetov nikoli ne puščajte brez nadzora. Denar in dokumenti v nobenem primeru ne sodijo v potovalko, nahrbtnik ali denarnico, ki nemarno štrli iz žepa. Če vas premami spanec, obstaja velika možnost, da si boste naprtili nekajdnevni glavobol. Pa ne zato, ker bi vas kdo mahnil po glavi, ampak zaradi kupa nevšečnosti, ki jih prinaša izguba denarja in potnega lista.

Slabost med vožnjo

Mnoge potnike med vožnjo redno spremlja neprijeten sopotnik - slabost, ki zna  pokvariti vsako potovanje. Ponavadi je dovolj že nekaj ovinkov in neugodno počutje je tu. Sedenje na prevoznem sredstvu spremlja nenaravno gibanje, ki povzroči slabost, vrtoglavico in bruhanje. Gre za neskladnost med zaznavanjem notranjega ušesa in vida, težave pa lahko okrepijo tudi zunanji dejavniki kot so napetost, naglica, živčnost, stres pred potovanjem, pa tudi fizikalne: prehitra sunkovita vožnja, slabo prezračevanje, vročina. Slabost se lahko spreminja od lahnega občutka neugodja pa do popolne onemoglosti. Slabost med vožnjo je dokaj pogost pojav, posebej občutljivi pa so otroci do desetega leta starosti, ker nimajo še povsem razvitih čutil, pa tudi zato, ker pogosto med vožnjo počnejo kaj takega, kar še poveča težave (branje, igranje).

Pred vožnjo je priporočljivo pojesti na rezine narezano jabolko ali pa lahek obrok z minimalno količino tekočine. Izogibati se je treba predvsem mleku, jogurtu, sladoledu, pa tudi kavi, gaziranim pijačam in alkoholu. Pomaga tudi žvečenje limone. Upoštevati velja, da so prebavila bolj občutljiva zgodaj zjutraj in dopoldne, zato se je na pot najbolje odpraviti popoldne. Če je le mogoče, se zleknimo in zaprimo oči. Tako bomo zunanje dražljaje občutili precej manj. Boljše se bomo počutili na prednjih sedežih. Za na pot si oblecimo lahka in ohlapna oblačila. Če pa ne pomaga nič od omenjenega, so na voljo tudi zdravila v obliki kapljic, pastil, tablet ali dražejev. Tablete proti slabosti, ki jih kupimo v lekarni vzamemo 30 do 60 minut pred potovanjem, učinkujejo pa približno šest ur. Vendar pa povzročajo tudi stranske pojave kot so suha usta, zaspanost in zato jih voznikom odsvetujejo.Obstajajo tudi obliži, ki jih zalepimo na uho in sproščajo snov proti slabosti in bruhanju. Učinkujejo kar tri dni, stranski pojavi pa so blažji kot pri tabletah. Kupiti je mogoče tudi  zapestnice s kovinsko ploščico, ki stimulirajo posebne točke za regulacijo ravnotežja in na podlagi akupresure preprečujejo slabost na potovanju, stranskih učinkov pa nimajo. Nekateri pa prisegajo na naravno sredstvo ingver. Prah ingverjeve korenine naj bi bil po učinkovitosti enakovreden umetnim zdravilom, dovolj pa je že dva grama ingverjevega praška.

Dodatni stroški

Potovanje z avtobusom je vsaj na daljše razdalje cenejše kot z osebnim avtomobilom (če se peljemo sami), v primerjavi z vlakom pa ponekod dražje drugje pa cenejše. Zato je potrebno pri izbiri prevoznega sredstva upoštevati vse stroške. Pri potovanju z rednimi avtobusnimi linijami je možno sedež rezervirati vnaprej. Pri tem je potrebno računati z dodatnim stroškom rezervacije, marsikje pa dodatno zaračunajo tudi shrambo prtljage. Dodatne stroške lahko posredno prinese tudi čas prihoda (npr. v poznih nočnih urah) in lokacija ciljne avtobusne postaje (v mnogih velikih mestih je avtobusna postaja daleč izven mestnega središča). V nekaterih državah določeni avtobusni prevozniki prodajajo tedenske ali mesečne vozovnice, ki veljajo za vse njihove proge. (Eurolines v Evropi, Greyhound v Kanadi in ZDA...).  Nakup takšne vozovnice pa je ugoden le v primeru, če nameravamo veliko potovati.

Sorodni članki

Prijava