Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Mesto umetnosti in kulture na reki Labi

Neprecenljive umetniške zaklade, zgradbe, ki vas hipnotizirajo z lepoto in svetovno priznane zasedbe klasične glasbe sredi očarljive pokrajine ob reki Labi so zaščitna znamka mesta Dresden, prestolnice dežele Saške.

Vsebina

Kulturno plat mesta združuje tradicionalno in sodobno v eno. Dolina reke Labe v okolici mesta je na seznamu svetovne dediščine UNESCa in se lahko pohvali s čudovitimi jasami, mogočnimi vilami in veličastnimi palačami. Le redka druga mesta so doživela takšne spremembe, kot jih je Dresden.

Mirna revolucije, ki je najavljala padec socializma v Vzhodni Nemčiji ima prav tako korenine v Dresdnu: tam so se pričele množične demonstracije v začetku oktobra 1989. Po združitvi Nemčije se je Dresdnu vrnil nekdanji status prestolnice ponovno ustanovljene svobodne Saške dežele.

Novogradnje so med tem spremenile podobo Dresdna. Dresden je znova na poti, da postane najbolj atraktivno nemško mesto, saj ponuja velik izbor zanimivosti.

Ni je knjige o zgodovini arhitekture, ki bi izpustila Zwinger, Žensko cerkev, Operno hišo Semper in plemiško palačo, kakor tudi ne mnogih zgodovinskih spomenikov, ki določajo izgled mesta. Predrzni angelčki iz Raphaelove »The Sistine Madonna« so ponesli slavo Dresdenske umetniške zbirke v svet. Prekrasne promenade na bre-govih reke Labe, zanimivi muzeji in tudi industrijski spomeniki, ter ljubke malenkosti – Dresden vam ponuja ogromno stvari, ki jih morate odkriti.

Kljub ogromnemu uničenju med drugo svetovno vojno je staro jedro ohranilo, ali pa znova obnovilo svojo posebno privlačnost. Najbolj znamenit primer rekonstrukcije v mestu je Ženska cerkev s prekrasno baročno kupolo, ki že dominira mestnemu cen-tru.

Veliko kulturnih ustanov se nahaja ob bregovih Labe v starem mestu: od Galerije starih mojstrov, pa do Zelenega trezorja, kjer Saksonci volijo svoje predstavnike in kralje.

Staro mesto je tudi središče mestnega življenja. Okoli trga Altmarkt in v ulici Prager se nahajajo nakupovalni centri, restavracije, najdeta pa se tukaj tudi kultura in delo.

Še več, mesto se ponaša tudi s svojevrstnimi posebnostmi, ko gre za praznovanja. Gre za tradiciji stari več stoletji in sicer govorimo o »Striezelmarkt«, najstarejšem nemškem božičnem sejmu, ki se prireja že vsaj od 1434, ter o »Vogelwiese«, ki je že več kot 400 let star baročni festival. ORav tako pa se v mestu tekom celega leta vrstijo sodobni festivali in prireditve.

Hostel, ki je v samem centru mesta, a na umirjenem mestu, ponuja visok standard. Ima 480 postelj, 250 med njimi v sobi z lastnimi prhami in stranišči.

Hostel ima certifikat DJH “youth hostel | International” za mednarodne goste, kar pomeni, da je odprt 24 ur na dan, ima izurjeno osebje, ponuja turistične informacije v večih jezikih, ponuja rezervacije za turistične prireditve in mednarodno kuhinjo.

Youth Hostel Dresden
Maternistraße 22
01067 Dresden
Tel. 0049 351 492620
jhdresden@djh.de
www.jugendherberge.de

Informacije o Dresdnu:
www.dresden.de/tourismus

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava