Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

S kolesom ob Sotli

Za devetimi gorami, za številnimi vodami v ozki dolini na vzhodu Slovenije ob reki Sotli leži gručasto naselje Podčetrtek. Kraj je zanimivo ime dobil po sodnih in trških dneh, ki so potekali… le kdo bi si mislil… ob četrtkih. 

Vsebina
Na vzpetini nad simpatičnim majhnim mestom stoji istoimenski grad, ki ga zgodovinarji datirajo tja v 12. stoletje, medtem ko je današnjo podobo dobil šest stoletij kasneje. Eden izmed mnogih zelenih slovenskih biserov veliko obiskovalcev privablja z odlično in pestro ponudbo termalnih bazenov, savn in vseh možnih oblik razvajanj. V Termah Olimia bo vsak uživač našel nekaj zase. Ljubitelji masažnih dotikov ne bodo razočarani, vedno prija tudi sproščanje v parnih savnah ali zgolj namakanje v termalnih vodah zunanji in notranjih bazenov, ogromen kompleks term pa vključuje tudi moderne wellnesse. V vročih poletnih dneh pa dobro dene ohladitev v zunanjem bazenu. Še boljše je, če se v vodo lahko spustiš po toboganu. Najboljše pa, če je izbira toboganov ogromna. Za takšno doživetje, polno adrenalina in zabave, poskrbijo v poletnem vodnem zabavišču Termalnem parku Aqualuna. Uživali bodo najmlajši, mladi in tisti mladi po srcu. Le nekaj kilometrov od Term Olimia pa se med bujnim rastjem visokih dreves skriva dežela pravljic in domišljije. Dežela, kjer čarovnice na metlah krožijo nad potočkom v gozdu. Dežela, kjer na enem mestu srečate Kekca, Martina Krpana, Sneguljčico in Piko Nogavičko. Dežela, kjer bodo v Koči pri čarovnici najmlajši srečali svoje najljubše junake iz pravljic, tiste malo starejše pa bodo spomini popeljali nazaj v čas otroštva.
 
Odlično je v občini Podčetrtek poskrbljeno ne le za ljubitelje pravljic, ampak tudi za kolesarje in pohodnike, saj je dobršen del okolice Podčetrtka moč prehoditi ali prevoziti s kolesom. Med zelenimi travniki, ob žuboreči reki in mimo bujnih gozdov vodijo kolesarske in romarske poti. V občini so veliko pozornosti namenili prav gradnji kolesarskih stez, tako da si lahko lepote Obsotelja in Kozjanskega ogledate z naravi prijaznim prevoznim sredstvom, poleg tega pa naredite nekaj za svoje telo. Če se mudite v teh krajih vas pot enostavno mora zanesti v Olimje, mirno dolino z obnovljenim minoritskim samostanom, cerkvijo in znamenito lekarno. Cerkev, ki se drži samostana, krasi eden največjih zlatih oltarjev v Sloveniji, na koru pa so edine še ohranjene baročne orgle. Pavlinci, ki so 120 let bivali v samostanu, so pustili velik pečat ne le v stavbarstvu ampak tudi zdravilstvu. Tako se je ohranila njihova čudovito poslikana lekarna (tretja najstarejša v Evropi takoj za Parizom in Dubrovnikom), pred kompleksom pa čudovite vonje oddajajo zdravilne rastline, ki jih še danes gojijo redovniki in iz njih pripravljajo domača zdravila. Pripravljajo pa tudi prav posebno zdravilo iz osemindvajsetih zelišč, po katerem slovijo daleč naokoli, imenovano Patrove kapljice.
 
Zgolj par minut hoda od samostana pa stoji hiša sladke pregrehe, paša za oči, nos in želodčke. Praline, trufli, griote, ganašeje, krokanti, čokoladne tablice in druge čokoladne sladkosti po katerih se cedijo sline vas bodo pričakale v Čokoladnici v Olimju. Da sladkanje s čokolado ne bi pustilo nezaželenih oblog na telesu se lahko peš odpravite do Jelenovega grebena, kjer vas bodo na Ježovnikovi domačiji najprej prijazno pozdravili jeleni in mufloni. Kar stoglava čreda se pase po hribovitem pobočju zelenih travnikov, ki jih krasijo različne cvetice in, kjer so cvetice, so tudi čebele. Te marljivo nabirajo nektar in ga shranjujejo v čebelnjakih, ki jih v okolici Podčetrtka ne manjka. Pridni čebelarji pa poskrbijo, da se gostje lahko posladkamo z več vrstami odličnega medu.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava