Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ekološki v liberalnem Amsterdamu

Amsterdam je mesto, ki slovi po legalni prostituciji, coffeeshopih, številnih muzejih, prelepih kanalih ter nepregledni množici koles. Kar pa mesto dela tako zelo posebno sta toleranca  in liberalizem: prva homoseksualna poroka je bila na Nizozemskem, Amsterdam ima največjo evropsko gej sceno in najstarejši poklic na svetu je legaliziran od leta 1800. Tako je nastala slavna rdeča četrt, kjer na barskih stolčkih sedijo dekleta vseh velikosti, oblik in nacionalnosti ter prodajajo svoja telesa, mimo pa se sprehajajo babice z vnučki. Šele v nočnih urah se pokaže pravo vzdušje te grešne četrti. Lepa mlada dekleta, pretirano namazana in v oblačilih, ki več razkrivajo kot pokrivajo, mahajo in nagovarjajo mimoidoče moške, da se jim pridružijo v majhni sobici, kjer za 15 minut zagrnejo zavese svoje izložbe in zaračunajo od 50 evrov naprej. Država je postavila določene omejitve, in sicer morajo dekleta, ki opravljajo ta poklic, dopolniti 21 let. Medtem pa zgornje starostne omejitve ni, tako v eni izmed 380-ih izložb sedi najstarejša prodajalka ljubezni, ki šteje kar 84 pomladi.

Vsebina
Ena izmed prvih asociacij, ko pomislimo na Amsterdam, je zagotovo marihuana. V bistvu velja lažno prepričanje, da so marihuana in produkti, ki vsebujejo THC, legalni. A nizozemski liberalni duh preveva tudi policiste in zato tistim, ki posedujejo mehke droge za lastno uporabo (do 5 gramov), pogledajo skozi prste. To je razlog, da te v mestu prav povsod spremlja vonj po sveže pokajeni 'travi', najmočnejši pa se vije iz znamenitih coffeeshop-ov. Te gostilne, ki imajo kadilske menije ter ponujajo »space« tortice in »kukije«, so legalne od 1976 leta, saj so oblasti želele ločiti kadilce marihuane od uživalcev trdih drog, da bi rešile ta problem. In uspelo jim je. Nizozemska ima danes manj 'problematičnih' uživalcev drog kot večina evropskih držav. Coffeeshopi so privlačni tako za turiste kot domačine, pa tudi za slavne osebnosti. Celo Lady Gaga si je med evropsko turnejo vzela prost dan v Amsterdamu in kar lep čas preživela v enem izmed coffeeshopov.
 
Amsterdam, prepleten z mnogimi slikovitimi kanali, ki za razliko od beneških ne oddajajo neprijetnih vonjav, šteje skoraj 800.000 prebivalcev in okoli 600.000 koles. V 20. stoletju so Nizozemci začeli delovati zares prijazno okolju in zato tako ogromno število koles. Državljani pridno sortirajo odpadke ter protestirajo proti projektom, ki bi lahko naredili škodo okolju, v centrih mest so zmanjšali število parkirnih mest in uredili kolesarske steze. V tem duhu je zgrajenih in urejenih kar 27 hostlov Stayokay po celi Nizozemski, ki so, kot prva tovrstna veriga v Evropi, prejeli nalepko Eco. Odlikuje jih varčnost pri porabi vode in elektrike (ogrevanje je prav tako ekološko, večina hostlov uporablja vetrno ali sončno energijo), dosledno reciklirajo in h okolju prijaznemu delovanju pozivajo tudi svoje goste. A ko vas razvajajo v gostoljubnem okolju hostlov Stayokay, tega niti opazili ne boste, ampak boste enostavno tako delovali. Za okusno nizozemsko hrano poskrbijo odlični kuharji, ki vam, na vašo željo, pripravijo hrano lokalnih kmetov iz ekološke pridelave in jim ni problem zadostiti niti vegetarijancem niti bolnikom s celiakijo. V hostlih prijazno pozdravijo goste prav vseh starosti, tako backpeckerje, šolarje in družine kot športnike, eko-turiste in poslovneže, ki se za Stayokay hostle odločajo tudi zaradi arhitekturno unikatnih zgradb, ki se bohotijo sredi centrov mest (v Amsterdamu lahko izbirate med kar tremi) ali v prečudoviti neokrnjeni naravi po vsej državi (dva srednjeveška gradova v Domburgu in Heemskerku, slavna Cube-house v Rotterdamu, sodobno oblikovani hostli v Zeeburgu, Maastrichtu, Texelu ter lovski dom v norveški slogu v Gorsselu).
 
Po napornem dnevu ogledovanja znamenitosti ali kolesarjenja po ravninskih poteh se zagotovo prileže okusna večerja ob kateri lahko pokramljate s popotniki iz celega sveta in se po dnevu polnem novih vtisov zleknete v čisto, udobno posteljo. Vse to nudijo hostli Stayokay, v katerih boste spali z mirno vestjo, da ste na tokratnem oddihu ne le naredili nekaj zase ampak tudi za okolje.

Sorodni članki

Prijava