Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Narodni Park Banff - Kanada

Mojih pet priljubljenih enodnevnih pohodov v narodnem parku Banff

Če ste popotnik, ki si išče brezplačnih doživetji v narodnem parku Banff, tedaj je pohodništvo prava stvar za vas. Vse kar potrebujete so dobri čevlji, hrana in voda (ter morda sprej proti medvedom, če jih par srečate), pa ste pripravljeni za pot!

Vsebina

Tukaj je nekaj meni priljubljenih enodnevnih pohodov po in okoli tega prekrasnega narodnega parka. Kljub vsemu pa za nekatere cilje potrebujete avto, ali pa morate biti pripravljeni štopati.

Čajne hišice na jezeru Louise

Odpravili smo se pozno popoldan, s ciljem, da obiščemo čajno hišico na jezeru Agnes, kar je že samo po sebi prijetno potovanje v bližini jezera Louise – ob tem, da se gre mimo tako imenovanega zrcalnega jezera Mirror Lake, čajna hišica pa je lesena zgradba postavljena nad slapom. Odprta je od junija do septembra in vsakodnevno ponuja sveže dobrote, katere prinesejo na konjskih hrbtih, ali po potrebi tudi s helikopterjem, vendar boste potrebovali kanadske dolarje, saj tukaj ni elektrike ali telefonov in tako tudi kreditnih kartic ni moč uporabiti.

Odločili pa smo se tudi, da gremo po daljši poti domov in smo se povzpeli preko velikega čebelnjaka Big Beehive, od koder je čudovit pogled na Lake Louise ter proti ravnici šestih ledenikov - Plain of Six Glaciers. Do ravnice ledenikov smo prispeli šele dolgo po tem, ko je bilo že vse zaprto in tako smo se napotili proti Chateau v svetlobi zahajajočega sonca. Prekrasen zaključek čudovitega dne. Zame je bil vrhunec dne, ko sem opazil divje volkove, vendar mi večina prijateljev še vedno ne verjame, da sem to res videl.
 
Jezero Agnes (izhodišče jezero Louise):
Razdalja: 3.4 km v eno smer
Višinska razlika: 385m vzpona
Povratna pot: 2.5 ure
 
Ravnina ledenikov (izhodišče jezero Louise):
Razdalja: 5.3 km v eno smer
Višinska razlika: 365m vzpona
Povratna pot: 4 ure

Tunelska gora

Ko sem prvič prišel v Banff, je bil zelo mrzel pozen januar in ko sem odložil svoje stvari v hostlu, so mi priporočili pohod na Tunnel Mountain – nekaj, česar več niti prešteti ne morem, kolikokrat sem ponovil.  Hostel leži v senci tunelske gore in vrh je mogoče doseči v nekako eni uri (rekli so mi tudi, da je moč na vrh priteči v 12 minutah – vendar se mi tega nekako ne da preveriti). Z vrha se vam odpre čudovit razgled na mesto in na slapove Bow Falls, kakor tudi na Banff Springs Hotel.

Tunnel Mountain je odličen popoldanski vzpon, ki ga lahko doživite, zlasti če s seboj nesete košarico za piknik – in kot so mi starejši obiskovalci povedali, lahko po poti naletite tudi na kakšnega medveda.
 
Razdalja: 2.4 km v eno smer
Višinska razlika: 260m vzpona
Povratna pot: 2 uri

Velikanove stopnice

Prispeli smo do začetka poti za dolino Larch Valley in Giants Steps. Bila je pozna jesen in kmalu izvedeli, da zaradi medvedov ne smemo nadaljevati poti. Kanadski parki imajo omejitve pohodnikov tekom leta, da čim manj zmanjšajo možnosti srečanja pohodnikov z medvedi, med katere spada tudi zahteva, da vedno potujete v skupinah štirih ali več oseb. Čakala sva pri oznaki in kmalu spoznala nekaj novih prijateljev (med njimi je bil tudi ogromen pes planšar), s katerimi smo skupaj nadaljevali pot.

Dolino Larch Valley je najbolje obiskati v pozni pohodniški sezoni, ko postanejo drevesa pisano zlata, zaradi česar postane pohod do velikanskih stopnic Giants Steps naravnost prečudovit, morda celo najlepši del pohoda.
 
Razdalja: 10.9km v eno smer
Višinska razlika: 385m vzpona
Povratna pot: 7-8 ur

Ukamenjeno jezero

Rockbound Lake se nahaja ugnezdeno na sredi gore Castle Mountain, le malo zahodno od kanjona Johnson ob poti 1A. Če se vam tovrstne stvari dopadejo in imate časa za polurni obvoz lahko zavijete še na slapove Silverton Falls, ki imajo bistveno manj obiska kot bližnji slapovi kanjona Johnson (čeprav je to razumljivo, saj imajo Johnsonovi slapovi kar pet slapov in zelo lahko prehodno pot vse do zgornjega slapa).

Pohod na Rockbound Lake je bil prvi skupni družinski pohod moje družine, odkar sva se z bratom smela upreti 'prisilnim pohodom' ki so jih organizirali starši kot del naših počitnic. Ker je bilo to prvič po mnogih letih, da smo bili vsi skupaj na izletu, je bila to odlična priložnost za zbliževanje in ogled delčka prelepe kanadske divjine.

Pohod do stolpa in jezer Rockbound ne nudi posebnih razgledov, saj vas večinoma zastirajo velika drevesa, vendar ko prispete do jezera (ki leži na podkvastem vrhu Castle Mountain) se počutite skoraj kot bi prišli na drug svet. Alpske livade polne divjega cvetja in razgled na dolino, ki je zlasti ob poznih popoldnevi nepopisno čudovit.

Razdalja: 8.4km v eno smer
Višinska razlika: 760m vzpona
Povratna pot: 6-7 ur

Gora Bourgeau

Povzpeti se na vrh gore Bourgeau ter spustiti se nazaj v dolino, traja kar zajeten del dneva (med 7 in pol do 9 ur), vendar je odprava na 2.300 metrov visok vrh vredna truda. Zakaj vam priporočam prav ta vzpon in ne katere bolj priljubljene točke v parku? Res je, da so kaskade in Rundle bolj obiskani, vendar je raznolikost pohoda na Bourgeau tista, ki me je najbolj prepričala. Na poti do vrha boste naleteli na štiri jezera in tri manjše slapove – med tem ko bi ob drugih vrhovih imeli zgolj lep razgled, ko bi prispeli tja.
 
Ko smo par poletji nazaj šli na ta vrh, smo se na samem vrhu zadržali debelo uro in preprosto uživali v razgledu. To je bil eden mojim najlepših dni v Skalnatem gorovju doslej. Nazadnje pa, prejšnje poletje, se je nekaj ljudi odločilo, da tečejo proti vrhu in tako se je zgodilo, da so izčrpani prespali na prelazu Harvey Pass, kar je samo po sebi tudi vredno preizkusiti.
 
Razdalja: 25km v obe smeri
Višinska razlina: 1,435m vzpona
Povratna pot: 7-9 ur


 
Če vas zanimajo pohodi po narodnem parku Banff – kanadskih parkih, si poiščite več informacij na spletni strani (zlasti glede poti in omejitev obiska zaradi pravil o srečevanju divjih živali).
 
Hostelling International ima na voljo več hostlov po kanadskem delu Skalnega gorovja, mednje spadata tudi prelepa HI-Banff & HI-Lake Louise, kakor tudi rustikalni hostli v divjini Wilderness Hostels, ki se nahajajo predvsem ob ledenih poljih.
 
Poiščite na spletu Shaun Freemana, ali pa si oglejte še več fotografij narodnega parka Banff.
 
Kanada je prekrasna dežela, ki jo je vredno obiskati tekom celega leta. Na tej povezavi boste našli možnosti rezervacije hostla v Kanadi.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava