Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Zima v Budimpešti

Namakajte se v topli termalni vodi zunanjih bazenov, se razvajajte s kuhanim vinom in sladkim “Kürtőskalács”na ulici, si oglejte muzeje ali obiščite koncerte, ali pa prekrokajte noč v katerem naših barov... In to je le delček tega, kar vam lahko Budimpešta ponudi pozimi.

Vsebina

VZDUŠJE MESTA

Zima je najboljši letni čas za obisk Budimpešte, če se želite izogniti turistični množici, saj lahko tedaj spoznate pravo lice mesta, kot ga poznajo in doživljajo in vidijo domačini. Čeprav je morda hladno in sonce zgodaj zaide, bo vaš postanek v mestu (zlasti če vas ujame sneg) nepozaben. Uživate lahko v umirjenosti muzejev, ali pa se izgubite v domači hrani. Če pa pridete v decembru, lahko uživate tudi v sprehodih med božičnimi lučkami ter občudujete arhitekturo. V kakšni majhni in ljubki restavracije se ustavite na pijači ali prigrizku, ali pa pogrejte v čajnici ali kavarni, ki jih boste videli vsepovsod, dokler boste si ogledovali božične sejme.

Pozimi pa prav tako ne smete nikakor izpustiti priložnosti, da poskusite pravi “Kürtőskalács”, ki je izvirna Sedmograška sladica in se prodaja povsod po mestu. 

TERMALNE KOPELI IN ŠAHIRANJE

Predvsem pa vam zima daje možnosti, da se ure in ure namakate v izvirih vroče vode! Čeprav bo mrzla zime, ne bo to nikogar motilo! Izviri vroče termalne vode vam bodo priskočili na pomoč, saj ima mesto preko 130 mineralnih bazenov, ki skrbijo med ostalim tudi za nočno življenje! Zaradi teh kopališč se je Budimpešte prijel vzdevek mesta kopališč in je priznana kot mednarodno območje zdravilnih kopeli od 1930 dalje. Med najbolj zanimivimi je kopališče Széchenyi, ki je bilo pred kratkim obnovljeno v originalnem baročnem stilu in kjer je 13 od 18 bazenov napolnjenih s toplo vodo, v kateri celo šahirajo, med tem ko se obročki pare vzpenjajo okoli njih. Posebej romantična je kopel Gellért, ki ima tako notranje kot zunanje bazene (in je bila pred kratkim prenovljena), kjer lahko občudujete vso lepoto zgradbe. Poskusite premagati stare mačke v vodnem šahu, če si drznete!

KULTURNA ZABAVA

Če ste pripravljeni na kulturno zabavo, vam mesto ponuja veliko programov, vključno s tradicionalnim silvestrskim Gala koncertom stočlanskega romskega orkestra, ki se zgodi vsakega 30. decembra v kongresnem in trgovskem centru Budimpešte. Vstopnice sicer niso poceni, vendar je vredno doživeti to enkratno izkušnjo. Slišali boste lahko čudovite stvaritve mojstrov kot so Liszt, Brahms, Strauss in Khachaturian, kot jih bodo interpretirali izvrstni glasbeniki.
Več na
www.viparts.hu.

Če vas zanima madžarska umetnost pa si lahko do konca aprila ogledate posebno razstavo v narodni galeriji, kjer je razstavljen najbolj znan madžarski slikar Mihály Munkácsy. Vrhunec svoje kariere je dosegel s Kristusovo trilogijo, čeprav so vse tri slike hkrati prikazali prvič skupaj šele 100 let po njegovi smrti.

Da pa spoznate zgodovino, si morate ogledati razstavo plakatov in koledarjev iz 70ih in 80ih, kjer so razstavljene najbolj priljubljene razglednice, voščilnice in koledarji, ki so nekoč viseli v vseh podjetjih – zlasti tisti, z mičnimi dekleti na njih. Sedaj so naredili izbor legendarnih lepotic na tovrstnih koledarjih.

Več na: www.mkvm.hu/indexen.php?p=list&id=87&tbl=kiallitasen.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava