Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Poslikava sob v Hostlu pod Voglom

Na začetku junija, smo v Hostlu Pod Voglom (Bohinj) v sodelovanju s Šolskim centrom Srečka Kosovela Sežana organizirali vzajemen projekt - POSLIKAVA SOB.

Vsebina

Hostel Pod Voglom je v času pred- in posezone v veliki meri vezan na programe različnih izobraževalnih ustanov (osnovne in srednje šole, gimnazije, študentske skupine in razne prostovoljne organizacije). Kot največji hostel v Sloveniji (47 sob, 120 postelj) ima dovolj kapacitet za izvedbo različnih športnih in naravoslovnih taborov ter šole v naravi. Zaradi dobre tehnične podpore (projektor in projekcijsko platno, plazma, brezžična internetna povezava, računalnik na voljo, tabla za pisanje ...) in velike jedilnice pa imajo možnost izvedbe raznih seminarjev in ostalih izobraževalnih projektov.

Hostel pod Voglom sestavlja centralni del z recepcijo, lokalom in restavracijo ter depandanso, kjer je večina nastanitvenih kapacitet. Ker je bila depandansa zgrajena 1970, ko je prevladoval militarni način gradnje (majhne sobe in kopalnice, nobenih dodatkov) in do današnjega datuma ni bilo nobenih bistvenih investicij vanjo, so bile sobe izredno puste in temačne.

 
Ker je hostel v najemu za določen čas in se večje investicije naročniku zaenkrat ne splačajo, so si v podjetju zaželeli, da bi sobe poslikali. V preteklosti so že nekajkrat sodelovali pri manjših projektih z izobraževalnimi ustanovami, zato so predlagali, da se povežejo s kakšno srednje- oz. visokošolsko ustanovo, ki bi stene v sobah izkoristili v svoje izobraževalne namene.

Po parih poslanih ponudbah se je oglasil ravnatelj Šolskega Zavoda Srečka Kosovela Sežana g. Dušan Štolfa in sodelovanje je steklo. Ravnatelj se je odločil, da bi bilo najprimernejše sodelovanje z njihovim programom Aranžerski tehnik. Na internetni strani šole lahko preberemo, da z visoko strokovnim in kakovostnim kadrom dijakom poleg teoretičnih ponujajo tudi ogromno praktičnih znanj. Ravno ta praktična znanja omogočajo, da dijaki vso teorijo povežejo s prakso in si tako zagotovijo trajnost znanja ter pridobijo bogate izkušnje za nadaljnji študij in kasnejšo zaposlitev. V tem programu je predvideno tudi usposabljanje na delovnem mestu v obliki delovne prakse, in sicer v 2. in 3. letniku. Dijaki si lahko podjetje, kjer bodo opravljali prakso, izberejo sami ali pa jim ga pomaga izbrati šola.

Praktična znanja dijaki pridobijo na različne načine, saj na šoli med štiriletnim šolanjem poteka veliko spremljajočih dejavnosti, kjer dijaki teoretično znanje preizkusijo v praksi. Posebej dijaki tega programa imajo zelo veliko možnosti, da lahko tudi v praksi uresničujejo svoje ideje in se tako učijo na način učenja z delom »learning by doing« .

Zgoraj napisano so vsekakor upravičili s svojo prakso v Hostlu Pod Voglom.

Konec šolskega leta 2010 je v Bohinj prišlo 7 nadebudnih dijakinj srednje aranžerske šole (Neja Vecchiet, Anja Bavcon, Nadja Righetti, Karin Pahor, Dužnik Mateja, Sandra Vrh, Anja Božič) in njihova profesorica Renata Nikolić.

Dekleta so morale poslikati 3 sobe. Tema poslikave je bila kampanja Slovenske turistične organizacije NEXT EXIT oz. NA LEPŠE. Izmed 6 poti (Sončna, Zlatorogova, Vetrovna, Jantarjeva, Krošnjarska, Smaragdna) so si dekleta izbrala Zlatorogovo, Smaragdno in Krošnjarsko pot.

Dekleta so se razdelile po skupinah in delo je steklo. Vnema je bila izredno velika s strani vseh udeleženk, tako pri profesorici kot pri dijakinjah. Ker je skupina zaradi šolskih obveznosti prišla le za konec tedna, so imele na voljo le 3 dni.

Prvotni dogovor je vključeval poslikavo v dopoldanskem času in športne aktivnosti (kolo, kanu, pohod) v popoldanskem času, vendar za vse to ni bilo dovolj časa.

V treh dneh so dekleta s strokovno pomočjo profesorice Renate Nikolić v celoti poslikale tri sobe in predprostor. Pričakovanja naročnika so bila presežena in zaradi dobro opravljenega dela so vse udeleženke dobile nagrado - vikend paket z vključeno izposojo kanuja. Vse učenke so upoštevale naročnikove želje - temo in način poslikave kakor tudi zahteve glede zaščite pohištva in ostale površine. Menim, da so dijakinje dobile potrebne izkušnje za samostojno delo ob morebitnem podobnem naročilu v prihodnosti.

Projekt je bil obojestransko uspešno zaključen, zato bi tovrstno sodelovanje lahko postalo tradicionalno. Ob upoštevanju dejstva, da je ostalo v hostlu še 44 neposlikanih sob, bo priložnosti za poslikavo še precej.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava