Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Užitki ob Blatnem jezeru

Ena izmed turistično najbolj privlačnih turističnih destinacij na Madžarskem je gotovo Blatno jezero. Še posebno v toplejših mesecih, ko se voda več kot dovolj ogreje za brezskrbno namakanje, jezerske obale se spremenijo v prvovrstne plaže, številni kraji pa v živahna zabavišča.  Dobrih 180 kilometrov dolgo in od 1,3 do 14 kilometrov široko jezero se ponaša z več kot 2000 sončnih ur letno. Nič čudnega, da se to »madžarsko morje« poleti segreje tudi do 29oC!

Vsebina

Blatno jezero je lahko dosegljivo, saj mimo vodijo dobre cestne povezave s Slovenijo, Hrvaško, Avstrijo in Budimpešto. Iz omenjenih smeri se je udobno mogoče pripeljati tudi z vlakom. V bližnjem kraju Sarmellek pa je urejeno mednarodno letališče na katerem pristajajo tudi letala nizkocenovnih letalskih družb. Za povrh je Madžarska še vedno ena cenejših držav v Evropi, namesto z evri pa boste morali plačevati v domači valuti forint.

Karibsko vzdušje

Nekje na sredini severne obale Blatnega jezera vabi edini HI hostel na tem koncu Madžarske. Našli ga boste v majhnem kraju Révfülöp. Pravzaprav je hostel nemogoče spregledati, saj velika častitljivo stara zgradba stoji tik ob glavni cesti. Hullam Hostel  je urejen v enonadstropni zgradbi, manjši del pa v prizidku. Na voljo so 2, 3, 4 in 6 posteljne sobe s skupnimi toaletnimi prostori, nekaj pa je tudi privatnih sob. Cene se začnejo pri 13 EUR na osebo za spanje v večposteljni sobi. Hostel je odprt od marca do oktobra, ob predhodni najavi pa poskrbijo tudi za večje skupine.
 
Ob koncu sezone, ko sem obiskal hostel, je bil precej prazen. A bivanje mi je takoj popestril zgovorni Tom Zolly, nepogrešljiv del mlade ekipe, ki skrbi, da se gostje vedno dobro počutijo. Med drugim je s tem namenom recepcija odprta ves čas, tudi ponoči. V hiši ni na voljo veliko prostora za druženje, a nekaj prostora za računalnike z internetno povezavo se vendar najde.  Središče dogajanja pa je vrt za hišo, ki je združen s pokrito teraso pred vhodom. Tu je urejen privlačen bar odprt pozno v noč. Dogajanje pogosto poživi glasba v živo. Zaradi sproščenega vzdušja se v vročih dneh gostje počutijo kot bi bili kje na ležernih Karibih... Praktično na vrtu je urejena tudi kuhinja. V njej pogosto zadiši po tradicionalnih madžarskih jedeh. Za ta namen seveda prav pride ognjišče nad katerim visi kotliček. Svežo zelenjavo in še kaj pa je mogoče kupiti kar v trgovini na vogalu.
 
V hostlu izposojajo kolesa in organizirajo različne izlete. Bližnja plaža seveda omogoča vse vodne dejavnosti od plavanja, veslanja, jadranja pa do surfanja. Če se znajdete tam v začetku julija pa se lahko udeležite maratonskega plavanja preko jezera. Razdalja do kraja Balatonboglar je kar 5200 metrov. Tradicionalni maraton prirejajo že od leta 1982 in se ga udeležuje tudi preko 8000 plavalcev. Letos bo potekal 2. julija.

K vulkanu in še kam

Révfülöp premore pravzaprav vse kar imajo veliki. V kraju z okoli 1200 prebivalci je poleg hostla še nekaj trgovin, gostiln (čarda po madžarsko), urejena plaža, železniška postaja, diskoteka in še kaj. In prav vse je blizu, na razdalji nekaj sto metrov. Seveda pa se velja podati tudi v raziskovanje okolice. Nedaleč stran  se razprostira vinorodna pokrajina Badascony, tu je bazaltni ostanek vulkana imenovan Igla (Hegyestu), nekaj kilometrov naprej pa najbolj slikovit kraj ob jezeru - Tihany. Naselje se stiska na razglednem polotoku vrh katerega dominira cerkev. Okoli nje pa se vrstijo številne gostilne, trgovine s spominki in kar nekaj muzejev. V enem izmed njih na svoj račun pridejo tudi sladkosnedi, saj je posvečen marcipanu! Tudi okolica jezera je posejana s številnimi zanimivostmi. Bližnja okolica se ponaša z redkimi rastlinami med katerimi so nekatere vrste orhidej in celo dišeča sivka.
 
Le nekaj kilometrov stran pa se razprostira eden najstarejših krajev ob Blatnem jezeru, Balatonfured. V njem je mogoče občutiti kako so aristokrati uživali že v davnem 18. stoletju. Z vlakom ali ladjo se je mogoče odpeljati še na drugo stran Blatnega jezera, do mesta Siofok, ki slovi po najbolj divjih poletnih zabavah. Sicer pa je ob jezeru še vrsta krajev, ki jih velja obiskati. Lahko se odločite tudi za kolesarski podvig, saj večji del obale spremlja kolesarska steza ali pa malo prometne ceste. Okoli jezera boste prevozili dobrih 200 kilometrov...

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava