Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Maribor pripravljen za Evropsko prestolnico kulture 2012

Vsebina

Maribor, je v sodelovanju s partnerskimi mesti, v polni pripravljenosti, da prevzame naslov evropske kulturne prestolnice 2012. MARIBOR 2012 vključuje preko 1000 dogodkov, ki se bodo odvijali tekom leta in se bo zagotovo našlo kaj za vsak okus. Večina prireditev si ne bo oddaljena več kot uro vožnje. Živahen otvoritveni vikend je načrtovan za 14. in 15. januar.

Osnovno izhodišče, povzeto v sloganu Čista energija! - Pure Energy! temelji na razumevanju kulture kot ustvarjalne energije ter na njenem ekološkem in družbeno odgovornem odnosu do sveta. Kultura je generator razvoja in medij socialne vključenosti. Maribor si bo delil naziv s petimi partnerskimi mesti v Vzhodnem delu Slovenije: Murska Sobota, Novo Mesto, Ptuj, Velenje in Slovenj Gradec. Vsako sodelujoče mesto bo prispevalo svoj poseben značaj projektu.

 
"Pridobitev naziva Evropske prestolnice kulture je priznanje tako za vsa partnerska mesta, kakor tudi za vso državo. Jasno je, da niti Maribor niti druga mesta prestolnice kulture, niso že od prej prepoznavni v evropskem prostoru. Vendar tega ne vidim kot slabost; prav nasprotno; to vidim kot veliko prednost projekta, saj se nam vsaj ni potrebno bati stereotipov. Izziv nam je tudi izpostaviti Maribor, regijo in državo vsem možnim priložnostim tekom celega leta aktivnosti ", pravi Dr. Suzana Žilič Fišer, direktorica javnega inštituta Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Otvoritveni teden (14. in 15. januar) bo neverjetna uvertura v evropsko kulturno leto. Vključuje številne koncerte po različnih lokacijah širom mesta. Ključni element otvoritvene ceremonije bo operna predstava Črne maske slovenskega skladatelja Marija Kogoja. Ob operni postavitvi pa EPK pripravlja tudi mnoge inštalacije, performense in koncerte na različnih prizoriščih, ki bodo mesto kot celoto spremenili v spektakel. Na dan otvoritve bo Maribor znova zavit v holografsko mestno hišo. Laserska projekcija bo rekonstruirala srednjeveško mestno obzidje na inovativen in sodoben način.

Tekom leta bodo obiskovalci vseh starosti in okusov imeli priložnost izkusiti in videti vsebine raznih žanrov, kakor tudi mnoge izjemne slovenske in tuje ustvarjalce.

Dogodki in novice o Evropski prestolnici kulture Maribor 2012 lahko spremljate preko uradnega portala projekta.

Najdite naše hostle v mestih Maribor, Murska Sobota, Novo Mesto, Ptuj in Velenje.

Source: www.slovenia.info .

Sorodni članki

Prijava