Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Trajnostne destinacije v Sloveniji

Trajnostne destinacije v Sloveniji so dobile podporo

V lanskem letu je okoli polovica (51%) evropskih počitnikarjev načrtovalo dopust v lastni domovini. Ker je pričakovati, da se bo ta trend nadaljeval tudi v 2012, je evropska komisija preko iniciative EDEN (European Destinations of ExcelleNce) spodbudila prebivalce Evrope, naj odkrivajo skrite zaklade na svojem pragu.
Vsebina

 

Namen EDEN je pokazati, kaj lahko Evropa ponudi, po svojih unikatnih destinacijah. Širom Evrope je EDEN ponudil odlično priložnost obiskovalcem, da izvedo več o kulturi in tradiciji lastne države.

Destinacije tekmujejo za nagrado – destinacija odličnosti; ki vsako leto v ospredje postavlja drugo temo. Maša Puklavec iz Slovenske turistične organizacije) pravi, da so slovenske organizacije EDEN izvrsten primer trajnostnega turizma in ponujajo nepozabna doživetja obiskovalcem, ki iščejo navdih in uživajo v pokrajini, raznolikosti vodnih virov ter avtentični gastronomski ponudbi. Iniciativa EDEN pomaga pri promociji razvijajočih se destinacij, raznolikosti in nadgradnji trenutne ponudbe in tudi integraciji prebivalcev v ustvarjanje pozitivnega vzdušja na destinacijah.

2012 ne bo ponovne izbire destinacij, dosedanje se bodo bolj aktivno promovirale – kar pomeni, da bo več mednarodne promocije že vzpostavljenih turističnih destinacij. Strokovna komisija za izbiro destinacij odličnosti bo ponovno obiskala izbrane destinacija, da vidi ali vzdržujejo visok standard in ali potrebujejo dodatna znanja in veščine za nadaljevanje svojih dejavnosti. Katere pa so te destinacije?

Zmagovita destinacija, izbrana ker pripomore k splošnemu trajnostnemu oživetju kulture, zgodovine in narave, je bila Idrija, ki ima prekrasno lokacijo in nekoč drugo največji rudnik živega srebra na svetu. Slikovite gore, zeleni gozdovi in jezero vas bodo zagotovo očarali. Bogata kulturna, naravna in industrijska dediščina kraja se še dalje ohranja preko ljudi, ki so ponosni na svojo preteklost.

V letu 2010 je reka Kolpa prejela nagrado za inovativen pristop k vodnemu turizmu in bila slovenska zmagovalka. Reko predstavljajo kot najdaljšo »obalo« Slovenije ter eno najtoplejših rek v državi. Zlasti poleti je reka zelo priljubljena, ko temperatura naraste kar nad 30°C. Obiskovalci lahko izbirajo med mnogimi športnimi in rekreativnimi dejavnostmi na vodi.
 
Leta 2009 so bila v ospredju varovana območja, kjer je v Sloveniji potrebno posebej izpostavili alpsko pokrajino Solčavsko, ki ponuja neokrnjeno naravo. Tri mogočne ledeniške doline so posebno doživetje ob vsakem obisku. Najbolj je obiskana Logarska dolina s svojim naravnim parkom in slikovitimi pogledi na Kamniško-Savinjske Alpe ter seveda s svojimi mogočnimi slapovi. Od tod vodi mnogo kolesarskih poti naravnost v objem Alp. Mnoštvo starih lokalnih legend pa vas vabi, da spoznate tamkajšnje ljudi in naravo ter doživite nepozabno izkušnjo.

Ko so leta 2008 na temo nesnovne kulturne dediščine iskali destinacije odličnosti, se je v Sloveniji najbolje izkazala dolina reke Soče, ki s svojo bogato zapuščino tragične preteklosti prve svetovne vojne še danes opominja na zgodovinske dogodke, ki se ne smejo ponoviti. Nahaja se v samih Julijskih Alpah in je del enega najstarejših evropskih narodnih parkov (Triglavski narodni park). Tukaj se nahaja tudi prvi slovenski alpski botanični vrt, s snegom pokritimi vrhovi, ki nudijo pogled vse tja do modrine morja. Območje je znano po športih na divjih vodah po smaragdni reki Soči.  

Več informacij o pobudi EDEN in izbranih destinacijah v Sloveniji boste izvedeli TUKAJ. Katerikoli hostel v Sloveniji pa lahko rezervirate kar preko naše spletne strani.
 
 

Sorodni članki

Prijava