Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kaj videti in obiskati za najboljše doživetje Zagreba

Zakaj se ne bi konec tedna odpravili v Zagreb. Vsi hrepenimo po velikih mestih, kot so Pariz, Peking, New York, Barcelona, London, ne zavedamo pa se, da se lepota skriva čisto blizu nas. Slabi dve uri iz Ljubljane oz.  uro in pol vožnje iz Maribora in že si v kulturnem mestu umetnosti in zabave. Mesto z dušo, bi lahko rekli, in bogato kulturno dediščino, ki zajema baročno udobje Gornjega gradu, slikovite tržnice na prostem, raznovrstne trgovine, bogat izbor obrtniških izdelkov in okusno domačo hrano. Milijonsko mesto zelenih parkov in sprehajališč, ki ima več muzejev na kvadratni meter kot katero koli drugo mesto na svetu.

Vsebina

Ni pomembno, kdaj se boste odpravili v Zagreb, saj se čez vse leto kaj dogaja. Gledališka in koncertna sezona v Zagrebu traja tako rekoč vse leto. Mesto, ki s svojo dinamiko hitro zapolni urnik turista.

Druženje ob kozarcu v kavarni ima v Zagrebu dolgo tradicijo, zato vam priporočam, da si v skladu teh običajev privoščite kozarček dobrega vina v eni izmed tamkajšnjih kavarn in opazujete tok življenja, ki se preliva skozi široke ulice, mimo številnih butikov in zelenih parkov. Naj vas prevzameta zvok in klepet domačinov ter popeljeta v občutek sreče in igrivosti. Privoščite si nekaj minut počitka na klopci mestnega parka ob božanju sončnih žarkov, ki se uspejo prebiti skozi listje dreves. Naj vas božajo in vas popeljejo v sam raj sprostitve.  Tisti, ki imate rajši glasbo, pa se lahko ob ritmih valčka, tanga, rumbe ali sambe sprostite v eni od številnih restavracij. Zaplešite svoj ples po teh čudovitih tleh evropskega mesta.

Idealna izhodiščna točka za raziskovanje mestnega središča je Youth Hostel Zagreb, ki se nahaja le nekaj korakov vstran od avtobusne in železniške postaje. Zelo priročno za tiste, ki potujete z javnim prevozom. Hostel,  kjer lahko prenočite že za samo 113 kun na noč.  Prijazno osebje vas bo z veseljem sprejelo in poskrbelo za vas. Vse tiste, ki se na pot odpravljate z avtomobilom, pa naj potolažim, da vam nudijo brezplačno parkirišče. Torej parkirajte svoj motorni konjiček in se prepustite šarmu širokih ulic in visokih zgradb. 

Tukajšnje potepanje  je zelo enostavno, saj so ulice večinoma vzporedne in ti ne dopuščajo, da bi se izgubil. Strog center mesta je zelo zanimiv in je v ponos Zagrebčanom, vendar si ga pustite za konec.  Petrinjska ulica, kjer se nahaja Youth Hostel Zagreb, je vzporedna s Tomislavovim trgom, zato vam priporočam, da se za začetek sprehodite proti njemu. Trg, ki je po mojem mnenju eden najlepših, vas bo zagotovo prevzel. Urejen odprt prostor, okrašen s cvetlicami, s prekrasno fontano, spomenikom kralja Tomislava, je vreden posebnega občudovanja. Naj prevzame tudi vas. Idealno mesto za počitek in opazovanje mimoidočih, ki hitijo na avtobus ali vlak. Z desne strani nasproti glavne železniške in avtobusne postaje lahko vidite  rumeno stavbo, znotraj katere se skrivajo umetniška dela uveljavljenih hrvaških umetnikov. Tisti, ki vam te stvari kaj pomenijo, je zagotovo ne boste izpustili.

Preko trga in snežno belih kamenčkov se spustite do Mihanovićeve ulice in se sprehodite do botaničnega vrta, v katerem raste deset tisoč rastlinskih vrst s Hrvaške in z vsega sveta. Med njimi tudi nekaj ogroženih vrst. Vrt z ribniki, umetnimi hribčki, mostički in celo umetno votlino, vam nudi prijeten sprehod in sprostitev sredi velikega mesta. Najbolj pa vas bo prevzel arboretum v slogu angleškega parka s cvetnim parterjem. Prepustite se dišavam cvetlic ob pogledu številnih želvic, ki lahkotno plavajo po gladini jezera.

Ko se nadihate svežega zraka, pot nadaljujte proti trem velikim trgom, kot so Marulićev trg, Trg braće Mažuranića in pa slavni Trg maršala Tita. Odličen kraj za ljubitelje kulturne dediščine, saj se prav tu skrivajo  številni muzeji, ki čakajo turiste, da jih omrežijo. Začnete lahko z etnološkim muzejem in si ogledate etnografsko dediščino Hrvaške, nadaljujete z muzejem Mimara in zaključite z muzejem umetnosti in obrti, ki skriva kar 160.000 eksponatov  umetniških produktov in zgodovinskih kulturnih materialov.  Seveda je treba omeniti tudi šolski muzej, ki hrani več kot 30.000 strokovnih knjig, med katerimi so najstarejše iz 16. stoletja. Ne smemo izpustiti narodnega gledališča iz obdobja romantike, kjer priznani umetniki besede, zvoka in giba s klasičnimi in sodobnimi deli privabljajo številne ljubitelje.

Vsi, ki vas kultura ne prepriča, pa lahko pot nadaljujete proti središču mesta. Preko Masarykove in Gundulićeve ulice se dvignete proti dolgi široki ulici Ilica, znani po številnih razkošnih trgovinah. Če kartic in denarja niste pustili v hostlu, potem je zelo pametno, da le-te spravite globoko v žep, saj se boste prav tu nenadoma znašli med številnimi mamljivimi butiki, ki te privabijo kot magnet.  Tudi jaz se jim nisem mogla upreti. Da se čim prej izognete tem omamam, se z vzpenjačo ali pa po stopnicah  lahko dvignete proti Gornjemu mestu do Strossmayerjevega sprehajališča. Prijeten kraj za druženje ob poletnih večerih, kjer si tako domačini ko turisti ob prijetni družbi privoščijo kozarček hladnega piva in se prepustijo večernim utrinkom, prežetim s prijetno glasbo. Vstop v  zanimiv drevored, osvetljen z nežnimi blagimi reflektorji, daje občutek, kot da bi vstopil v pravljični svet. Poiščeš si svoj prostor, se  za trenutek namestiš in se prepustiš slikam, ki jih veš čas na novo kreirajo navzoči. Ob pogledu na mladega umetnika, ki prodaja svoje izdelke z upanjem, da bo ta večer imel malo več sreče, se ne smeš začuditi, ko se ti s strani prikrade vonj posebne cigarete. Klepet in smeh mladih, ki se s pijačo v roki naslanjajo na ograjo, ti hinavsko zleze pod kožo. Zazreš se v kip Antona Gustava Matoša, ki mirno sedi na eni izmed klopic. Globoko zatopljen v svoje misli se ne pusti motiti. Lahko se mu pridružiš, če  pa ti kaj prišepne na uho, vedi, da te je noč preveč prevzela in da je čas za odhod.

Nato se lahko odpravite proti trgu svetega Marka, ki je osrednji trg Gornjega mesta. Na samem trgu boste našli cerkev, okoli katere se nahajajo tri najpomembnejše hrvaške ustanove, in sicer Hrvaški sabor, vlada Republike Hrvaške in Ustanovno sodišče Republike Hrvaške. Že vsa ta imena povejo, da je to zelo pomemben del mesta. Tudi občutek, ki te prevzame med vsemi temi zidovi, je zelo spoštljiv. Čuti se močna energija vseh teh pomembnežev. Ali je energija prijetna ali ne, pa morate ugotoviti sami.

Od tu se spustite malo nižje do zagrebške tržnice Dolac, kjer se v jutranjih urah zagotovo nahaja največja koncentracija rdečih dežnikov. Najbolj obiskana kmečka tržnica v Zagrebu, ki na prvi pogled ni videti velika.  Ko pa se izgubiš med vsemi temi stojnicami in se kar naenkrat znajdeš v spodnjih prostorih tržnice, ugotoviš, da le ni tako majhna. Simpatično mesto za uživanje ob jutranji kavici, med tem ko opazuješ prodajalce, kako prepričujejo kupce, da je njihova solata najboljša. Kupite si strok česna, privoščite si sočno jabolko, naj vas prepriča barva zelenega peteršilja. Ko pa vam dve roki enostavno ne zadoščata več, si pri naslednji stojnici kupite pleteno košaro. To je kraj, ki si ga mora ogledati vsak turist, kraj, kjer resnično stopiš v pristen stik z domačini.

Tržnica se nahaja le nekaj metrov vstran od glavnega Trga bana Jelačića.   Preden pa se spustimo do glavnega trga, se še sprehodimo do kompleksa katedrale in nadškofijskega dvorca, kar je najzgovornejši arhitekturni sklop v Zagrebu. Katedrala vnebovzetja Blažene Device Marije, najbolj dovršeno gotsko arhitekturno delo jugovzhodno od Alp, je sedež Nadškofije Zagreb in hkrati največja cerkev na Hrvaškem. Katedrala, ki ti vzbudi spoštovanje do gornjega sveta in te prepriča, da si jo ogledaš od znotraj. Veren ali ne prevzela te bo!

Za konec pa se  spustimo do veličastnega trga  bana Jelačića. Glavni trg Zagreba, kjer prevladuje kip Josipa Jelačića Dominika Fernkorna. Trg z lepo fontano, po kateri je znana legenda o lepotici Manduši, katera je prav iz tega vodnjaka z vodo napajala mimoidoče vojake. Sam Zagreb je dobil ime po tej lepotici, mogoče je to tudi glavni vzrok za njegovo lepoto. Trg je resnično veličasten, meni še posebej pri srcu. Ko zakorakaš v ta začaran kvadrat, kjer te obdajajo mogočne zgradbe, se počutiš malo nebogljen, hkrati pa te prevzame občutek mogočnosti in veličanstva. Za trenutek obstaneš, zapreš oči, začutiš energijo mimoidočih, zaslišiš zvok tramvaja, ki se le za hip ustavi, nato pa zopet izgine v eno izmed ulic. Z malo sreče naletiš na kakšno ulično skupino, ki s svojimi norčijami zabava mimoidoče in še bolj popestri dogajanje. Privoščiš si kavico v eni izmed kavarnic, pa čeprav boš zanjo odštel malo več denarja. Se splača!

Mene je od tu pot vodila nazaj proti  Youth Hostlu preko simpatičnega trga Zrinjevac. Kam bo zaneslo  vas, pa se boste odločili sami!

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Zagrebu, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

Prostovoljka Anja

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava