Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Središče dežele suhe robe

Ribnica, eden najstarejših trgov na Kranjskem, je danes podeželsko mestece z bogato kulturno in naravno dediščino. Skupaj z okoliškimi kraji je poznana kot Dežela suhe robe. Popotnika ob prihodu v mesto že od daleč pozdravijo veličastni Plečnikovi zvoniki župnijske cerkve Sv. Štefana, ene od petih največjih cerkva na Slovenskem. Na osrednjem trgu, ki je skozi stoletja ohranil srednjeveški videz, pa se nahaja tudi ribniški grad z muzejskimi razstavami Muzej Miklova hiša, Galerija, Muzejska trgovina in Turistično informacijski center.

Vsebina

Številni dogodki z Ribniškim sejmom na čelu vabijo obiskovalce

Posebno mesto v zgodovini Ribniške doline gre gotovo suhorobarstvu in lončarstvu, tradicionalnima obrtema z dolgo in bogato tradicijo. Uporaba lesa in gline za izdelovanje izdelkov za vsakdanjo rabo se je ohranila vse do danes. Tej lokalni posebnosti je posvečen tudi najbolj obiskan dogodek, vsakoletni Ribniški sejem in rokodelski festival. Odvije se vsako prvo nedeljo v septembru, obišče pa ga 30.000 ljudi iz Slovenije in tujine. Čez leto se odvijajo tudi številne druge kulturne in etnološke prireditve, kot so Fižolov dan v Hrovači, poletni Grajski večeri, Kristusov pasijon in drugi.

Aktivnosti v neokrnjeni naravi

V okolici vabijo k obisku še Škrabčeva domačija - dom slovenista in patra Stanislava Škrabca v Hrovači, baročna romarska cerkev na Novi Štifti, Maticova Etnohiša v Ravnem dolu in še mnoge druge.  Mesto Ribnica, ki je danes geografsko, kulturno, ekonomsko in upravno središče občine, leži na obrežju reke Bistrice, sredi kraškega polja. Okoliško pogorje Velike in Male gore pokrivajo prostrani gozdovi, ki nudijo dom številnim živalskim vrstam, kolesarjem in pohodnikom pa veliko možnosti za rekreacijo v naravnem okolju. Najbolj interesantni za združitev pohodništva in kulturnih znamenitosti sta vrhova Grmada in Sv. Ana na Mali gori. Ribniška dolina se lahko pohvali tudi s številnimi znanimi osebnostmi, ki so pomembno prispevali k zgodovini celotnega slovenskega naroda. Tu so bili rojeni glasbenik Jakob Petelin Gallus, Janez Evangelist Krek, podjetnik Peter Kozina, slovenist p. Stanislav Škrabec. Njim in ostalim v čast stoji v ribniškem gradu park kulturnikov. 

Turistično informacijski center Ribnica

Škrabčev trg 23
+386 (0)1 8369 335
+386 (0)51 415 429
turizem.ribnica@siol.net
www.miklovahisa.si/tic/

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava