Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ajdovščina v Vipavski dolini

Rodovitna in vinorodna Vipavska dolina je že od nekdaj vabila človeka, da se je v njej naseljeval. Ajdovščina se ponaša z bogato kulturno zapuščino. Dvorci in gradovi, številne cerkve, poslikane z velikimi umetninami, galerije, med katerimi je najpomembnejša Pilonova galerija, ki poleg prirejanja razstav hrani tudi umetniško zapuščino velikega slikarja, zanimiva arhitektura, lepo ohranjeno obzidje Castre, med kulturne spomenike pa se uvrščajo cela naselja, kot na primer Vipavski Križ, Šmarje, Šturje, … Tudi narava se je prav tu pokazala v svojem največjem sijaju, še posebej pestra paleta čudežev narave se razkriva na Trnovski planoti, zakraseli Gori.

Vsebina

Dežela je velik razcvet doživela v času rimskega imperija, o čemer priča vrsta najdišč.

Leta 394 je pri Frigidu, pri Mrzli reki, potekala znamenita bitka med Teodozijem in Evgenijem, Hubelj pa odtlej na svoj način kroji življenje našega mesta vse do danes. Tu so nekoč (v 16., 17. stol) delovale fužine in kovačije za železo ter mnogi drugi proizvodni obrati ter obrtne delavnice, iz katerih je zraslo današnje ajdovsko gospodarstvo. Hudournik je do konca 1. svetovne vojne predstavljal deželno mejo med Kranjsko in Goriško. Danes je območje ob njem namenjeno športu, rekreaciji in sprostitvi. Do mogočnega izvira, ki je še posebej imeniten po močnem deževju, je speljana naravoslovna učna pot Ob Hublju, ki razkriva skrivnostni svet narave v neposredni bližini mesta. Od izvira se boste na izhodišče sprehodili čez suh kraški travnik Škol, od koder je tudi čudovit razgled na dolino.

Poleg zgodb iz preteklosti Ajdovščina danes obiskovalcem lahko ponudi tudi prijetnih doživetij. Mnoge urejene tematske poti vabijo na oglede čudovite igre narave. Po dolini je imenitno kolesariti, urejeni športni parki vabijo ljubitelje raznih športnih panog, od tenisa, košarke, rokometa, nogometa, teka, do adrenalinskega kolesarjenja. Športni center Police omogoča vadbo v dvoranah, v pokritem in na letnem kopališču ter na mnogih športnih igriščih. Ajdovščina pa ponuja tudi razburljivejših športnih doživetij – našo deželo si lahko ogledate kar iz zraka, najpogumnejši se boste nazaj na zemljo spustili s padalom. 

Posebnost naše dežele so tudi že pregovorno prijazni domačini ter njihova tradicija. Obiskovalci bodo dobrodošli na Vipavski vinski cesti, nekajkrat v letu pa tudi na osmicah. Postreženi bodo s tradicionalnimi vipavskimi jedmi in domačimi vini, med katerimi še posebej slovijo avtohtone sorte pinela, zelen, klarnica, pikolit, … . V sezoni se boste najedli slastnih sadežev, Vipavska je dežela češenj, marelic in breskev, tu pa odlično uspevajo tudi kaki, kivi, jagode, kostanji, …

Precejšen del občine Ajdovščina leži na Trnovski planoti. Vasi Predmeja, Otlica, Kovk in Gozd domačini skupno imenujemo GORA. Poseljena je dobrih 400 let. Krasi jo bogata naravna in kulturna dediščina. Gora je kot pajkova mreža prepredena s kamnitimi zidovi, »grubljami«, s katerimi so si prvotni naseljenci označevali svoje ozemlje. Sem in tja še najdemo »kale« ki so služili za napajanje živine. Pred skoraj vsako domačijo pa je opaziti lep vodnjak, le-ti so še do nedavnega služili svojemu namenu, saj imajo Gorjani vodovod napeljan komaj od leta 2004.

Poleg prijaznih in delovnih ljudi Gora obiskovalcem ponuja še marsikaj. V prijetnem poletnem hladu jo lahko prehodite po dolgem in počez, saj Gorjani lepo skrbijo za svoje popotniške steze, ob katerih je nemalo naravnih čudes: Otliško okno, kamnita spirala, ledenice in druge jame ter brezna, v katerih se skrivajo čudesa, kot je Spaka Kulaka, škraplje,… Goro si je za svoj dom izbralo mnogo rastlin in živali, nekatere od njih najdete edino na tem rajskem koščku slovenske zemlje.

Več tisoč let lahko preletite v enem dnevu, ali pa si za raziskovanja Ajdovščine privoščite tudi počitnice. Dobrodošli v deželi sonca, vina in prijaznih ljudi!

TIC Ajdovščina
Lokarjev drevored 8, 5270 Ajdovščina
++386 5 36 59 140
tic.ajdovscina@siol.net

www.tic-ajdovscina.si

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava