Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Maribor - mesto obdano z lepoto – 8.del

Prejšnjič smo vas odložili v Svečini, od koder ste lahko brez težav prišli nazaj v Maribor – če pa ste raje ostali kar tukaj, pa bomo danes nadaljevali po daljši poti nazaj v center mesta. Iz Svečine bi vam namreč priporočal, da se zapeljete skozi Zgornjo Kungoto s prelepo cerkvijo Sv. Kunigunde, do Kozjaka nad Pesnico, majhnega kraja v dolini rečice Pesnice.

Vsebina

Tukaj boste videli, kam morate zaviti, da pridete v Hišo vina Doppler – eno izmed najmodernejših vinskih kleti, ki sem jih kadarkoli obiskal. Sicer vas bo od zunaj morda bolj spominjala na kakšno obalno letovišče, vendar naj vas to ne zmoti, še vedno boste v Slovenskih goricah. In verjemite, pogled proti Urbanu, Sv. Ani, Plačkemu stolpu... ter dalje na avstrijsko stran, je zares neverjeten.
 
Od tukaj pa priporočam, da se peljete po stranski a pokrajinsko bistveno bolj zanimivi cesti preko Spodnjega Dobrenja in prečkate avtocesto, da se Jelenčah priključite na regionalno cesto Maribor – Šentilj v Slovenskih goricah. V kolikor želite malce rekreacije v naravi lahko zavijete na glavni cesti levo in se odpravite proti Štrihovcu, kjer je takoj ob glavni cesti igrišče za minigolf (z igriščem za odbojko in prostorom za piknik), lahko pa se vnaprej dogovorite z društvom Domoljub v Kaniži, če se želite preizkusiti v paintballu.
 
Drugače pa od tod priporočam, da zavijete na Gačnik, kjer je mogoče ogledati si drevesnico sadnega drevja, čeprav moram priznati, da ta ni namenjena turistom, temveč predvsem strokovnjakom s področja sadjarstva. Od tukaj pa lahko nadaljujete proti domačiji Eder, kjer boste lahko spoznali tradicijo in izročilo teh krajev.

Od tod je seveda najlažje po hitri cesti zapeljati proti centru, vendar je veliko bolj vredna ogleda vinska cesta, ki vodi preko Dragučove na Vodole in nadalje v Malečnik.  

Tukaj boste po poti naleteli na Družinsko kmetijo Protner, na Protnerjevo hišo Joannes, na Izletniško Kmetijo Celcer, na Turistično kmetijo Emil, na Vinotoč Valentan, Mak, drugi Mak... in še bi lahko našteval, vse dokler ne boste prišli do gostilne Frajgraba v bližini samega Črnega Barona, kjer naposled v Malečniku zavijete nazaj proti Mariboru in prečkate tako staro strugo kot kanal reke Drave, da pridete na Pobrežje – vzhodni del mesta Maribora, od koder vas bom naslednjič napotil zgolj še v smeri sončnega zahoda, ob reki Dravi navzgor.

Borut Jurišič

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava