Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Irska malo drugače

Nebesa med zemljo in zrakom

Ko pomislimo na Irsko, si predstavljamo pivo, violino in Joycea. Irske pube, pegaste oranžnolase dečke s širokim nasmehom in vedre natakarice, ki prinašajo vrček veselja veselim domačinom in hordam turistov. Pomislimo na vedrino, srečo, ki jo prinaša štiriperesna deteljica, in morda še krompir na sto in en način. Irska je mnogo več, upam si trditi, da obstaja več plasti te mistične dežele z zvenečim imenom Éireann.

Vsebina

Globine, ki so nas rodile

Ko sem pristal na letališču v Corku, je bil moj prvi občutek, da sem prišel domov, in ko sem se vračal, se mi še nekaj časa ni zdelo, da se vračam v domovino, ampak da jo zapuščam. Ob prihodu me nista pričakala ne pivo ne violina, pa tudi slavni krompir na tisoč in en način sem si šele po kakem tednu naredil sam. Pristal sem v pravljični deželi, kjer se zelene livade dotikajo modrega neba, in ob spustu ima človek občutek, da se spušča globlje v dimenzije, kjer kraljujejo škrati, vile in nešteto gozdnih bitij, ki so se, kot pripoveduje mit, pred bitji ognja umaknili pod zemljo. Na Irskem se človek ne dviga v višave, ampak se spušča globlje in globlje.

Negativna kronistika

Nisem obiskal ne Dublina in ne Stonehenga, a sem vseeno sedel ob skritih kamnitih krogih, do katerih vodijo ozke ceste in kjer povprečen turist ne vidi drugega kot kup starega kamenja. Nisem pil guinnessa (kar je skoraj blasfemija) in violine sem spoznal ob starem mornarju, ki je oblečen v suknjič in gosposki klobuk razveseljeval mimoidoče. Namesto mest sem sedel v vasi, ki se razteza čez nebesa in meji na ocean (Crosshaven), in v stoletja stari hiši ter se – opazujoč dež, ki na Irskem pada v nešteto oblikah – ob kaminu grel in bolj kot v žolčnih debatah o krizi, ki trenutno pretresa Irsko in svet, umirjal v tišini gozda in prisluhnil tisočletnim drevesom, ki živijo že dovolj dolgo, da so videla veliko lakoto, veliko vojn, velik vzpon Irske v Evropi in sedaj v tišini žalostno opazujejo njen padec, zavedajoč se, da bo tudi to minilo.

Zame najlepša starodavna drevesa rastejo v parku okrog grada Blarney, ki deluje kot prizorišče iz Gospodarja prstanov. Za vsakim drevesom vidiš škrata in vile umivajo svoje bele obleke ob čisti reki. Mogočni hrasti se sklanjajo k starodavnim skalam dolmenom, za katere so stari Kelti verjeli, da predstavljajo vrata v druge dimenzije. Mir in spokojnost, ki ga sprehajalec občuti v gozdnem parku, bi se lahko mirno primerjal s spokojnostjo japonskega vrta v kakšnem zen templju. Stari Kelti (prvotni prebivalci Irske) so, namesto da bi templje gradili, ves svet dojemali kot tempelj. Sveti kraji sicer obstajajo, a globlja modrost, ki so jo živeli, je odzvanjala, da je vse sveto.

Ko duša postane kamen

Nedaleč od tam v gradu Blarney leži ponos Irske, Blarney Stone. Kamen, ki bi ga naj križarji prinesli iz zidu iz svete dežele (Izraela) in ga vgradili v stolp na vrhu gradu, na najbolj nedostopno mestu v gradu, da bi le ta ostal nedostopen zavojevalcem. Kamen je eden izmed simbolov Irske in pred leti so Američani ponudili milijone, da bi kamen nekaj mesecev potoval po Ameriki, a so Irci to ponudbo zavrnili. Nekaterih stvari se ne da kupiti in se jih ne sme prodati. Morda bi ta modrost koristila finančnim magom, ki so tako Irsko kot svet pripeljali na rob propada, kjer sedaj visi med dvema ognjema, iščoč ravnotežje na konici noža. 

Irsko poleg finančne krize ogroža tudi težava, ki sega dobesedno v dno duše dežele. Epidemija duševnih bolezni, ki so se je oblasti tokrat končno lotile z vso silo. Alkoholizem in melanholija sta lahko sol za čudovito glasbo in mojstrovine umetnosti, obenem pa gojita nasilje v družini in družbi ter – kot se za velike umetnike skoraj že spodobi – v ognju ustvarjalnosti požreta velike duhove in male ljudi.

On the radio …

V času svojega postanka na Irskem sem se namenoma izogibal medijem, saj sem imel govora o krizi in celo svojih refleksij o njej počasi dovolj. A kljub temu sem v malih dozah ob vožnji z avtobusom sestavljal delčke mozaika, ki so sliko risali tako jasno, da mi tudi branje vseh časnikov ne bi moglo pomagati pri ustvarjanju pogleda na irsko družbo. Eno izmed mnogih pozitivnih presenečenj je bila barva glasu voditelja oddaje, ki je zafrustrirane, zapite in zaprte Irce, ki jim je kriza ubila telo in duha, pozival, naj se odprejo in drug drugemu pomagajo.

Z neverjetno hitrostjo in odprtostjo so sledili klici, izpovedi, nasveti, izražanja empatije in tolažbe drug drugemu. V magiji glasu voditelja se je svetlikala možnost, da bo kriza, namesto da bi narod še bolj razklala, ljudi potegnila globlje skupaj. Morda bi se lahko Slovenci kaj naučili od svojih otoških bratov. Na koncu koncev se tudi sami soočamo s podobnimi težavami.

Povprečen Mariborčan, moj someščan, preživi dni ob pivu, nogometu in – če mu je draga še vdana – morda ob bolj ali manj dobrem seksu. S temi užitki ni nič narobe, dokler se Franc ne napije že pred tekmo, ne glede na rezultat pretepe navijača nasprotne ekipe in nato jezen, ker se žena z njim pač ne misli ukvarjati, razbije steklenico ali huje steklenico na glavi svoje drage. Zgodba, ki se odvija spet in spet, v časopisih, ki služijo z naslajanjem nad nesrečo enih, ki jo prodajajo drugim, da bi bili malo manj nesrečni.

Morda bi Francu z dobrim srcem koristil obisk malo drugačne Irske, za tedensko abstinenco, plavanje v mrzlem oceanu in druženje z ljudmi, ki mu jih ne bo treba razumeti, da bi jih začutil. Morda bo namesto branja knjig za samopomoč po tej izkušnji pisal svojo. Če se kdo v tem prepozna ali pa ga preprosto zanima druga plat Irske, me lahko poišče in morda mu zaupam skrivnost, kako (po)iskati magične prostore, ki jih opisujem.

Konec je začetek in začetek konec

Irska ima več plati in, globlje ko se zlivaš z njo, več ti lahko da. Namesto piva ti lahko da omamo gozda, namesto pretepa v gostilni lahko dobiš pogled Irke, v katere očeh lahko za trenutek zagledaš vilinko. Pod plastmi melanholije se skriva vedrina in pod plastjo vedrine spet nova plast melanholije in tako in skozi v neskončnost(i).

Samo Bohak

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava