Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Turistični vodnik za mesto Krakov

Starodavna poljska kraljeva prestolnice je arhitektonski dragulj, mnoštvo osupljivih spomenikov pa so mestu prislužili vpis na seznam kulturne dediščine UNESCa. Zaradi odličnih prometnih povezav, lahko širom Evrope zlahka pripotujete v to mesto.

Vsebina

Kje prenočiti

V mestu je na razpolago več dobrih HI Youth Hostlov. Kar pet jih je v Krakovu in na dobrih lokacijah, za obiskovanje mestnih znamenitosti, obiska nočnega življenja in uporabo javnega prometa!

Nasveti za Krakov

Reka Wisła enakomerno razdvoji mesto, čeprav je večina zanimivosti na severni strani reke. Mesto ima dolgoletno univerzitetno tradicijo in je tako ohranilo mladosten in živahen utrip nočnega življenja.

V srcu mesta je star center - Stare Miasto – ki ga obdaja zelen pas na mestih, kjer je nekoč stalo obzidje. Rynek Glówny je glavni mestni trg, ki ima veliko število spomenikov. Ne spreglejte z vodorigi okrašene Sukienice (mestne hiše), starodavne z bakreno kupolo cerkve Sv. Adalberta in se povzpnite na stolp mestne hiše, da si ogledate mesto. Prisluhnite strašljivi melodiji osamljenega trobentača v cerkvi Mariacki, ki igra vsako uro v spomin na paznika, ki ga je ubila puščica, ko je skušal opozoriti na invazijo.

Podajte se na grič Vavel in si oglejte, kje so poljski vladarji preko pol tisočletja vladali in živeli. Raziščite čudovito katedralo in se povzpnite na stolp Zygmuntowska od koder se razprostira panoramski pogled na mesto. Nadaljujete na jug v četrt Kazimierz in si oglejte ostanke nekdanje judovske četrti.

Hrana, pijača in nočno življenje

Poskusite tradicionalne jedi, kot so pierogi (polnjeni cmoki), barszcz (pikantna juha iz repe) in placki (pečene krompirjeve palačinke). V Kazimierzu pa poskusite tudi tradicionalne judovske jedi, kot so krap v želatini in polnjena riba. Ponoči je na voljo veliko pivnic, barov in klubov, kjer se odvijajo divje zabave.

Festivali in prireditve

  • Festival Krakov – različne prireditve tekom celega leta
  • Julij: Judovski kulturni festival v okrožju Kazimierz
  • Avgust: festival Pierogi – proslava cmokov!
  • November: All Souls Jazz Festival
  • December: Silvestrovanje v Krakovu
  • Maj: Kraków Juwenalia – študentje zavzamejo ulice!

Priporočila za izlete v okolici

Oświęcim: z avtobusom se popeljite 70km zahodno od Krakova in preživite dan v zloglasnem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, ki vam bo zagotovo zlezel pod kožo. Sedaj je zaščiten kot del svetovne dediščine UNESCO in vsebuje veliko nacionalne zgodovine in spominov, pričevanj o trpljenju ujetnikov, na ogled pa je tudi razstava las, čevljev in drugih stvari ki so pripadale ujetnikom.

Wieliczka: le 15km iz mesta je solni rudnik Wieliczka. Z obratovanjem je pričel že v 13. stoletju in veliko galerij ter jam je okrašenih s kipci, ki so jih izklesali rudarji soli. Naj vas prevzame veličastna podzemna katedrala, vključno z oltarjem in stenskimi okrasi!

Częstochowa: okoli 100km iz Krakova leži spiritualno srce Poljske. Milijoni romajo sem, da bi videli črno devico in obiskali samostan Jasna Góra. HI Hostel Częstochowa je odlično izhodišče za ogled pokrajine.

Wrocław: okoli 145km iz Krakova leži ljubko mesto na bregovih Odre. Uživajte v neverjetni arhitekturi, ki odraža mnoštvo kulturnih vplivov, ki so zaznamovali mesto. Ne spreglejte veličastne tržnice, prekrasne eklesialne četrti ali stoletne dvorane, ki je pod zaščito UNESCa – mojstrovina arhitekture zgodnjega 20 stoletja. Hostel Wrocław vas vabi, da prenočite!

Zakopane: ko pa vam bo dovolj kulture, pa pojdite 350km južno v Zakopane, ki ležijo v gorovju Tatre. Namestite se v Hostlu Zakopane od koder lahko poleti greste na pohode, pozimi pa se dodobra nasmučajte, ali pa se popeljite z vzpenjačo in uživajte v razgledu!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava